Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BUZ:

'Brodosplit plovi na istoj ruti kao Titanik'

brodopsčit
Ivana Ivanovic/PIXSELL
29.10.2013.
u 12:27

Sama ideja da se pokloni sav taj novac kontroverznom poduzetniku u doba kada se građanima dižu porezi, smanjuju socijalna i radnička prava bi u pravoj demokraciji bilo dovoljno da dovede do pada Vlade

O situaciji u Brodosplitu danas se očitovao i Blok umirovljenici zajedno. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

" Svakom novom informacijom nezadovoljstvo radnika u Brodosplitu ima sve više opravdanja i danas predstavlja samo vrh sante leda u aferi privatizacije ove kompanije. Svi se sjećamo kada je prvi potpredsjednik vlade Radimir Čačić još 2012. godine tvrdio da će Brodosplit biti prodan DIV-u, bez obzira što je protiv Tomislava Debeljaka dignuta u Kninu optužnica za kazneno djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, jer se to ministarstva gospodarstva uopće ne tiče. Kakvu je poruku s tom odlukom o poklanjanju Brodosplita osobi protiv koje se vodi kazneni postupak Vlada poslala stranim investitorima nećemo niti spominjati, jer je ona baš svima jasna!? O Milanovićevoj Vladi danas se može kazati puno toga lošeg, no nikako ne možemo tvrdi kako nema smisla za šalu, jer kako je moguće drugačije protumačiti činjenicu da je Vlada kako sami kažu "prodala" Brodosplit gospodinu Tomislavu Debeljaku tako da je on platio 3.7 milijuna kuna, a Vlada će njemu u slijedećih pet godina platiti milijardu i pet stotina milijuna kuna, od čega je u 2012. i 2013. već dobio dvije trećine odnosno gotovo milijardu.

Osnovno pitanje glasi tko je kome uopće platio odnosno tko je uopće u ovij priči kupac i čega ako će DIV za 3,7 milijuna kuna dobiti milijardu i pet stotina milijuna kuna i Brodosplit? Pitanje je i što vladini ekonomisti kažu na jednu vrlo zanimljivu činjenicu, a to je da se isti iznos umjesto poklona DIV-u mogao podijeliti i radnicima. To konkretno znači da je Vlada mogla isplatiti oko 400.000,00 Kn prosječno svakom radniku Brodosplita što je gotovo dvostruko više od njihove prosječne neto plaće koju bi dobili u istom periodu 2012. – 2017. Nećemo citirati ministra poduzetništva gospodina Marasa koji je rekao da 51 % Hrvata želi biti poduzetnik nego ćemo samo reći da su radnici dobili te novce danas bi Split sigurno imao nekoliko stotina novih poduzetnika. Kako se to nije dogodilo imamo „čudnu“ situaciju u kojoj DIV odnosno gospodin Debeljak koristeći se novcem koji mu Kukuriku Vlada daruje ne gradi vjetroelektrane ili brodove za strane naručitelje kao što je obećavao već brodove za sebe koji će mu ostati i nakon što Brodosplita za nekoliko godina više ne bude.

U kupoprodajnom ugovoru s Vladom naime stoji da se DIV grupi neće moći naplatiti nikakva kazna polovicom 2015. godine u slučaju kršenja ugovornih odredbi o prodaji Brodosplita!? Sama ideja da se pokloni sav taj novac kontroverznom poduzetniku u doba kada se građanima dižu porezi, smanjuju socijalna i radnička prava bi u pravoj demokraciji bilo dovoljno da dovede do pada Vlade….. Kako stvari stoje ovo je ipak samo još jedna u nizu privatizacija na „hrvatski način“ uz već poznatu…. „Psi laju, karavani prolaze“…. I dodali bi, „a narod šuti i sve uredno plaća“, navodi se u priopćenju BUZ-a.

>> Sindikati osudili kršenje prava radnika Brodosplita

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije