Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje horvatinčiću

'Brod je vijugao zbog problema s automatskim pilotom'

'08.05.2012., Sibenik - Na Zupanijskom sudu pocelo sudjenje Tomislavu  Horvatincicu za izazivanje pomorske nesrece u primostenskom akvatoriju u kojoj je poginulo dvoje Talijana.  Photo: Hrvoje Jelavic
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
04.12.2012.
u 12:53

Glavni svjedok, njemački nautičar Klaus Fuchs nije se pojavio na suđenju Horvatinčiću. Svjedočio je Domagoj Tabak, zaposlenik tvrtke Yachting Pilatus

Uz Anicu Đerđe glavni svjedok tragedije kod Primoštena, njemački nautičar Klaus Fuchs nije se u utorak pojavio na suđenju Tomislavu Horvatinčiću. Horvatinčić je 16.kolovoza prošle godine u primoštenskom akvatoriju, glisirajući brzinom od čak 26 čvorova, pregazio jedrilicu Santa Pazienza i usmrtio na njoj talijanske državljane Francesca Salpietra i Mariellu Patelli.

Prvi na u cijelosti uništenu jedrilicu koja se nakon havarije vrtjela u krug došao je njemački nautičar koji je istražnom sucu svjedočio o razmjerima tragedije, ali i o ponašanju Horvatinčića i njegove suputnice Anice Đerđe. Nakon svjedočenja Horvatinčićeve nevjenčane supruge koja se uglavnom ili nije sjećala ili, kako je tvrdila, nije dobro vidjela, baš se Fuchsovo svjedočenje očekivalo kao krunsko. No, iako je dobio poziv 6. srpnja ove godine, Klaus Fuchs se na šibenskom sudu u utorak nije pojavio.

Svjedočio je Domagoj Tabak, zaposlenik tvrtke Yachting Pilatus. Njega je na dan tragedije nazvao direktor tvrtke i obavijestio ga o pomorskoj nesreći pokraj otoka Maslinovika blizu Primoštena. – Nazvao sam Horvatinčića koji mi je rekao da se ide nasukati na otok jer ima prodor mora u jahtu. Uputio sam ga kako ga treba vezati da bi oštećenje bilo manje. Nije mi govorio da ima mrtvih, ali sam shvatio da je bio u šoku, da je izgubljen u razgovoru i da govori nepovezano – rekao je Tabak. Tvrtka u kojoj Tabak radi prodala je Horvatinčiću gliser 2007. godine.

– Taj je brod imao problema sa stabilitetom i s automatskim pilotom. Zbog tih problema s automatskim pilotom Horvatinčićev je brod vijugao – rekao je Tabak koji je na Horvatinčićevo inzistiranje istaknuo da je gliser kojim je Horvatinčić naletio na jedrilicu prvom kupcu prodan i da Horvatinčić nije određivao cijenu. Svjedok Mladen Dudić, brodski elektroničar, svjedočio je o tri popravka na gliseru Tomislava Horvatinčića u njegovoj privatnoj tvrtki. – Popravljali smo dubinomjer i autopilot kojem je kompas bio krivo postavljen. Brod tada nije držao kurs i do 15-20 stupnjeva. Nakon popravka nisam čuo za nove probleme – rekao je Dudić.

Odvjetnici Tomislava Horvatinčića potvrdili su da je optužba uložila prigovor na medicinsko vještačenje Horvatinčića. Suđenje se nastavlja u srijedu iskazima vještaka.

>>'Na propeleru Horvatinčićeva glisera ostali su komadi jedra'

Komentara 14

AN
ankicascreiber
13:26 04.12.2012.

glavni svijedok se ne pojavljuje u sudnici!?!?! Što je sa službenim zapisom njegovog prvotnog iskaza? Hoćemo li opet imati hrvatsko sramosuđe?

Avatar Houston
Houston
13:28 04.12.2012.

Kriv po svim tockama optuzbe. A Tabak, ako je znao da brod ima problema sa automatskim pilotom i stabilitetom, nije smio prodati brod, bez tehnicke i lucke inspekcije. Tabak i Lucka ispostava su suucesnici u ubojstvu. I nih treba kazniti i zatvoriti.

MO
modovisisajteMaraschino
13:11 04.12.2012.

nisam ni sumnjao da će autopilot biti kriv za sve... 10 godina robije za autopilota odmah

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije