Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekološki debakl

British petroleum postavlja novo zvono na otrgnutu cijev bušotine

Deepwater
AFP
11.07.2010.
u 17:14

BP, naftna kompanija odgovorna za ekološku katastrofu podlegla je pritisku Washingtona i pokušat će napokon skupljati svu naftu koja istječe u more. Dnevno će istjecati čak 60.000 barela tijekom postavljanja uređaja na cijev

Inženjeri British Petroleuma uspjeli su ukloniti prije postavljeno zvono na bušotini u Meksičkom zaljevu iz koje gotovo tri mjeseca suklja nafta u more te se nadaju da će već u ponedjeljak 19. srpnja zaustaviti njeno istjecanje. Svjetske agencije bez iznimke izvještavaju o tome da se zamjenom prije postavljenog manjeg zvona na otrgnutoj cijevi bušotine većim nastoji napokon skupljati svu naftu koja istječe u more kako bi se potom skupljala u tankere.

Počinje operacija

Prije nekoliko tjedana BP je postavio manje zvono, no ispostavilo se da nafta i dalje uvelike curi, pa se kompanija koja je nekoliko puta bila uhvaćena u lansiranju netočnih informacija o razmjerima katastrofe našla pod jakim pritiskom administracije predsjednika SAD-a da postavi djelotvorniji uređaj. Al Jazeera citira BP-ova potpredsjednika Kenta Wellsa koji je izjavio da će cijela operacija trajati između četiri i sedam dana. Nakon što je posve skinuto postojeće zvono, navodi AP, u more je ponovno počelo istjecati između četiri i 10 milijuna litara nafte, odnosno 60.000 barela dnevno, koliko procjenjuje vlada SAD-a. BBC navodi da će novo zvono moći skupljati i do 80.000 barela dnevno te da je BP do sada, u zaustavljanju jedne od najgorih ekoloških katastrofa u povijesti, potrošio 3,1 milijardu dolara. Ako operacija na 1500 metara dubine prođe kako je planirano, istjecanje nafte bi se spriječilo, no konačno rješenje bit će moguće tek u kolovozu. Inženjeri BP-a smatraju da će do tada uspjeti izbušiti dva odvoda s površine dna do ležišta nafte u Zemljinoj kori kojima bi se oslabio pritisak pod kojim nafta izbija i tako stvorili uvjeti da se rupa u dnu trajno začepi.

Mississippi se guši u nafti

U četvrtak su, javljaju DPA i Reuters, obale savezne države Mississippi valovi obojili u crno, nanijevši goleme količine pomalo stvrdnute nafte. U izvještajima se navodi da su pojedine mrlje površine osrednjeg autobusa, kao i to da nadiruću naftu nisu uspjele zaustaviti čakl ni brane postavljene u more te da nafta kopnenim vodotocima mjestimično neometano prodire u unutrašnjost. Robert Dudley prije nekoliko je dana u intervjuu za Wall Street izjavio da se nada da će se istjecanje nafte iz bušotine zaustaviti najkasnije između 20. i 27. srpnja.

 

Komentara 7

OB
-obrisani-
21:31 11.07.2010.

Opet lazi prljavih masona......prisjetite se kako su u pocetku tvrdili da istjece samo1,000 barella dnevno

OB
-obrisani-
08:29 12.07.2010.

Bit će lijepo kad izbuše još dvije bušotine pa onda bude troduplo curilo. Apokaliptična zbivanja, najgora katastrofa ikada od kada je ljudskog roda .

IB
istina_boli
18:52 11.07.2010.

Opet mazanje ociju i hrpenda lazi. Ti ljigavci samo pljackaju i unistavaju sve zivo oko sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije