Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Meksički zaljev

British Petroleum pokušava kupiti šutnju znanstvenika

Deepwater Horizon
AFP/Pixsell
25.07.2010.
u 16:33

Naftna kompanija nudi satnicu od 250 dolara znanstvenicima koji istražuju posljedice izlijevanja nafte, ali uz uvjet da o rezultatima šute tri godine

Suočen s tužbama zbog katastrofe u Meksičkom zaljevu, British Petroleum masovno unajmljuje znanstvenike koji istražuju ekološku katastrofu i nudi im bogate ugovore s klauzolom o trogodišnjoj šutnji.

AP navodi da je većina znanstvenika odbila ugovore, a nekolicina koja ih je potpisala naknadno se predomislila, zbog ograničavanja akademske slobode. O skandalu lokalni mediji pišu još od prošlog tjedna te navode satnicu od 250 dolara za de facto cenzuru znanstvenih podataka. BP inače znanstvenicima vlade SAD-a zabranjuje pristup mjestu nesreće.

Blogeri su u srijedu otkrili da je BP na svojoj web stranici objavio lažiranu fotografiju svog centra za praćenje oštećene bušotine. U petak je pak glavni električar s potonule platforme Mike Williams na saslušanju u New Orleansu izjavio da su u trenutku katastrofe alarmi na platformi bili isključeni. Posljednja vijest iz BP-a kaže da je izvršni direktor Tony Hayward, koji je u Kongresu SAD-a popljuvan zbog izbjegavanja krivnje, pred odlaskom nakon 28 godina u tvrtki.

Komentara 5

OB
-obrisani-
17:27 25.07.2010.

Znaju britanski zidovi kako goye \" to screw up \" svi slicu na alfazidove

MM
Mladen Miletić
19:27 25.07.2010.

British Petroleum pokušava kupiti šutnju znanstvenika.. Znaju onu staru; a to je pričati je srebro a šutnja je ZLATO.. Konačno neki se pijene zbog ulja a to je sto posto prirodni produkt koji je dio prirode...

XA
xaron
20:09 25.07.2010.

I mi jos kazemo da u nas vlada mafija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije