Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iračka naftna polja

Britanski Shell dobio koncesiju za eksploataciju iračke nafte

Nafta
AFP/Reuters
11.12.2009.
u 14:20

Irak je treći na svijetu po zalihama nafte, a na najvećem polju Majnoon zalihe su od 13 milijardi barela nafte, od kojih se trenutačno iskorištava samo 46 tisuća barela dnevno.

Britanski Shell u kooperaciji s malezijskim Petronasom dobio je koncesiju za eksploataciju nafte s najvećih iračkih naftnih polja, poznatih pod nazivom Majnoon.

Prema pisanju BBC-a Shell i Petronas pobijedili su u konkurenciji 44 naftne kompanije koje su se natjecale za koncesiju na 10 naftnih polja u Iraku, drugom natječaju takvog tipa od savezničke invazije 2003. godine.

Irak je treći na svijetu po zalihama nafte, a na najvećem polju Majnoon zalihe su od 13 milijardi barela nafte, od kojih se trenutačno iskorištava samo 46 tisuća barela dnevno. Shell i Petronas dobili su natječaj ispred francuskog Totala i kineskog CNPC-a, a planiraju povećati iskoristivost na 1,8 milijuna barela dnevno.

Shell i Petronas koncesiju su dobili na razdoblje od 20 godina.

Komentara 3

JA
jankoprekobrda
14:47 11.12.2009.

I sve su \"dobili bez korupcije\"!!! sada je kristalno jasno zasto su Britanci krenuli u rat sa Sdamom.

PO
poduzetnik
14:52 11.12.2009.

Kako se u sve ovo uklapa prica o smanjenju koristenja fosilnih goriva i borba protiv globalnog zatopljenja? Jos je danas EU odobrila nekoliko milijardi eura za borbu protiv klimatskih promjena, ovdje nesto ne stima.

Avatar Rubirosa
Rubirosa
15:20 11.12.2009.

Ako pogresite ispravite a ne *ebena cenzura.Shell nije Britanski vec Holandski .Britanski je BP,gospon novinar...;)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije