Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pazi, bit će nereda

Britanci upozoravaju na moguće nerede u slučaju kolapsa eura

'Police tries to disperse peaceful protesters from central Athens Syntagma square on October 19, 2011. Violence marred huge demonstrations in Greece as unions launched a two-day general strike ahead o
'LOUISA GOULIAMAKI'
27.11.2011.
u 12:03

Veleposlanici se pripremaju kako bi pomogli svojim državljanima u inozemstvu u slučaju propasti banaka, čak i u slučaju da izbiju ulični neredi zbog dužničke krize

Britanska veleposlanstva dobila su obavijest iz svoje zemlje da se pripreme za kolaps eura i raspad eurozone, piše britanski Telegraph. Britanski ministri dobili su diskretno upozorenje da je raspad eura, koji je do jučer bio nezamisliv, sad itekako moguć. Veleposlanici se pripremaju kako bi pomogli svojim državljanima u inozemstvu u slučaju propasti banaka pa čak i u slučaju da izbiju neredi na cestama zbog dužničke krize.

Britansko ministarstvo financija već je ranije ovog mjeseca potvrdilo da se ozbiljno pripremaju za kolaps eurozone. Viši dužnosnik ministarstva je otkrio kako je britanska vlada zabrinuta, rekavši sad itekako razmišljaju o tome da je raspad eura samo pitanje vremena.
- Nama je u interesu da se to dogodi što kasnije jer bi imali više vremena da se na to pripremimo - izjavio je ministar za Daily Telegraph.

Ministarstvo vanjskih poslova već je dalo upute svojim veleposlanstvima da se počnu pripremati za najcrnje scenarije koje uključuju prosvjede, nerede i socijalne nemire u gradovima diljem EU. Dobili su i instrukcije kako će pomoći desecima tisuća Britanaca u slučaju financijskog sloma zbog kojeg ne bi mogli doći do svog novca u bankama.

Obzirom na grčko iskustvo, Britanci vjeruju da bi slični neredi mogli pogoditi i druge metropole ako propadne euro.

Najcrnji scenariji predviđaju da bi u slučaju da padnu pojedine vlade u eurozoni, propale i pojedine banke, što bi izazvalo potpuni kaos. Neki analitičari smatraju da bi time povukli i raspad čitavog financijskog sistema, koji bi u propast povukao i mnoge tvrtke koje ovise o kreditima banaka. I pojedine britanske banke se pripremaju za najgori scenarij.

Komentara 281

KO
koinsky
14:27 27.11.2011.

hdz pa i kukuriku spremaju razanj a zec jos u sumi.do 2013.moze izbit 3.svjetski a unija nestaje vec sljedece godine.

OB
-obrisani-
15:12 27.11.2011.

Hteli ste kapitalizam narode...................evo vam ga! Hocete u EU narode.............evo vam je! Hocete smrt ........dobicete je...u WW3!

ST
Startrack
16:31 27.11.2011.

Marsijanac socijalni slucaj KING OF GARBAGE olos sto gleda gdje ce kome ostat duzan. Ima li vas jos tako pametnih, a sve kao protiv Zidova. Pa isti ste ko i oni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije