Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a da to i ne znaju

Britanci strahuju: Čak 30.000 možda ih boluje od kravljeg ludila

transfuzija
Marko Jurinec/Pixsell
29.04.2013.
u 16:12

Od pojave kravljeg ludila značajnijih razmjera 1989. godine u toj je zemlji zabilježeno 176 smrtnih slučajeva u ljudi, a ubijeno je nekoliko milijuna stoke

Građani Velike Britanije zabrinuti su nakon istraživanja koja su pokazala da njih čak 30.000 nosi infektivni protein ili prion, odnosno uzročnik Creutzfeldt-Jakobove bolesti ili kravljeg ludila. Takvom stanju ne pridonose ni nedovoljno razvijeni testovi, kao ni činjenica da su prethodno provedena ispitivanja sugerirala da je broj zaraženih upola manji, javlja Telegraph.

Od pojave kravljeg ludila bitnih razmjera 1989. godine u toj je zemlji zabilježeno 176 smrtnih slučajeva kod ljudi, a ubijeno je nekoliko milijuna stoke. Postoji i bojazan da su neki od zaraženih bili donori krvi, što znači da se zaraza mogla proširiti i na one koji su bili podvrgnuti transfuziji. Stoga je bivši ministar zdravlja Frank Dobson predložio da se uputi apel za darivanje krvi svima rođenima nakon 1996. kako bi se mogućnost zaraze smanjila.

>>Varaždin: Muškarac preminuo od Creutzfeldt-Jakobove bolesti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije