Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKSPERIMENT U BRITANIJI

Radit će manje i za to dobiti istu plaću, može li se ovaj model provesti i u Hrvatskoj?

07.06.2022.
u 09:18

Belgijska je vlada ove godine također "ozakonila" četverodnevni radni tjedan, odnosno omogućila je radnicima koji to žele da rade četiri dana u tjednu, ali još nema preciznijih informacija kakvi su učinci tog poteza na belgijsko društvo. Belgija ima nisku stopu zaposlenosti radno aktivne populacije – oko 70 posto. Švedska je sličan eksperiment provela kad i Island, no tamošnje vlasti tvrde da su učinci bili šaroliki, tako da taj oblik rada nije postao masovan kao na Islandu.

Komentara 9

Avatar ArbanaSS
ArbanaSS
10:52 07.06.2022.

Ako u HR uvedu ovaj zakon onda ce se to samo dešavati u državnom sektoru znaci radili ništa a sad će još manje.

DU
Deleted user
11:37 07.06.2022.

Ne treba eksperimentirati, znamo da u Hrvatskoj važi da što se više satreš radeći, imaš manje i vremenom te poslodavac počinje prihvaćati kao uobičajeno preciznog i radišnog koji je uvijek tu, ali nisi za velike ciljeve i dužnosti. Postavlja drugoga koji veze s vezom nema, a ti moraš ispunjavati njegove zahtjeve, iako ti realno zbog znanja i prakse uopće nije potreban nadređeni. Pogotovo ne netko tko ti nije ni do gležnjeva u tvom poslu. To je uobičajena praksa u srednjim i većim tvrtkama, bez obzira jesu li u čisto privatnom vlasništvu ili su dijelom u vlasništvu države. Na žalost, u Hrvatskoj zbog toga nikad neće biti moguće skraćivanje radnog vremena u smislu manjeg broja dana u radnom tjednu ili dnevnih radnih sati. Osim u IT sektoru i grafičkom dizajnu, nigdje se generalno ne cijeni rad, znanje, intuicija i rezultati, isključivo zato da se uhljebljeni i oni pali s Marsa na rukovodeće pozicije ne bi osjećali povrijeđeni.

ST
stefj
11:12 07.06.2022.

He, he, to prvo ide javni sektor, a tamo ljudi ionako ništa ne rade. Većina njih... Je li ljudima jasno da svaki takav potez uvjetuje povećanje cijene satnice, povećanje cijena usluga, poreza i sl? Možda to u zemljama s visokim standardom ima smisla, to robote čini isplativijim, no to opet čini EU još više nekonkurentnom u bilo kakvoj proizvodnji... Već sada ne možete prodati neki Njemački proizvod, proizveden u Njemačkoj, skoro nigdje ako u to nisu uključene subvencije, bilo EU fondovi, bilo državne subvencije. Ovakve stvari potiču polulegalne imigracije, sive zone gospodarstva i izmještanje bilo kakve proizvodnje van... Pa nije Kina toliko narasla zadnjih 20 godina i postala svjetska sila jer je tamo teče med i mlijeko, već radi ovakvih stvari, gdje politika i sindikati naprave vlastitu državu neisplativom za bilo što...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?