Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ema Martinović

Breivik, ti si tako glup tip. Uh, da te barem mogu nekako pljunuti!

Ema Martinović
Foto: VL
1/3
19.04.2012.
u 07:30

Ema bila je na otoku Utoya u trenutku kad je Breivik počeo svoj krvavi pohod. Preživjela je i odlučila pratiti suđenje. Ovo su njezini prvi dojmovi

Suđenje norveškom monstrumu Andersu Breiviku zbiva se iza zatvorenih vrata, s cenzuriranim i vrlo šturim iskazima o zbivanjima u sudnici. No, da javnost bude upoznata sa svim detaljima, pobrinula se Ema Martinović, djevojka iz Sarajeva, koja već godinama živi u Norveškoj, a koja je u srpnju prošle godine i sama bila na otoku Utoya, jedva izbjegavši smrt pred pomahnitalim ubojicom. Naime, Martinovićeva je počela voditi internetski blog u kojemu na kraju svakog dana suđenja detaljno opisuje što se zbivalo pred porotom, ali i svoje emocije, svoje osjećaje te osjećaje članova obitelji Breivikovih žrtava koji u ovome trenutku prolaze pakao podsjećajući se na najstrašniji dan novije norveške povijesti.

Vratio mi se u snu

“Prvoga dana suđenja zauzela sam svoje mjesto već u 8.15 sati. Ušao je i Breivik, a potom je počelo čitanje optužnice. Znala sam kakva će ona biti, no ipak mi je to bilo izuzetno teško, držala sam suze u sebi, nisam si dopustila da zaplačem”, piše na utoyahelvette.blog.no o početku suđenja. “Posebno dramatičan trenutak nastao je kada je u sudnici puštena snimka telefonskog razgovora jedne od žrtava s policijom u kojemu ih preklinje za pomoć. Breivik je na to ostao hladan, no zaplakao je kada je prikazan njegov video s YouTubea. Dragi Breivik, tvoje suze mi ništa ne znače. Ne znaš ti što su prave suze. Srce mi se smijalo dok si plakao jer si patetičan, sebičan i glup”, napisala je Martinovićeva u blogu opisujući kako se samo nekoliko trenutaka potom i ona sama rasplakala nakon što je tužiteljstvo prikazalo kartu Utoye s hrpama crvenih točaka koje su predstavljale mrtva tijela njezinih poginulih prijatelja.

Opisi užasa koje ponovno proživljava ostavili su na Emi traga jer joj je noć između prvoga i drugog dana suđenja bila protkana noćnim morama.

“Sanjala sam da je pobjegao, u snu sam vidjela novinske naslove: Ubijena tri policajca. Samo trenutak potom u snu sam počela bježati, skrivati se, ali on je dolazio za mnom. Uz krik sam se probudila i vidjela da je sve to bio ružan san, ali još sam sat vremena budna ležala u krevetu”, piše Ema koja je zbog noćne more i zakasnila na početak drugog dana suđenja.

“Zaspala sam pred jutro i prečula sat koji me je trebao probuditi. Zakasnila sam u sudnicu”, napisala je Ema.  No stigla je upravo na vrijeme da čuje kako Breivik svoja djela proglašava herojskim činom, kako opisuje opasnost koja Norveškoj prijeti od muslimana i liberala. Sve joj se u trenutku, kaže, zgadilo.

Pratit će do kraja

“Dok je govorio, neprestano se smijao, a to je najružniji osmijeh koji sam u životu vidjela. Breivik, nisi ti heroj, već masovni ubojica koji će napokon dobiti kaznu. O Bože, htjela bih da mi dopuste da bar jednom pljunem na njega”, piše Martinovićeva, koja će suđenje na svome internetskom blogu pratiti do posljednjega trenutka.

Komentara 42

K1
k1milica
21:55 20.04.2012.

cilj dovesti strance i uciniti da se osjecaju kao smece i iskorijeniti domoroce to je multikulti ili bar njegova crna strana. ja sam hrvat, zidov i ozenjemn strankinjom i obitelj mi je mjesana...., primjer italije gdije sam proveo pola zivota je da 78% boravisnih dozvola daju 4ima nacijama koje po kriminalitetu prosjecno cine najvise kriminala.....slucajnost?? ja samo trazim odgovore na pitanja koja sama namecu....

Avatar amore
amore
12:06 21.04.2012.

Gdje sam ja spomenula Breivika? Ja ga ne branim, nego mi je čudno da tako mlada osoba dođe u tuđu zemlju i ide se odmah petljati u politiku i zalagati za neku multikulturalnost, svaka čast svakome, ali ona je stranac. Mislim da ipak od nje imaju prava glasa više Norvežani koji imaju pravo sami izabrati hoće li podržavati multi-kulti ili ne jer to je njihova država.Kao da ja npr. odem u Njemačku i zalažem se za Turke...nema smisla.

Avatar Tiran
Tiran
08:08 19.04.2012.

Svi su sad hrabri kad je \'zvjer\'u kavezu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije