Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Orkestar za skijanje

Bregovićeva himna za skijaško prvenstvo - zvuči li vam poznato?

goran bregović
pixsell
20.01.2013.
u 19:42

Organizatori su Bregoviću naručili skladanje himne prvenstva i za to mu platili 84.700 eura, a u njoj se ne spominje Val di Fiemme.

RIM – Izazvala je polemiku Bregovićeva „himna“ za Svjetsko skijaško prvenstvo u Italiji. Bosansko-hercegovačkom glazbeniku Goranu Bregoviću naručeno je skladanje glazbe, himne, za Svjetsko prvenstvo u nordijskom skijanju koje će se održati od 20. veljače do 3. ožujka u Val di Fiemmeu, u Italiji.

Skladba je trebala ostati tajnom do inauguracije prvenstva, ali je „procurila“ u javnost i mnogi spočitavaju činjenicu što se u njoj ne spominje ime mjesta održavanja prvenstva. Organizatori su Bregoviću naručili skladanje himne prvenstva i za to mu platili 84.700 eura, a u njoj se ne spominje Val di Fiemme.

Ima i onih koji smatraju kako je Bregoviću previše plaćeno, kao onih koji tekst smatraju neprikladnim. Bregović je sa svojim najpovjerljivijim glazbenicima načinio „trailer” himne skijaškog prvenstva i ta je snimka ipak dospijela na internetske stranice, pa je sada mogu svi čuti. Himna se treba izvesti na Trgu Duomo u Trentu 20. veljače sa 55 glazbenika i 70 pjevača u zboru. Svi su iz pokrajine Trentino. Proteklih dana održane su probe u mjestu Cavaleseu i vjerojatno je netko od gotovo 150 osoba, koliko ih je bilo na probama i snimanju „trailera“, snimku stavio na internet.

U tekstu se spominju Dolomiti i Trentino, zatim polenta i vino, te noći u bajtama (kućicama) gdje se vodi ljubav do jutra. No u 4 minute glazbe, koja će pratiti 12-dnevno skijaško prvenstvo svijeta, ne spominje se ime, Val di Fiemme, mjesta održavanja natjecanja, čija je općinska uprava naručila i platila skladanje himne.

Talijanima je pjesma možda pravo osvježenje na glazbenoj sceni, no nas neodoljivo podsjeća na jednu drugu pjesmu.

Novu himnu svjetskog prvenstva u skijanju poslušajte OVDJE i procjenite sami.

Komentara 48

OB
-obrisani-
21:25 20.01.2013.

luce i tebe i baku.....znaš

RE
Regnum
21:52 20.01.2013.

I sad se negdje cereci na Mokroj Gori s onim svojim bizarnim likovima, Rakom i onim krezubima ostalima ... i onim debelim s lancinom oko vrata kojemu je jedini zadatak da im nabavlja komade kad su na turneji po dijasporama. Uistinu dno dna, fakat kao iz onih ciganskih filmova. Covjeku se smuci kad skuzi da je i za svoj kretenski orkestar maznuo ideju Stulicu. E moj Brega, koji si ti seljo ...

AR
ArsenT
21:14 20.01.2013.

Samo da se zna da sam ja glasovao za "Da, to je nešto sasvim novo od tog osebujnog autora" jer je ta opcija tako sugestivna i privlačna ... Inače, već se njegov (bivši) prijatelj Kusto žalio da mu je uvaljivao plagijate kao originalnu filmsku glazbu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije