Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jair Bolsonaro

'Brazilski Trump': Čovjek koji će uništiti Brazil

Jair Bolsonaro
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
16.10.2018.
u 23:30

Kada 'sam govorio o imigraciji rekao sam da ne možemo imati otvorene granice', kazao je Bolsonaro i naglasio kako mu se sviđa američki predsjednik. 'On želi veliku Ameriku, a ja želim veliki Brazil', kazao je Bolsonaro

Nisam ekstremni desničar, kazao je predsjednički kandidat Jair Bolsonaro dva dana uoči izbora u Brazilu za novog šefa države. Na novinarsku primjedbu da ga i francuska desničarka Marine Le Pen optužuje zbog neugodnih izjava, Bolsonaro je odgovorio kako nije krajnji desničar, jer nije ništa rekao ekstremnodesničarski.

Kada “sam govorio o imigraciji rekao sam da ne možemo imati otvorene granice”, kazao je Bolsonaro i naglasio kako mu se sviđa američki predsjednik Donald Trump. “On želi veliku Ameriku, a ja želim veliki Brazil”, kazao je Bolsonaro, koga inače nazivaju brazilskim Trumpom.

Ovdje u Brazilu će doći do građanskog rata. Već sada ima političkih ubojstava, kazala mi je brazilska kolegica. Nekoliko dana poslije tih mračnih prognoza stigla je vijest da je ubijen poznati majstor capoeire maestro Moa samo zato što je izjavio kako je u prvom krugu izbora za brazilskog predsjednika glasovao za kandidata ljevice Fernanda Haddada.

Foto: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

U tom prvom krugu kandidat Radničke stranke (PT) Haddada dobio je 29,4 posto glasova, a Bolsonaro je 46 posto. Brazilski kantautor Caetano Veloso ubojstvo Moe je nazvao barbarskim. Majstora capoeire ubio je s 12 uboda nožem strastveni obožavatelj Bolsonare. A, nožem je uboden i Bolsonaro tijekom predizborne kampanje koja je zbog toga bila prekinuta. Taj je napad izveo obožavatelj bivšeg brazilskog predsjednika i čelnika Radničke stranke Luiza Inacija Lula da Silve, koji se sada nalazi u zatvoru optužen za korupciju.

Brazil je snažno polariziran i stvarno bi moglo doći do građanskog rata nastavi li se s teškim riječima u međusobnom optuživanju. Lula da Silva se nije mogao ponovno kandidirati za predsjednika jer se nalazi pod istragom nazvanom Car wash u kojoj je pod istragom i njegova nasljednica Dilma Rousseff, koja je vodila zemlju od 2011. do 2016. kada je maknuta s položaja, protiv nje je podignuta i optužnica. Riječ se o korupciji vrijednoj 2,5 milijardi eura, ali proces nije završen, a Lula da Silva kaže kako mu je sve namješteno.

I sina bi dao ubiti

Vrijednosti na burzi su porasle nakon što je u prvom izbornom krugu pobijedio Bolsonaro, koji u svom programu ima privatizaciju i deregulaciju, a što zanima ulagače. A, njegov sin, Eduardo Bolsonaro (34), dobio je 1,8 milijuna preferencijalnih glasova u državi São Paulo.

Drugi sin, Flavio (37) dobio je četiri milijuna glasova u Rio de Janeiru, dok je treći sin Carlos (35) čuven po tome što je 2000. godine bio najmlađi vijećnik grada Rio de Janeira izabran kada mu je bilo 17 godina, a još i danas sjedi u gradskom vijeću.

Svjetska glasila počela su veću pozornost poklanjati Bolsonaru tek odnedavno. U Brazilu je bio poznat kao osoba s ekstravagantnim prijedlozima, pomalo teatralnim najavama svoje homofobične i rasističke politike. Do prije nekoliko godina nitko u Brazilu nije mogao pomisliti da bi Bolsonaro mogao postati predsjednički kandidat.

Otkad je postao zastupnik 1991. kao član brazilske Socijalnoliberalne stranke, Jair Bolsonaro je znao samo provocirati, a poznatiji je postao kada je kazao kako bi poželio sinu smrt kada bi otkrio da je homoseksualac. U parlamentu je 1993. govorio kako poštuje vojni režim, koji je ukinut 1985., jer “demokracija nije u stanju riješiti probleme koji potresaju zemlju”.

Bolsonaro se ženio tri puta i ima petero djece. Tijekom jednog mitinga kazao je kako bi pucao na one koji biraju ljevicu. Evo neki njegovi sljedbenici su ga poslušali, no upotrijebili su nož. Ono što se nekada činilo nemogućim, odnosno da Bolsonaro napreduje u politici, danas se ostvaruje.

Njegov moto je “Bog, domovina, obitelj”, ali neka se oni koji to ističu u Hrvatskoj ne vesele unaprijed jer, osim što je to bio slogan i fašističke Italije, istican je i drugdje. Bolsonaro tu političku crtu vidi i u Arkanovim Tigrovima. Kaže kako bi dao slobodne ruke policiji da ubije “svakog mogućeg bandita”. Bolsonarov uspjeh ipak nije slučajan. Mnoge njegove glavne teme su i one drugih populista, s time što, evo, njegove izjave i Le Pen smatra ekstremno desničarskim.

U 2017. godini u Brazilu je bilo 64 tisuće ubojstava. Bolsonaro je obećao kako će omogućiti lakšu kupnju oružja jer “građani imaju legitimno pravo da se brane”, a “kriminalce ne možemo tretirati kao normalne osobe”. To je mišljenje osnažio nakon što je 7. rujna tijekom predizborne kampanje u mjestu Juiz de Fora na oko 200 km od Rio de Janeira bio uboden nožem i odvezen u bolnicu.

Taj atentat učvrstio je u Bolsonaru uvjerenje kako je potrebno hitno učiniti nešto za sigurnost. U tome ima potporu i mnogih u Brazilu. Već danas se u toj najvećoj južnoameričkoj državi može mnogo lakše doći do oružja, a policija se “šeće” u blindiranim vozilima. Tijekom predizborne kampanje dobio je i potporu Steva Bannona, bivšeg Trumpova savjetnika.

Možda će se njegov uspon izučavati u školama u budućnosti. Jer, kako je bilo moguće da osoba koju su mnogi ismijavali, smatrali je lutkom, u nekoliko mjeseci dođe na vrh popularnosti u državi. Dva događaja su možda bila odlučujuća.

Prvi, što je većina Brazilaca prestala vjerovati u reformistički projekt započet 2003. s Lulom da Silvom. Drugi, što je pravni sustav vrlo pristran i svojim odlukama utječe na politiku. Zapravo istraga nazvana i čiste ruke na brazilski način, parafrazirajući talijansku istragu nazvanu čiste ruke, bila je usmjerena na slabljenje ljevice Lule da Silve. Pitanje korupcije znatno je utjecalo na politiku, a još nije jasno jesu li optužbe definitivne.

Lula je osuđen na 12 godina zatvora, ali to nije konačna presuda. Bilo mu je zabranjeno kandidirati se na ovim predsjedničkim izborima jer, kako neki kažu, prema ispitivanju javnosti, mogao je pobijediti. Brazilski vrhovni sud ignorirao je suprotno mišljenje komisije za ljudska prava UN-a i službeno je Lulu izbacilo iz utrke. U utrci ga je zamijenio Haddad, koji je bio ministar obrazovanja tijekom Lulina mandata.

Ugrožena polovica Brazilaca

Bivši vojnik, Bolsonaro od forme stvara bit. Ne postoji pitanje oko kojeg ne upleće religiju i antikomunizam. Novinar Fernando Horta kaže kako više nije u igri republika, već preživljavanje 50 posto brazilskog pučanstva.

Čak se poziva na “osvajanje slobode kao u vrijeme Francuske revolucije u dalekom 18. stoljeću”. Ako se tim riječima pridoda predviđanje o izbijanju građanskog rata, onda je stanje u Brazilu više nego zabrinjavajuće. Hoće li se na brazilskom primjeru učiti kako se demokratskim putem izabire povratak diktature?

5. ekonomija svijeta

Brazil je s ove pozicije istisnuo Veliku Britaniju 2011. godine kad je BDP dosegnuo 2,23 bilijuna dolara: ispred Brazila su SAD, Kina, Japan i Njemačka

12. godina zatvora

Dobio je bivši ljevičarski brazilski predsjednik Lula da Silva. No mnogi misle kako mu je namješteno da se ne bi mogao kandidirati jer je u anketama bio na vodećem mjestu

>> Pogledajte video kada je Juncker uštipnuo Plenkovića

 

Ključne riječi

Komentara 18

ST
stefj
00:07 17.10.2018.

Trump uništio Ameriku? Eh, bez obzira na bespoštedne napade medija, Trump je napravio puno toga za Ameriku i njezinu privredu. Vidjet ćemo da li je to dugoročno dobro ili loše... Nakon godinu i više nenormalnog rasta, burza je napokon nešto malo pala, zaposlenost je rekordna, proizvodnja kao nekada u zlatno doba itd. Neki ugovori koji su raskinuti, potpisani su ponovo uz bolje uvjete za Ameriku, a o drugima se još pregovara... Ono što je karakteristično za Trumpa jest da do sada nije pokrenuo niti jedan rat, a sjetite se koliko ih je pokrenuo Obama, veliki mirotvorac, dobitnik Nobelove nagrade za mir... Opet, s druge strane, Trump je prodao više Američkog oružja nego što je Amerika prodala u 5 predhodnih mandata ukupno. Američke kompanije su probile vrijednost 1000 milijardi itd... Nisam neki ljubitelj Trumpa, ali medijska hajka koja se na njega radi je neviđena do sada. Baš zato mislim da treba ostati i boriti se s medijskim i političkim elitama...

MA
marcel
01:31 17.10.2018.

upropastit će ga ko što je Trump upropastio Ameriku... kad vi najavite nekog ko spasioca, obavezno ljevičara tipa chaveza ili one kokoši dilme roussef, taj uništi zemlju za godinu-dvije, a kad vi najavite nekog kao pošast, katastrofu, i novog hitlera, taj zemlju izvuče iz gliba

Avatar Vukomerec
Vukomerec
00:10 17.10.2018.

Bolsonaro je nada Brazilcima da će spriječiti pad Brazila u pakao poput socijalističke Venezuele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije