Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REFORMA

Braniteljima će se zbog zasluga mirovine minimalno smanjivati

Umirovljenici
Zvonimir Pandža/VLM
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
06.05.2010.
u 19:17

Umirovljenici koji mirovinu primaju i iz II. stupa primat će dodatak razmjeran broju godina kada su uplaćivali samo u stup solidarnosti.

Iako se o tome govori otkako je premijerka Jadranka Kosor objavila Program gospodarskog oporavka, sveobuhvatna mirovinska reforma, barem zasad, nije u planu. Kako se neslužbeno može čuti, najavljene izmjene bit će zapravo minireforma kako bi se ujednačile mirovine iz prvog stupa s mirovinama koje se isplaćuju i iz prvog i iz drugog stupa. Tako će se tim umirovljenicima, izmjenama Zakona o dodatku na mirovine, omogućiti isplata dijela dodatka razmjerno s razdobljem u kojem se cijeli iznos svojega mirovinskog doprinosa uplaćivao u prvi stup. Iz drugog stupa ti će ljudi i dalje, zbog izuzetno kratkog vremena štednje, primati sramotno mali iznos mirovine, kao i dosad. Iako se naveliko špekulira i s ukidanjem dodatka za nove umirovljenike te ponovnim izračunavanjem mirovina na temelju 15 ili 20 najboljih godina staža, to se, uvjeravaju izvori bliski Vladi, neće dogoditi. Nadalje, penalizacija ranijeg odlaska u mirovinu snažno će se povećati, prema nekim najavama i udvostručiti, a sukladno odluci Ustavnog suda izjednačit će se dob za odlazak u mirovinu muškaraca i žena.

Zakonske izmjene u tom smislu trebale bi biti završene do kraja godine kako bi se nova pravila mogla primjenjivati od početka 2011.

Istodobno je, s rokom provedbe u prosincu, u planu izmijeniti zakone kako bi se umanjile mirovine trinaest kategorija povlaštenih. Kako se može čuti, masa za isplatu tih mirovina (ukupno je godišnje potrebno više od sedam milijardi kuna, op. a.) trebala bi se smanjiti za 10 posto.

Neće biti linearnog smanjivanja tih mirovina, a može se čuti da bi najviše mogle biti srezane one umirovljenih političara. Sve ostale kategorije mogle bi ostati bez najviše 10 posto svojih mjesečnih prihoda. Pojedinosti oko rezanja bit će u nadležnosti resornih ministarstava, a Ministarstvo gospodarstva bit će koordinator. Rezanja u kategoriji branitelja bit će minimalna jer “treba vrednovati njihov doprinos Hrvatskoj te činjenicu da su se mnogi od njih s ratišta vratili ozbiljno narušena zdravlja”.

Komentara 2

TH
than
21:30 06.05.2010.

Hrpa gluposti... Umjesto da dio para ubacite u razvoj zemlje, koji bi donio do otvaranja novih radnih mjesta i samim time vise novca u fondu, vi idete na politikanstvo. Na kraju necete imati para niti da placate zasluzene mirovine, a kamoli braniteljske.

PU
pumbica
10:37 07.05.2010.

than.Pa mi nemamo pare nego lipe.Odi tamo gdje su pare i dinari...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije