Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident

Branitelji se povukli sa skupa na Plitvicama: Gdje je predsjednik?!

jović plitvice (1)
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/15
31.03.2013.
u 09:22

Ovdje sam iznad bilo koje politike odajući počast Josipu Joviću. Učinite to i vi. Vječna mu hvala, rekao je ministar Ostojić i dodao da on svom vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu - nikad nije zviždao.

I ove godine na Plitvičkim jezerima okupilo se mnoštvo kako bi odali počast Josipu Joviću, prvom poginulom hrvatskom redarstveniku u Domovinskom ratu koji je život izgubio 31.3. 1991. godine. Događaj poznat kao "krvavi Uskrs" i ove godine obilježen je svečano zajedno s članovima Jovićeve obitelji zajedno s majkom Marijom, Jovićevim suborcima i braniteljima.

Budući da predsjednik Ivo Josipović nije došao, te je poslao svog izaslanika Sinišu Tatalovića branitelji su izrazili nezadovoljstvo uzvicima "Gdje je predsjednik!". Za vrijeme njegovog govora povukli su se dvadesetak metara dalje i glasno negodovali, te u znak prosvjeda nisu slušali Tatalovićev govor. Branitelji su se vratili na molitvu mons. Juraja Jezerinca.

Na obljetnici je bio i Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova, koji je pozdravio Jovićeve suborce.

- Ponovit ću ono što mi je gospođa Marija rekla prije dolaska ovdje. Sa suzama u očima, ali i sa ponosom vas gleda kao sinove, gleda vas kao svoga sina koji je ovdje prije 22 godine poginuo. I zato umjesto bilo kojeg drugog govora vama suborcima, ali i mojim suborcima, želim samo jednu poruku reći s ovoga mjesta - ovdje sam iznad bilo koje politike odajući počast Josipu Joviću. Učinite to i vi. Vječna mu hvala, rekao je Ostojić i dodao da on svom vrhovnom zapovjedniku Franji Tuđmanu, nikad nije zviždao.

Milorad Batinić, potpredsjednik Hrvatskog sabora kazao je da "iako je jedna od najtragičnijih pogibija 22-godišnjeg Josipa Jovića, zasigurno je jedna od najherojskijih slika Domovinskog rata kojeg mnogi ovdje s velikom tugom, ali i velikim ponosom nose u srcu".

- Iako je akcija Plitvice uspjela i uspostavljen je red, taj krvavi Uskrs pamtit ćemo po tragičnoj žrtvi mladog Josipa Jovića i ranjavanju njegovih suboraca. Upravo taj događaj bio je nagovještaj da će bitka za slobodu i samostalnost Hrvatske biti dugotrajna, teška i okupana krvlju.

- Današnja obljetnica ima posebnu simboliku jer se održava na isti dan 31. ožujka i na isti blagdan Uskrsa kada je izvedena jedna od prvih uspješnih akcija hrvatske policije koja je tada nosila sav teret obrane. Ovaj događaj svake godine nas podsjeća na hrabrost i odlučnost ljudi koji su u prvim danima rata ideal slobode i neovisnosti postavili ispred svih osobnih životnih ciljeva i interesa i stavili se bezrezervno u službu obrane domovine, kazao je Siniša Tatalović, predsjednikov savjetnik te današnji izaslanik na Plitvicama.

Josip Lucić pozvao je nositelje današnje vlasti da prestanu s optužbama prema braniteljima te da ne diraju u njihove svetinje i domovinsku žrtvu. 

– Krvavi Uskrs se dogodio simbolizirajući uskrsnuće naše napaćene domovine. Od tog trena to više nije JNA, to je zločinačka vojska koja naoružava srpsku manjinu kako bi se okrenula protiv svoje domovine – rekao je Lucić i upitao se: Tko je osiromašio državu?

>> Obljetnica: Josip Jović - prva žrtva Domovinskog rata

 

Komentara 1

DU
Deleted user
18:05 31.03.2013.

Morate Josipovica razumijeti covjek nije nikad sanjao zelio niti volio Hrvarsku drzavu..Nije mu lako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije