Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Branitelji premijerki: Otpišite nam kredite ili ste nas već otpisali

branitelji
Miranda Cikatić/PIXSELL
11.12.2009.
u 19:10

Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Dalmacije pozvala je i ostale branitelje s istim problemom da se jave B. Deliću na mobitel 098/265-716.

– Dragovoljac sam od 1991. Nakon razvojačenja dobio sam kredit od 25.000 tadašnjih maraka na šest godina. Osnovao sam firmu, ali nakon pet godina zbog bolesti mi je oduzeta radna sposobnost. Zatvorio sam tvrtku, živim od mirovine nešto veće od 2000 kuna i trebam vraćati kredit. Neka mi netko kaže kako? – priča je Bartula Delića, predsjednika Udruge branitelja Domovinskoga rata Dalmacije.

Kredit je dobio, kao još 3600 razvojačenih branitelja u Hrvatskoj, 1997. godine od HBOR-a za samozapošljavanje.

Tržište ih samljelo

– Država je napravila niz pogrešaka. Većina nas je nakon razvojačenja dobila otkaze u svojim firmama, kao ja u Diokomu. Dali su nam kredite, nismo se smjeli javljati na Zavod i pustili nas da se koprcamo na tržištu. Nitko nas nije pratio, nitko nam nije pomagao, kao što je Slovenija radila sa svojim braniteljima. Poslovi mnogima, pa i meni, nisu krenuli, firme su zatvorene, a krediti koje nam je Vlada već dvaput reprogramirala, počinju dolaziti na naplatu – priča Mirko Buzov, dopredsjednik Udruge.

“Čestitke” iz banaka

Ovih dana Zagrebačka je banka počela slati opomene braniteljima, a naši sugovornici tvrde kako će to učiniti i ostale poslovne banke.

– Od Vlade RH tražimo da braniteljima otpiše kredite. Mi ih nemamo kako vraćati. Ubijaju nas, ponovno. Ne možemo podići drugi kredit i ovaj zatvoriti jer smo na crnoj listi banaka – ističe Buzov. Kredite su morali trošiti namjenski, novac je propao zajedno s poslovima. Ljudi su stariji, radna sposobnost sve im je manja, novca nemaju, a banke su neumoljive.

– Pogledajte vi ove iznose. Prva obavijest o nepodmirenom dugu iz 2004. bila je na iznos 8700 eura, a neki dan moji jamci dobivaju opomenu na nevjerojatnih 32.100 eura. Odakle to?! Zovu me vjerovnici, prijete, ne znam što ću – kaže Delić.

– Ne znate kakav je život na crnoj listi. Ne možete ništa. Kao da smo pokopani – očajan je i Zvonko Bakmaz. Pomoći im je obećao i župan, podržava ih i Grad te se nadaju da će im premijerka, koja dobro zna situaciju, izaći u susret, otpisati im kredite i odvezati omču oko vrata.

Ključne riječi

Komentara 63

A1
Augsburg_1
21:51 11.12.2009.

Srbine Zeljkon da je moj tata a ne Hrvat ako je simulant i ako se tako misli hraniti od onih koji svako jutro idu zaraditi svoj kruh i uz to mora podjeliti ovakvim alkoholicarima ja ga osobno ne zalim.Zamisli takve ustaju u 11 pa ravno u kavanu...Cast braniteljima koji su stvarno invalidi njima treba sve dati jer su oni sebe dali ali ovakvi njih treba na granu da nas ne sramote..Nebojte se nece izici pravi invalidi bez noge bez ruke, zasto zato sto su oni i sad domoljubi...

HA
Hatall
22:12 11.12.2009.

Svima braniteljima u Hrvatskoj i Bosni treba dati nepovratni kredit od 25 tisuća eura. Nije pošteno da to dobije samo 3 600 branitelja. Treba povećati svima braniteljske mirovine i invalidnine. Organizirati rekreaciju i odlaske na političke skupove.

SK
Skipper
19:35 11.12.2009.

Pobrali su pare, potrošili ih na pelinkovce i sad bi im mi još i to trebali vraćati. I to traže onako kao da na to imaju sveto i neotuđivo pravo. Od ovakovih \"branitelja\" mi stvarno dolazi zlo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije