Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fred Matić

Branitelji, odreknite se dva posto mirovine za kolege bez posla

'28.12.2011., Zagreb - Novi ministar hrvatskih branitelja Predrag Matic Fred. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
11.05.2012.
u 12:00

Kad bi svaki branitelj odvojio taj mali dio, za mog mandata radilo bi svih 30.000 nezaposlenih

Sedam poticaja za zapošljavanje, kojima do kraja godine želi zaposliti dvije tisuće branitelja, ministru Predragu Fredu Matiću, čini se, neće biti jedina mjera za rješavanje problema 30.000 nezaposlenih branitelja, koliko ih trenutačno traži posao na burzi.

‘Dužni smo pomoći’

Ovih se dana, naime, na njegovu užem kolegiju u Ministarstvu rodila inicijativa pod radnim nazivom “Pomozimo prijateljima i suborcima”. O čemu je riječ?

– Došli smo na ideju da pokrenemo raspravu među braniteljima i da ih zapitamo: biste li se odrekli dva posto svojih primanja – mirovina ili plaća – kako biste pomogli svojim nezaposlenim suborcima? Kad bi svaki hrvatski branitelj, počevši od mene, solidarno odvajao taj neznatni dio primanja za svoje kolege, izračunao sam da bismo ih do kraja mandata sve zaposlili. Važno je naglasiti da to nije državni program, nego akcija, recimo to tako, branitelji pomažu braniteljima – kaže ministar Matić, koji bi od tako prikupljenog novca potencijalnim poslodavcima ponudio 50.000 kuna.

– Otišao bih, primjerice, k Emilu Tedeschiju i rekao mu da dajemo “živu lovu” i pitao može li zaposliti, primjerice, stotinu branitelja, dati im plaću i sva davanja minimalno dvije godine i za to mu platiti pet milijuna kuna. Naši su branitelji slabije obrazovne strukture, ne tražim da primi doktora i pravnika, nego radnika na liniji za cedevitu. Smatram da smo dužni pomoći suborcima, meni osobno mnogo bi značilo da moj suborac radi – kaže Fred Matić. Nada se da bi svatko mogao izdvojiti 110 kuna od 5500 kuna, koliko iznosi prosječna braniteljska mirovina.

Svjestan je da za tu ideju treba konsenzus svih branitelja, stoga smo ih upitali podržavaju li ministrovu inicijativu. Mišljenja su, pokazalo se, podijeljena. Ilija Vučemilović, predsjednik Zbora gardijskih postrojbi, misli da je ideja odlična.

– Podržavam svaku inicijativu koja je u interesu hrvatskih branitelja. Velika većina, više od 400.000 branitelja, nema nikakva materijalna prava pa dijele tešku sudbinu ostalih građana. U udrugu nam se javljaju branitelji koji vape za svakom vrstom pomoći, ali nemamo instrumente ni sredstva da im pomognemo. Zato tražim da se sustav pokrene. Svakako ću o ovoj inicijativi razgovarati s kolegama, pa kad se krene u realizaciju, o njoj ćemo se rado očitovati – rekao je Ilija Vučemilović.

Predsjednik zagrebačke Hvidre Mirko Ljubičić Šveps smatra da je ideja dobra, ali da neće proći.

– Protiv sam da se branitelje gleda kroz socijalnu komponentu. Koliko je branitelja u upravama javnih poduzeća bilo u vladi Jadranke Kosor pa i u vladi Zorana Milanovića? Protiv toga sam da branitelji skupljaju mrvice, umjesto da se o njima razmišlja kao strateškom partneru – kaže pukovnik Ljubičić.

Zamke zapošljavanja

Evo što o inicijativi ministra Matića, pak, kaže brigadir Miodrag Demo.

– To je dobra stvar, ali treba biti oprezan. I mi smo u Gradskom uredu za branitelje davali subvencije za zapošljavanje branitelja pa se pokazalo da su ih neki poslodavci zloupotrebljavali. Kako bismo ih se riješili, optuživali su branitelje da zbog PTSP-a nisu uračunljivi. Nisam siguran da inicijativa može olako proći jer su naši branitelji na rubu egzistencije pa bih radije da se dijela primanja odriču, recimo, saborski zastupnici – predložio je brigadir Demo.

Komentara 235

PR
prečko
15:36 11.05.2012.

matiću, kada će poćeti isplata dividende za 2011. godinu?!

DO
domagojb963
19:55 11.05.2012.

Rambo.... get a life! Stop fooling arround

OB
-obrisani-
14:54 11.05.2012.

Fred Matić je bio heroj u ratu, a to je i u miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije