Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nemoguća situacija

Braneći HDZ, odvjetnici će morati braniti i bivšeg šefa Sanadera

'17.07.2009., Zagreb - Markov trg, Sabor RH. Izvanredna 12. sjednica na kojoj se glasa o raspravljenim tockama, a medu njima i rebalansu drzavnog proracuna. Luka Bebic, Andrija Hebrang, Damir Milinovi
Foto: 'Sanjin Strukic/24sata'
1/3
21.03.2012.
u 10:00

Odvjetnički dvojac koji zastupa HDZ kazao je kako taktika njihove obrane nije prebacivanje krivnje na ostale optuženike

Da život ponekad piše čudne drame, poznata je uzrečica, koju bi na svojoj koži, metaforički rečeno, mogla osjetiti i najveća oporbena stranka – Hrvatska demokratska zajednica. Jer, po svemu što se moglo čuti u utorak nakon pripremnog ročišta u slučaju Fimi media, odvjetnici HDZ-a Davorin Budin i Tomislav Penić našli su se praktički u nemogućoj situaciji – žele li obraniti HDZ, vrlo će vjerojatno morati braniti i Ivu Sanadera, nekadašnjeg predsjednika stranke, koji je iz HDZ-a izbačen nakon neuspjelog pokušaja puča u siječnju 2010.

Sanader i HDZ neodvojivi

Razlog? USKOK-ova optužnica tako je postavljena da iz nje proizlazi kako je gotovo nemoguće odvojiti Sanadera od HDZ-a, bez obzira na to koliko se sadašnje vodstvo stranke predvođeno Jadrankom Kosor to trudilo. Da su toga svjesni i odvjetnici Penić i Budin, moglo se iščitati iz njihovih izjava u kojima su najavili i strategiju obrane te ukazali na sve štetne posljedice koje, po njihovu mišljenju, predstojeći sudski postupak nosi HDZ-u.

– Osim što HDZ konstantno trpi veliku političku štetu jer je optužen, oštećen je i u ovom postupku. Pogotovu otkad je 2007. na snagu stupio zakon o financiranju političkih stranaka prema kojem nije bilo nikakvih zapreka da donacije budu evidentirane na žiro-račun stranke. S obzirom na to da donacije nisu evidentirane na žiro-računu, HDZ je trpio štetu. Pokušat ćemo dokazati tko je odgovorna osoba u pravnoj osobi, u konkretnom slučaju u HDZ-u. To je važno s obzirom na Zakon o odgovornosti pravnih osoba, koji upravo odgovornost pravne osobe temelji na odgovornosti odgovorne osobe u pravnoj osobi. Tužiteljstvo želi nametnuti tezu da je u HDZ-u to od 2003. do 2009. bio Ivo Sanader, no mi smatramo da je odgovorna osoba, prema statutu stranke, Predsjedništvo HDZ-a, koje nije odlučivalo o bilo kakvim radnjama koje im se stavljaju na teret. Niti su članovi Predsjedništva imali bilo kakvih saznanja o počinjenju kaznenih djela – kazao je Penić.

Tko je odgovoran?

Upitan da razjasni tko je onda, po njegovu mišljenju, bio odgovorna osoba u HDZ-u u inkriminirano vrijeme, odnosno tko je odlučivao, Penić je kazao:

– Predsjedništvo HDZ-a bilo je odgovorno za vođenje financijsko-materijalnog poslovanja, a odgovornost pravne osobe povezuje se s odgovornošću odgovorne osobe u pravnoj osobi.

Pošto iz te njegove rečenice zapravo proizlazi i da je po stavu tužiteljstva, ali i po stavu sadašnjeg HDZ-a, to bio Ivo Sanader, izravno je upitan znači li to da je taktika obrane prebaciti odgovornost na optužene pojedince, konkretno Sanadera.

– Ne, to ne znači to. Mi samo govorimo činjenice, odnosno kako je stranka funkcionirala u tom periodu te kako je to uređeno statutom stranke – objasnio je Penić.

Drugim riječima, branitelji HDZ-a očito su procijenili da im napadanje Sanadera, koji je bez sumnje bio alfa i omega bez koje se nijedna odluka ni u stranci ni u Vladi nije mogla donijeti, nije pametan potez. Ili konkretnije, da je to prije potez koji bi im se mogao obiti o glavu ako bi se iz napada pretvorio u protunapad. Jer teško je vjerovati da bi Sanader u tom slučaju mirno sjedio i slušao kako ga se proglašava jedinim krivcem za sve loše u HDZ-u i oko njega. U takvoj situaciji, zasigurno ne bi odolio a da ne upre prstom u neke od bivših bliskih suradnika, što bi bez sumnje izazvalo nove potrese u ionako dobrano razdrmanom HDZ-u. Predstojeće suđenje, koje će uz to najvjerojatnije početi tijekom završnice kampanje u izborima za predsjednika HDZ-a, moglo bi dovesti i do novih političkih obračuna u HDZ-u.

Komentara 11

JS
ja sam gladan
10:45 21.03.2012.

Dragi novinari, ima i važnijih stvari o kojima se treba pisati. Mene sad više zanima Prvi Po, od unutarstranačkih preslagivanja HDZ-a. Neka se konsolidiraju, neka stvore dobru stranku, jer u protivnom nas čeka diktatura jednoumlja. Dok se ne srede, pišite o potezima ove Vlade, Hvala!

MA
maksi
10:53 21.03.2012.

\"USKOK-ova optužnica tako je postavljena da iz nje proizlazi kako je gotovo nemoguće odvojiti Sanadera od HDZ-a, bez obzira na to koliko se sadašnje vodstvo stranke predvođeno Jadrankom Kosor to trudilo.\" svi oni na celu s Kosoricom bi trebali završitii na optuženičkoj klupi

Avatar boros
boros
10:44 21.03.2012.

...mislim da je nagodba sa USKOK-om najnepoljnija stvar za narod koji je to SVE platio...prema tome,ima pravo i da zna tko ga je pokrao...a zna se,HDZ-ovce...hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije