Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SASTANAK u BRUXELLES

Brammertz i Füle tajnoviti nakon razgovora

Serge Brammertz
Reuters/Pixsell
Autor
Stojan de Prato
04.05.2010.
u 21:24

Na pitanje je li tema razgovora možda bilo i oblikovanje mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava koje se u odnosi na suradnju s ICTY-jem, Füleova glasnogovornica nije odgovorila ni potvrdno, niti niječno.

”Ovo je redovni sastanak prije mojega odlaska u Srbiju pa u Hrvatsku”, jedino je što je glavni haaški tužitelj Serge Brammertz izjavio novinarima nakon razgovora u Bruxellesu s europskim povjerenikom za proširenje i susjedsku politiku Štefanom Füleom. Brammertz će Zagreb, naime, ponovno posjetiti 25. i 26. ovoga mjeseca.

Ni Füleova glasnogovornica Angela Filote nije bila ništa rječitija.

- To je redovita razmjena mišljenja o suradnji kandidatskih i mogućekandidatskih zemalja s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) – rekla je.

Na Večernjakovo pitanje je li tema razgovora možda bilo i oblikovanje mjerila za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna prava koje se u odnosi na suradnju s ICTY-jem, nije odgovorila ni potvrdno, niti niječno.

- Europska komisija ubrzo će Vijeću EU poslati nacrt zajedničkih pregovaračkih polazišta za otvaranje toga poglavlja – napomenula je.

Dio su tih stajališta, naime, i mjerila za zatvaranje poglavlja. EK želi biti sigurna da će dio mjerila koji govori o istrazi o “topničkim dnevnicima” zadovoljiti Brammertza, nakon čega bi i Nizozemcima bio prihvatljiv, pa bi se pregovori o tome poglavlju mogli otvoriti u lipnju.

U srijedu će u oproštajnome posjetu Bruxellesu boraviti hrvatski ministar pravosuđa a od lipnja pomoćnik glavnoga UN-ova tajnika Bana Ki-moona za ljudska prava Ivan Šimonović. Uz posjet izvjestitelju Europskoga parlamenta za Hrvatsku Hannesu Swobodi, Šimonović će se sastati i s europskom povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding.

Komentara 13

DU
Deleted user
22:00 04.05.2010.

Hrvatska ulazi u EU u paketu sa Srbijom i ostalim zemljama iz regijona,sva ostala nadanja i obecanja su price za malu djecu. Svu tu cirkusijadu sa EU prekinut ce hrvatski gradani,na referendumu sa debelim NE za Europu.

DU
Deleted user
22:01 04.05.2010.

Za one koji eventualno ne znaju, RH je prva koja pregovara o poglavlju Pravosuđe jer je ono uvedeno tek nakon primanja Rumunjske i Bugarske kad je bilo vidno i golemo razočaranje njihovim pravnim sustavom u praksi. Do tada je slovilo kao najteže poglavlje Poljoprivreda! U međuvremenu je došlo do Lisabonskog ugovora koji je imao status neke presudne stvari za pregovore RH s EU (de facto abortirani Ustav EU), ali je najnovija grčka kriza ipak ta koja će nam zabiberiti na duge staze jer smo i mi teško zadužena mediteranska državica, zar ne? Zato je poglavlje Pravosuđe u sinergiji s nikad dosanjanim topničkim dnevnicima idealno za zavlačiti nas i ostaviti na administrativnom ranžirnom kolodvoru EU, a kad presude Gotovini, Markaču i Čermaku - e onda će nam naći nešto drugo crno pod noktima, zar ne? Da nema procesa Gotovini teško bi izmislili nešto tako nedokučivo, a opet super važno (navodno!) kao što su topnički dnevnici. Za to treba puno mašte, a Kafka više nije među živima!

OB
-obrisani-
04:31 05.05.2010.

Masonisticka bratija kuje planove. Dao bog da nas zaustave na putu u propalu Evropu. Jaco Evropa nije rjesenje,Evropa nije ni nuzno zlo, Evropa je zlo!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije