Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obama naciji

BP će isplatiti štetu za najveću ekološku katastrofu Amerike

obama
Foto: Reuters
1/3
16.06.2010.
u 08:48

U obraćanju naciji Obama je naglasio ovisnost Amerike o uvozu nafte koju svakodnevno plaćaju gotovo milijardu dolara.

Američki predsjednik Barack Obama obratio se naciji utorak navečer, prvi put iz Ovalnog ureda, dajući time još veču važnost temi saniranja posljedica gigantske naftne mrlje u Meksičkom zaljevu koja od 20. travnja. nakon eksplozije i potonuća naftne platforme. istječe iz bušotine Deepwater Horizon.

"Korporacija BP će platiti naknadu štete za najveću ekološku katastrofu u Americi. Borit ćemo se protiv naftne mrlje svim sredstvima i učinit ćemo sve da bi se zaljevska obala i njezini stanovnici oporavili od te tragedije. Na sastanku s predsjednikom uprave BP-a Carl-Henric Svanbergom i glavnim direktorom Tony Haywardom tražit ću osnivanje fonda za obnovu koji će imati nezavisnog upravitelja. Na računu tog fonda treba biti onoliko novca koliko je potrebno da se isplate odštetne naknade radnicima i tvrtkama koje su pretrpjele štetu kao posljedicu bezobzirnosti BP-a“ - obećao je Obama.

Analitičari tvrde da je Obama bio prisiljen obratiti se naciji kako bi uvjerio 71 posto Amerikanaca koji u anketama potvrđuju da nisu zadovoljni načinom kojim predsjednik zadnjih 57 dana vlada situacijom u Meksičkom zaljevu, odnosno gospodarskom i ekološkom krizom, jer je 540 milijuna tona nafte zagadilo obalu i ugrozilo egzistenciju stotine tisuća ljudi u turizmu i ribarstvu toga kraja.

U obraćanju naciji Obama je naglasio ovisnost Amerike o uvozu nafte koju svakodnevno plaćaju gotovo milijardu dolara.

"Prekinimo tu stoljeće dugu ovisnost o stranim izvorima nafte i ulažimo u razvoj obnovljivih izvora energije. Već desetljećima samo govorimo, ali ne uspijevamo djelovati s osjećajem hitnosti koju taj izazov traži. Posljedice našeg nedjelovanja sada su nam pred očima“ - oštro je upozorio.

Obama je imenovao Michaela Bromwicha za šefa Službe za upravljanje rudama, agencije koja regulira rudarstvo i naftnu industriju, naglašujući da taj bivši dužnosnik ministarstva pravosuđa ima otvorene ruke da izgradi organizaciju koja će biti "čuvar naftne industrije a ne partner“, misleći na povezanost lobista, političara i vlasnika naftnih kompanija, uključujući i inkrimirani BP.

Politički analitičari procjenjuju da će Obamina popularnost nastaviti padati ne bude li oštar i odlučan u pregovorima s BP-om koji mora nadoknaditi štetu. State Departmant je u ponedjeljak zahvalio državama koje su ponudile pomoć u rješavanju naftne mrlje, a na popisu  je i Hrvatska.

Komentara 10

AG
Agramer198
22:04 16.06.2010.

Puno bu to značilo mrtvoj flori i fauni kaj će oni caltat xy milijardi...

OB
-obrisani-
09:47 16.06.2010.

SAD je toliko pohlepan za naftom da na kraju pliva u njoj.

TE
teoodd
14:05 16.06.2010.

Nije B.P.tako naivna kompanija!Nece oni to tako olako platiti bas sve.Nebi oni b ili sto jesu da neznaju.Sad ce biti ko je dao dozvolu za eksploataciju pa pod kojim uslovima.Pa onda koje je osiguranje opsiguralo posao pa pod kojim uslovima.Obama 58 dana je ostavio sam B.P. da pokusa zatvoriti curenje nafte a on ko papagaj \"B.P. ce platiti\"Umjesto da je angazovao americku tehnolgiju i struku da pomognu u ovoj tragediji on obukao zastitna odjela i maske na ljude a u ruke im dao kante i lopate pa oni paradiraju po obali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije