Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na skupu paneuropske unije

Božinović: Hrvatska je najčvršća točka zaustavljanja migracija

Zagreb: Okrugli stol "Hrvatska 10 godina u Europskoj uniji" povodom Dana Europe
Emica Elvedji/PIXSELL
06.05.2023.
u 12:50

„Kao što vidimo iz medija na dnevnoj bazi, migracijski pritisak na Europu nije prestao, niti neće”, a Hrvatska se ulaskom u šengensku zonu pokazala jednom od „najčvršćih točaka” zaustavljanja ilegalnih migracija te je pokazala da „jedna manja država s velikim izazovom pred sobom može stvarati i davati osjećaj sigurnosti ostatku Europe”, rekao je ministar.

Hrvatska je postala jedna od najčvršćih točaka zaustavljanja ilegalnih migracija koje neće stati u narednom razdoblju, rekao je u subotu ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na skupu Paneuropske unije. Božinović je sudjelovao na okruglom stolu Paneuropske unije povodom 10. godišnjice hrvatskog članstva u Europskoj uniji 1. srpnja ove godine.

Riječ je o organizaciji osnovanoj 1923. godine manifestom "Paneuropa" plemića Richarda von Coudenhove-Kalergija u kojem je on izrazio ideju ujedinjene Europe. Ministar je na skupu, između ostalog, govorio o uspjesima hrvatskog članstva u EU-u, prednostima pridruživanja šengenskom prostoru i eurozoni, izgradnji Pelješkog mosta, Hrvatskoj kao energetskom čvorištu i situaciji u susjedstvu. 

Naglasio je kako Hrvatska danas kao članica šengenskog prostora ima veliku odgovornost radi sebe, ali i EU-a, jer pokriva najdulju vanjsku granicu saveza. „Kao što vidimo iz medija na dnevnoj bazi, migracijski pritisak na Europu nije prestao, niti neće”, a Hrvatska se ulaskom u šengensku zonu pokazala jednom od „najčvršćih točaka” zaustavljanja ilegalnih migracija te je pokazala da „jedna manja država s velikim izazovom pred sobom može stvarati i davati osjećaj sigurnosti ostatku Europe”, rekao je ministar. 

Hrvatska policija na granici štiti "europsko zakonodavstvo, ljudska prava, ali i sigurnost Hrvatske i EU-a", rekao je.  Božinović je kazao kako će to pitanje biti prisutno „u godinama, a možda i desetljećima pred nama” te kako je za to potreban paneuropski odgovor jer se nijedna zemlja ne može samostalno nositi s tim. 

Istaknuo je kako Hrvatska zbog svog geopolitičkog položaja ima interes i ulogu da se europske i demokratske vrijednosti te gospodarski razvoj šire i preko njenih granica, naglasivši pritom posebnu važnost razvoja BiH kao prijateljske zemlje. 

Ministar unutarnjih poslova, koji je na skup stigao u ime premijera Andreja Plenkovića, naglasio je kako je danas, gotovo deset godina nakon ulaska u Europsku uniju, svaki hrvatski građanin „uvjeren u prednosti i dobrobiti našeg članstva koje do izražaja dolazi u snažnom razvoju svih hrvatskih regija i krajeva”. 

Komentara 3

GO
goran2hr
18:32 06.05.2023.

Hrvatska je prihvatila "Marakeš" (Božinović otišao umjesto Kolinde), a kako ide "zaustavljanje migracije" u HDZSDP aranžmanu, možemo gledati po ulicama i putevima diljem Hrvatske... Kako im nije neugodno tako nešto pričati? Što sada o tome ima za reći Zekanović?

Avatar Bobiii
Bobiii
21:52 06.05.2023.

Hrvatska dijeli stotine tisuća radnih dozvola migrantima iz Indije,Nepala,Pakistana,Filipina,Bangladeša..... Trebali bi radne dozvole podijeliti ilegalcima na granici,uštedili bi na avionskim kartama,ionako ni škole,ni zanata,nemaju niti jedni,niti drugi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije