Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tragedija

Božidar Orešković Riđan otišao jer nije znao s novcem

božidar (1)
Foto: Arhiva VL-a
1/11
12.07.2010.
u 10:46

Njegovo beživotno tijelo pripadnici Gorske službe spašavanja pronašli su u subotu obješeno u šljiviku nedaleko od njegove obiteljske kuće u mjestu Kozjača pokraj Velike Gorice.

Šok, nevjerica i ledeni trnci prostrujili su domaćim glumištem i javnošću. Božidar Orešković, doajen hrvatskog glumišta, počinio je samoubojstvo. Njegovo beživotno tijelo pripadnici Gorske službe spašavanja pronašli su u subotu obješeno u šljiviku nedaleko od njegove obiteljske kuće u mjestu Kozjača pokraj Velike Gorice. Kako neslužbeno doznajemo, Oreškovićev nestanak policiji je dojavila njegova supruga Gordana zabrinuta jer joj se suprug nije javio od petka od 11 sati, a posljednje što je obitelji rekao je da ide u šumu, gdje je satima znao brati gljive...

– Ja sam antidruštveni tip koji najviše uživa u društvu obitelji, psa i desetak mačaka. Vozim auto star dvadeset godina, nikad ga ne perem, čak ni ulje ne mijenjam. I uvjeren sam da, ako nisam u krntiji ličnost, neću to biti ni u mercedesu. Živim od danas do sutra, a prošlosti se nastojim ne sjećati – kazao je Božidar Orešković prije tri godine uoči odlaska u mirovinu za tjednik Gloria.. Time je najbolje oslikao sebe i svoj životni stil. Osebujan, karizmatičan, markantan, neponovljive boje glasa, Orešković je svakom od likova koje je tumačio dao posebnu dojmljivost.

Božidar Orešković, koji je ulogom Riđana u legendarnoj seriji “Kapelski kresovi” zauvijek osvojio srca publike, mlađoj publici najpoznatiji je po posljednjim ulogama u serijama “Ratkajevi” i “Dobre namjere”. Rodio se 21. kolovoza 1942. u Zagrebu, gdje je na Akademiji dramske umjetnosti 1965. završio studij glume. Mirovinu je zaslužio u Hrvatskom narodnom kazalištu, a iza njegova 42-godišnjeg rada ostale su uloge “Otela”, Garcina u drami “Iza zatvorenih vrata”, Suca Bracka u Ibsenovoj “Heddi Gabler”,... Odigrao je i mnoge filmske role u remek-djelima kao što su “Pucanj”, “Divlji anđeli”, ”Gospa”, “Isprani”, “Kako je počeo rat na mom otoku”... Bavio se i pisanjem, a osim osam monodrama i kazališnih tekstova, autor je i romana “Sedmi dan” u kojem je obradio iskustvo smrti i umiranja. Živio je burno, bez nelagode pričao o svojem problemu s alkoholom i veselo govorio da je najbolji primjer uzrečice da je za jedan dobar potrebno nekoliko manjih brakova jer ženio se dvaput. Prvi put s lektoricom Lidijom, s kojom ima kćer Laru, a potom s balerinom Gordanom. S njom i njihove dvije blizanke Dinom i Sonjom živio je do ovog kobnog trenutka.

Zašto se odlučio ostaviti sve i poći, nikome nije jasno. Objašnjenje nije ostavio. Njegovi su kolege glumci u šoku, kao i ministar Biškupić, koji je izrazio sućut obitelji. Ivica Vidović, koji je s Božidarom snimio seriju “Inspektor Vinko”, nije mogao suspregnuti bol. Kazao je tek da će ga se sjećati kao velikog glumca i još boljeg čovjeka. A Enes Vejzović, koji je s Oreškovićem glumio u “Dobrim namjerama”, shrvan je rekao:

Kolege i prijatelji: Otišao je čovjek velika srca i posljednji frajer našeg glumišta

S njom i njihove dvije blizanke Dinom i Sonjom živio je do ovog kobnog trenutka. Zašto se odlučio ostaviti sve i poći, nitko ne zna... Objašnjenje nije ostavio. Ivica Vidović, koji je s Božidarom snimio seriju “Inspektor Vinko” u šoku je. A Enes Vejzović, koji je s njim glumio u “Dobrim namjerama”, shrvan je rekao: - – Gledao sam ga kao dječak i tada sam se njime oduševio. Mnogo godina poslije shvatio sam da je njegova karizma još veća. Imao je poseban smisao za humor i umjetničku težinu. Siguran sam da je bio posljednji frajer hrvatskog glumišta.

– Bio je svima dobar, ali ponajmanje se brinuo za sebe. Našao se u kreditima, a kako nije bio vičan izlasku iz financijske krize, nagomilao je dugove. Nisam mislio da će doći do ovoga, valjda nije vidio izlaz iz cijele situacije. Očigledno mu se činilo da je sve izgubljeno - izjavio je Goran Grgić za Tportal.

Otišao je čovjek velika srca i posljednji frajer našeg glumišta

Komentara 80

BE
beppi258
21:53 12.07.2010.

Imao je ono nešto, imao je tu karizmu... DeNiro ili Pacino Hrvatske... Glas, izgled, šarm... Pomalo mračan tip, kojeg smo svi voljeli, i kojem smo se divili... A život k\'o život - niti jedan nije lagan... Kao niti vremena u u kojima živimo, pa nije niti čudo kada ovakvi velikani ovako odlaze... Jer velikani su emotivci, i duboko proživljavaju i sreću i bol, jad i zadovoljstvo... Jučer je jedan velikan (Casillas) pred TV kamerama emotivno proslavio osvajanje svjetskog prvenstva u nogometu, a samo dan ili dva ranije, jedan je velikan (Orešković) odustao od daljnje borbe sa životom... I mislim da sve to nema toliko veze sa novcem, već sa srcem i onime što čovjek može ili ne prožvakati... R.I.P. Božo...

SC
scary
16:24 12.07.2010.

šteta dobrog čovjeka. a još veća šteta onoga tko misli da je smisao ovog života trpljenje.

MO
moroder
12:05 12.07.2010.

R.I.P.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije