Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak u Vatikanu

Bozanić zadovoljan prvim susretom komisije

22.03.2015. Krk - Zaredjenje Ivice Petanjka za Krckog biskupa u Krckoj katedrali. Nazocili kardinal Josip Bozanic, svi hrvatski biskupi, te predsjednik sabora Josip Leko, Petanjkovi roditelji. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Foto: Goran Kovacic/pixsell
14.07.2016.
u 06:30

Idući je sastanak u Zagrebu 17. i 18. listopada. Komisija će raditi 12 mjeseci, što znači da će za godinu-dvije Stepinac biti proglašen svetim

Mješovita komisija hrvatskih i srpskih stručnjaka zadužena da izuči život blaženog kardinala Alojzija Stepinca prije, tijekom i poslije Drugog svjetskog rata sastala se u Vatikanu 12. i 13. srpnja. Članovi mješovite komisije odsjeli su u vatikanskom hotelu Santa Marta, u kojem boravi i papa Franjo. Održana su tri sastanka, u utorak ujutro i poslijepodne te u srijedu ujutro. U utorak su članovi komisije zajedno bili na večeri. Kardinal Bozanić kazao je da vrlo zadovoljan dosadašnjim razgovorima. Doznali smo i da se na ovom prvom susretu nije ulazilo u rasprave o dokumentima, već se dogovarao tijek i rokovi budućih sastanaka. Idući će se sastanak održati u Zagrebu 17. i 18. listopada.

Na osnovi priopćenja nakon sastanka može se zaključiti nekoliko stvari: da je Sveta Stolica, očekivano, preuzela potpuno “pokroviteljstvo” nad radom komisije, da je kanonizacija Stepinca neupitna i da rezultati rada komisije neće utjecati na kanonizaciju Stepinca. Donesen je i rok trajanja komisije, 12 mjeseci, što znači da će za godinu i pol do dvije Stepinac biti proglašen svecem. Četvrto, komisija treba raditi na analizi dokumentacije i, što je možda i najvažnije, staviti sve u kontekst godina, događanja, okruženja itd. u kojima je djelovao Stepinac.

Komisijom predsjeda otac Bernard Ardura, predsjednik Papinskog odbora za povijesne znanosti. Članovi komisije iz hrvatske Katoličke crkve su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, požeški biskup Antun Škvorčević, mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić, prof. dr. sc. Jure Krišto i prof. dr. sc. Mario Jareb. Članovi komisije Srpske pravoslavne crkve su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop pakrački Jovan, episkop bački Irinej i bivši veleposlanik Srbije pri Svetoj Stolici Darko Tanasković, koji na prvom sastanku nije bio. 

>> Srbijanski povjesničari o mogućim zaključcima mješovitog povjerenstva o Stepincu

Komentara 2

NE
nemanatrag
08:56 14.07.2016.

Boga po običaju sve to skupa ne zanima pa šuti, a ni Lojza se baš ne oglašava....

PU
Pulchrum
17:48 15.07.2016.

Vratiti Stepincu dostojanstvo. Takav bard, hrvatski heroj i ponos.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije