Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
misa u rimu

Bozanić: Hrvat, Ruđer Bošković bio je istinski europejac

bozanić
SIlvije Tomašević/VLM
11.12.2011.
u 21:15

Bozanić je kazao kako je Bošković bio dubokog kršćanskog uvjerenja i znanstvenog rada

Hrvat Bošković je bio europejac, kazao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić tijekom homilije na večerašnjoj svečanoj misi u hrvatskoj crkvi svetog Jeronima u Rimu, kojom je zaključeno dvodnevno obilježavanje 300-obljetnice rođenja Ruđera Boškovića.

I papa Benedikt XVI. je tijekom podnevnog obraćanja na Trgu svetog Petra za Boškovića kazao kako „ovaj isusovac, znanstvenik i diplomat na izvrstan način utjelovljuje i svjedoči vezi između vjere i znanosti”.

Bozanić je kazao kako je Bošković bio dubokog kršćanskog uvjerenja i znanstvenog rada, te kako se danas izbjegava ta dodirnica smještajući znanost u čudnu neutralnost pri čemu se misli da bi vjera štetila znanstvenoj objektivnosti. Boškovićevo djelovanje otkriva ljepote njegova europskog tkiva i njegovih kršćanskih obilježja, kazao je Bozanić.

Bošković je djelovao u cijeloj Europi, a Bozanić je istaknuo: "Hrvat, Ruđer Bošković bio je istinski europejac", te je nabrojio u kojim je sve gradovima, od Rima, do Londona, Pariza, Carigrada i Milana, djelovao.

Komentara 31

AG
Agramer198
13:12 13.12.2011.

Ispričavam se ako je riječ \"prekodrinac\" uvredljiva. Želio sam reći da ljudi srpske nacionalnosti opet zagađuju cyber prostor nebuloznim komentarima...

OB
-obrisani-
21:10 13.12.2011.

Kad je bio u Beču 1757., uočio je hrvatske vojnike kako idu na bojište u tijeku Sedmogodišnjeg rata i odmah otrčao da ih vidi, želeći im \'Božju pomoć\' po starom hrvatskom običaju.[4] U pismu bratu Boži u Dubrovniku iz Bečaa 1757., opisuje taj susret sa časnicima hrvatskih postrojba. Na kraju pisma oduševljeno je napisao: »Eviva Haddick e i nostri Croati!«[3] Dok je živio u Parizu, svjedočio je jednoj vojnoj paradi, te kad je opazio hrvatsku jedinicu iz Dubrovnika izgovara: \"Evo ih, moji hrabri Hrvati!\".

Avatar Malacaay
Malacaay
22:13 11.12.2011.

Kakva odvratna laz! Kod Hrvata je laz i varanje podignuta na sustani level, a provode je i prakticiraju oni koji bi trebali da budu moralni uzori. Sokantno! Zaista onda ne treba da cudi sto ste narod moralnih nakaza, zar ne? lol

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije