Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRUXELLES

Bozanić: Biskupi su jedinstveni oko ulaska u Europsku uniju

'29.10.2010., Zagreb -   Pantovcak, Ured predsjednika RH. Predsjednik RH Ivo Josipovic primio je u posjet Kardinala Josipa Bozanic i Mons. Marina Srakica predsjednika HBK kojom prilikom je objavljen d
'Robert Anic/PIXSELL'
08.04.2011.
u 16:25

Crkva je uvijek podržavala zajedništvo europskih naroda i europskih zemalja, pa to čini i danas, a svi su začetnici EU bili uvjereni katolici, naglasio je kardinal

Kardinal Josip Bozanić sudjelovao je u Bruxellesu na u petak završenome trodnevnome proljetnome plenumu Odbora biskupskih konferencija Europske Unije (COMECE), kojemu je glavna tema bilo stanje na Srednjemu istoku i u sjevernoj Africi. Sastao se i s predsjednikom Europske pučke stranke Wilfriedom Martensom, koji mu je izrazio “najdublju osobnu potporu, kao i potporu cijeloga EPP-a”, okončavanju pristupnih pregovora s EU do kraja lipnja ove godine. Posebno je istaknuo “ključnu ulogu Hrvatske u području” jugoistočne Europe, dodavši da će “skori pristup Hrvatske u EU odaslati jaku poruku ostalim zemljama” toga područja. Naglasio je da će “EPP i nadalje činiti sve da osigura završetak pregovora” u lipnju.

Kardinal Bozanić je pred povratak u Zagreb razgovarao s bruxelleskim dopisnicima Večernjega lista, Hrvatskoga radija i Vjesnika.

Kakvu ste poruku donijeli Martensu?

- Sastali smo se na njegov prijedlog. Uvijek sam spreman za sve pozitivne susrete, a takav je bio i taj susret. Razmijenili smo mišljenja u prvome redu glede Europe, a on je iznio svoja mišljenja o Hrvatskoj i raspitivao se kako se priprema pohod Svetoga Oca i o tome sam ga opširno izvijestio.

Podupire li Crkva u Hrvatskoj jedinstveno ulazak Hrvatske u Europsku Uniju, ili se neki “južni” biskupi, kako se ponaked čuje, tome protive?

- Hrvatska biskupska konferencija izdala je dokument o Europskoj Uniji. To je stav svih biskupa i među biskupima oko EU nikada nije bilo podjele. Možda je to netko želio, pa je stoga o tome tako pisao, ali podjele oko toga nema. Dakako da se na EU u tome dokumentu gleda iz raznih perspektiva. Crkva je od početka - i Sveti Otac Benedikt XVI,, i njegovi prethodnici, papa Ivan Pavao II. i sve do Pia XII., - uvijek podržavala zajedništvo europskih naroda i europskih zemalja. To čini i danas. Kako znamo, svi su začetnici EU bili upravo uvjereni katolici. Stoga možemo reći da crkva gleda otvoreno na sva pitanja, a ne želi zatvoriti oči ni pred teškoćama.

Hoće li Crkva prije referenduma o članstvu u EU poslati građanima kakvu poruku, ili će im prepustiti da sami odluče?

- Građani uvijek sami odlučuju kako će glasovati. A glede poruke, to ćemo još vidjeti...

Kako Crkva gleda na zbivanja na južnoj sredozemnoj obali?

- Posljednji su događaji donijeli novi val izbjeglica u EU, posebice u Italiju Želimo da se EU za njih zauzme, da im pomogne, da pomogne njihovim zemljama. Pratimo razvoj u njima, koji neki čak uspoređuju s onime što se u Europi dogodilo 1989. i 1990. godine s padom komunizma, a takav se pad režima sada događa u sjevernoj Africi. To su zanimljivi procesi, koje nisu programirali političari, i treba se s njima suočiti. Osobito smo se zadržali na onome što može učiniti Crkva, a Crkva je uvijek tu kada treba pomoći konkretnome čovjeku. Spomenuo sam izbjeglice, a treba pomoći i ljudima u tim zemljama, i kršćanima koji su u mnogima od njih u manjini; negdje imaju više prava, negdje manje. Željeli bismo da taj razvoj napreduje pozitivno,

Kakav je stav Crkve oko korištenja nuklearne energije, posebice u svjetlu događaja u Japanu?

- To su nova pitanja koja se postavljaju i pred političare, znanstvenike, ljude koji planiraju razvoj... S jedne je strane čovjek zadivljen onime što je postigao, a u isto je vrijeme prestrašen pred opasnostima koje donose ovakvi nepredvidivi, neplanirani događaji koji donose toliko nesreća. To je ozbiljno pitanje na koje nije lako dati jednostavan odgovor; društvo i odgovorni u društvu moraju se njime ozbiljno pozabaviti.

Kardinal Bozanić potvrdio je da je o zbivanjima u Večernjem listu izvijestio predsjednika austrijske biskupske konferencije bečkoga nadbiskupa Christopha Schönbrona.

- Crkva u Hrvatskoj nema ništa sa Styrijom, ona je dio Crkve u Austriji. Stoga sam o tome pisao kardinalu Schönbrona i sada čekam njegov odgovor.

Ključne riječi

Komentara 169

OB
-obrisani-
19:34 08.04.2011.

morski vučeeeeeeeee.......broj 2.........jel te admin opet diskvalificirao . ma neboj se............akcija....s mora i s kopna je u tijeku......bem joj....hljeb...

BM
BRANITELJ-MUP
19:37 08.04.2011.

Admine nabijem te i tvoju novinu. zašto me brišeš, govno!

OB
-obrisani-
19:34 08.04.2011.

Ramboooooooooo, ha-ha-ha, stari ali dobar vic... Svabo Papa... smisno... pa cili je svit u kUrcu, sta je ovo?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije