Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUKOB INTERESA

Bošnjakovićeva supruga jedina je odoljela nepotizmu

'09.02.2011. Dezmanova, Zagreb-Ministar pravosudja Drazen Bosnjakovic. Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
Foto: 'Boris Scitar'
1/3
Autor
Ivanka Toma
13.02.2011.
u 12:03

Lidija Bošnjaković imala je sve uvjete za imenovanje na funkciju sutkinje Visokog prekršajnog suda, ali se povukla jer joj je suprug ministar

Lidija Bošnjaković, sutkinja i predsjednica Općinskog suda u Ivanić Gradu, jedina je osoba iz kruga pravosudne i izvršne vlasti koja se drži pravila o sukobu interesa. Zato što je njezin suprug Dražen Bošnjaković postao ministar pravosuđa, odustala je od napredovanja u karijeri i povukla se s gotovo već osvojenog mjesta sutkinje Visokoga prekršajnog suda.

Sutkinja s dobrim genima

Dok je Dražen Bošnjaković tražio od supruge da zanemari svoju karijeru kako mu se, budući da je ministar pravosuđa, ne bi spočitavao nepotizam, njegova prethodnica Ana Lovrin ponaša se kao da joj je slučaj nepotizma, kojim je obilježila svoj mandat u pravosuđu, referenca da i dalje kadrovira.

Lovrin je, podsjetimo, točno dva tjedna nakon što je njezina kći Iva Lovrin stekla minimalne formalne uvjete za sutkinju, raspisala natječaj za tri sudačka mjesta na Općinskom sudu u Zadru. Sudačko vijeće u Zadru nije dalo podršku ministričinoj kćeri, no unatoč tome Državno sudbeno vijeće (DSV) postavilo je Ivu Lovrin za sutkinju. O koliko se bahatom činu radilo najbolje je opisao odvjetnik Arno Vičić, član tadašnjeg DSV-a, kada je rekao da je glasao za Ivu Lovrin zato što ima dobre gene.

Unatoč skandalu, bivša ministrica Lovrin prije nekoliko dana već je bila određena za članicu DSV-a iz redova HDZ-ovih zastupnika. Onda se netko sjetio spomenutog skandala, pa se razmišlja kako je možda i ne bi trebalo postaviti u DSV, nego u Državnoodvjetničko vijeće (DOV). Ako to prođe, onda Lovrin zbog vlastitog nepotizma neće birati suce, ali će zato kadrovirati u tužiteljstvu.

Na tragu stavova Ane Lovrin razmišlja i ministrica financija Martina Dalić. Pitanje je li se našla u sukobu interesa postavilo se nakon što se shvatilo da njezin suprug Niko Dalić konkurira za člana uprave Ine. Budući da je Ina dijelom u vlasništvu države, a M. Dalić je ministrica financija, otvoreno je pitanje nije li se bračni par našao u konfliktu interesa. Oboje su to glatko odbacili navodeći kako se Niku Dalića namjeravalo postaviti u upravu Ine i prije nego što je ona postala ministrica. Tako je, unatoč svemu, prije tri dana postao članom uprave. Novi članovi uprave još nisu ni sjeli u svoje fotelje, a Vlada već prigovara jer su im ponuđene premale plaće!

Nije kao Niko Dalić

Identičnom argumentacijom kao Niko Dalić mogla se pravdati i Lidija Bošnjaković, no ipak nije. Prema podacima koji su nam dostavljeni iz DSV-a, ona se na oglas za tri slobodna mjesta suca Visokog prekršajnog suda javila potkraj ožujka prošle godine. U to vrijeme Dražen Bošnjaković bio je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i sigurno nije mogao ni sanjati da će postati ministrom. Naime, za ministra je postavljen početkom srpnja prošle godine, nakon što je Ivan Šimonović iznenada objavio da odlazi u New York za pomoćnika glavnog tajnika UN-a.

Sudačko vijeće preporučilo je imenovanje Lidije Bošnjaković koja je od mogućih 150 bodova imala 146.

Predsjednik DSV-a Ivan Turudić kaže da je ministrova supruga imala velike šanse za imenovanje. No, da bi izbjegla optužbe za sukob interesa, 22. prosinca je DSV-u poslala podnesak kojim ih je obavijestila da povlači prijavu.

Komentara 37

OB
-obrisani-
12:46 13.02.2011.

Kako to da su kod ovih ADZ-njarskih lopova muž i žena uvijek ....UVIJEK.. - kombinacija..........ministar-sudac.......ministar-član Uprava javnih poduzeća . ministar-predsjednik državne tvrtke.................kaj je to kod njh .....genetski tako????

SI
simat
13:25 13.02.2011.

Novi članovi uprave još nisu ni sjeli u svoje fotelje, a Vlada već prigovara jer su im ponuđene premale plaće! GOSPODO IZ VLADE ,JESU LI MALE PLAĆE RADNICIMA KOJI RADE 30 DANA ZA MINIMALAC?????

OB
-obrisani-
12:33 13.02.2011.

Dali neko vjeruje da je ova Dalićka ( lepa ko slika).....došla u Vladu . .na 3 puta manju plaću (sa 45 na 16.000 kn)....ovako bez veze....iz šale . ..i to 8 mjeseci pred izbore i to kad je proračun donesensen i nema se više što radit . ..i to kad ADZ gubi (ni njena mama nebu glasala za te lopove).....i to kad se može - štedit jedino na spajalicama i olovkama...i čiščenju tepiha....da nas malo ta pi*ka ne zahebava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije