Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
incident

"Čule su se detonacije, kao da je opet počeo rat"

pozar
Foto: Franjo Lepan/24sata/Pixsell
1/7
28.01.2011.
u 09:37

Današnja havarija samo je jedan u nizu incidenata koje rafinerija u BiH prikriva pred javnošću

Jaka eksplozija i gust crni dim označili su oko 8.30 ujutro početak havarije u bosanskobrodskoj rafineriji nafte koja samo zahvaljujući sreći nije prerasla u katastrofu za stotinjak tisuća stanovnika Slavonskog Broda i okolnih naselja. Iz još nepoznatih razloga u rafinerijskim pogonima, koje samo širina rijeke Save dijeli od prvih kuća na hrvatskoj strani granice, razbuktao se požar praćen nizom detonacija.

Troje stradalih

– U trenutku kao da se sam pakao otvorio, kao da je ponovno počeo rat. Prvo jedna glasna detonacija, pa niz manjih eksplozija, dim pomiješan sa smradom, zavijanje sirena... Sve se to stopilo u jedno – kaže Marija Barić, stanovnica Jelasa, slavonskobrodskog naselja najbližeg rafinerijskim pogonima u susjednoj BiH čija je kuća samo nekoliko stotina metara udaljena od starih, zahrđalih cjevovoda i spremnika goriva. Požar u rafineriji lokaliziran je u samo petnaestak minuta, ali situacija nije bila nimalo bezazlena. Iz rafinerije se cijeloga prijepodneva vio dim, dok su područje pogona preplavile snage sigurnosti. Novinarima je ulaz u rafinerijske pogone bio zabranjen, a informacije o zbivanjima curile su na kapaljku. No već desetak minuta nakon eksplozije i pojave vozila hitne pomoći bilo je jasno da ima i stradalih.

– Buknuo je požar u jednom od proizvodnih pogona koji je brzo ugašen, a pri tome su ozlijeđena tri radnika – izjavili su šturo u Centru javne sigurnosti u Bosanskom Brodu. Uprava tvrtke, kao i sam načelnik općine Bosanki Brod Milovan Čerek bili su nedostupni za razgovor.

Unatoč umirujućim tonovima koji dopiru od bosanskobrodske policije i pokušaju minoriziranja slučaja, očito je da su Brođani i s jedne i s druge strane rijeke Save danas imali puno sreće. Da je incident izmaknuo kontroli, vrlo vjerojatno došlo bi do snažnih eksplozija koje bi razrušile dijelove i Slavonskog i Bosanskog Broda.

Stanovnici Brodske Posavine zasigurno će sljedećih dana osjećati posljedice današnjeg incidenta jer se očekuju povećane razine otpadnih plinova u zraku. Na žalost, incidenti i havarije u ovoj rafineriji redovito se zataškavaju i prikrivaju pa se tako tek prije nekoliko dana doznalo kako je lani 20. prosinca u pogonima izbio požar koji je zamalo zahvatio vodikovu peć. Puna dva dana nakon prošlomjesečnog incidenta, onečišćenje sumporovodikom iz rafinerije bilo je čak pet puta veće nego što je to dopušteno ekološkim normama, pa se Brođani pribojavaju da ih i sada očekuje ista sudbina.

Stara 80-ak godina

Rafinerijski pogoni, koje je prije nekoliko godina kupio ruski naftni div Njeftegazinkor, zatvoreni su za javnost. Iako je ruski vlasnik prije početka proizvodnje tvrdio kako će rafineriju opremiti filtrima i osposobiti je za proizvodnju po ekološkim normama Europske unije, to se nije dogodilo. Promatrači vjeruju kako se remont rafinerije sveo na puko krpanje rupa i oštećenja nastalih ratnim razaranjima, a kada se zna da su rafinerijska postrojenja stara osamdesetak godina te da su gotovo dva desetljeća bila izvan pogona, ne iznenađuje velik broj havarija koje će, prije ili poslije, gotovo sigurno dovesti do katastrofe.

Ako su štedjeli na obnavljanju opreme, ruski vlasnici nisu štedjeli na osiguranju te su za ove poslove doveli ljude iz Rusije za koje se vjeruje kako su radili u FSB-u, ruskoj službi sigurnosti prije 20-ak godina poznatoj kao ozloglašeni KGB.

Komentara 38

KR
kroki
12:11 28.01.2011.

oteto - prokleto! = hvo posavina =

Avatar karlo5
karlo5
17:42 28.01.2011.

Otom potom o ciganima,što se tiće rusa, oni i kod sebe koriste zazazastarjelu tehnologiju,tako da nema teorije da ovdje nešto promjene na bolje,,,,,,,,,,,a takvi su i ko braća im srbi.........

ES
EsoxLucius
11:14 28.01.2011.

Burn, you mother******, burn to the ground

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije