Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
apel vladi

Bosanac: Sigurna sam da i većina Srba u Vukovaru nije za ćirilicu

Zajednica žena HDZ-a Vukovar (1)
Branimir Bradarić/VLM
26.01.2013.
u 14:45

- Još uvijek nije sazrijelo vrijeme za takvo nešto i neće sve dok se ne pronađu svi nestali, dostojno pokopaju, a njihovi krvnici kazne, rekla je Marija Boban, predsjednica Zajednice žena

Zajednica žena HDZ-a iz Vukovara je uputila apel Vladi RH da razmisli o moratoriju na uvođenje ćirilice kao drugog službenog pisma u Vukovar. Prema riječima Marije Boban, predsjednice Zajednice žena, Vukovar ima niz specifičnosti koje bi se morale uzeti u obzir prilikom realizacije ovog zakona.

– Svi vrlo dobro znamo što su Vukovar i njegovi stanovnici proživjeli tijekom Domoviskog rata. Isto tako Vukovar nije Istra i to svima mora biti jasno. Ovaj grad je još uvijek ranjen i čirilica u njemu bi bila samo stavljanje soli na otvorene rane. Jednostavno, još uvijek nije sazrijelo vrijeme za takvo nešto i neće sve dok se ne pronađu svi nestali, dostojno pokopaju, a njihovi krvnici kazne, rekla je Boban. Dodala je da su u HDZ-u svjesni posljedica te da pripremaju prijedlog kako da se riješi ovaj problem. Boban smatra da je neophodan konsenzus svih stranaka u Saboru.

– Ukoliko bude dobre volje onda će se moći pronaći put i rješenje za jedno ovakvo pitanje. Ne treba ići sa bilo kakvim ishitrenim izjavama ili odlukama, rekla je Boban. Konferenciji za novinare prisustvovala je i ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac koja je rekla da je uvođenje dvojezičnosti neprihvatljivo i nedopustivo te da se radi o teroru manjine nad većinskim hrvatskim stanovništvom koje je već oterećeno raznim oblicima PTSP-a. Podsjetila je i da je u vrijeme Mirne reintegracije postojao moratorij na služenje vojnog roka za mladiće srpske nacionalnosti te da i sada treba iskoristiti istu mogućnost. – Mislila sam da je došlo vrijeme za ukidanje nekih ograničenja stvaranih u vrijeme Mirne reintegracije 1996. godine. Zato i imamo danas odvojene vrtiće i škole. Ja nemam ništa protiv ćirilice i neka je uvedu u škole, a tamo neka je uči onaj tko želi. Sigurna sam i da većina Srba iz Vukovara nije za ćirilicu u gradu, rekla je Bosanac. 

>> 'Sada se busaju u prsa, a na mala vrata su htjeli uvesti ćirilicu'

Ključne riječi

Komentara 19

OB
-obrisani-
17:49 26.01.2013.

El Indio, baš će se tebe pitati...

KA
karambita
14:56 26.01.2013.

Ostavite se cirilice i latinice...ove gluposti samo sluze u dnevno-politicke za**cije....dajte vise otvarajte radna mjesta da ljudi u Vukovaru imaju od cega ziviti. Toliko placisuzica oko Vukovara, a Vukovar najskuplji grad u Hrvatskoj...sramota....EKONOMIJA je problem, a ne cirilica...ovo je dobro doslo da se ljudima odvrati paznja sa gorucih ekonomskih tema

DU
Deleted user
17:16 26.01.2013.

Pa naravite sistem kao u švedskoj! Svako dijete može u školi pohađati pored švedskog i svoj maternji jezik... gdje je problem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije