Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči smrti

Boris Berezovski: Moj život nema smisla, želim se vratiti u Rusiju

Felipe Melo
Reuters
24.03.2013.
u 13:39

Skupi sudski procesi stajali su ga bogatstva. Jedan od njih bila je i brakorazvodna parnica zbog koje je lakši za 100 milijuna dolara. Pisao je Putinu i obećavao mu da će se, vrati li se kući, baviti znanošću

Samo nekoliko dana prije nego je pronađen mrtav u kadi, Boris Berezovski (67), ruski tajkun i jedan od najljućih Putinovih protivnika, rekao je kako mu je život izgubio svaki smisao. Iako je prije 13 godina emigrirao u Veliku Britaniju, u posljednje se vrijeme želio vratiti u domovinu.

– Shvatio sam koliko mi je Rusija važna, a to sam dosad podcjenjivao. U Velikoj Britaniji kao imigrant ne osjećam se dobro – ispričao je nedavno Berezovski za Forbes. Nekoliko skupih sudskih procesa, od kojih je najpoznatija njegova tužba protiv Abramoviča zbog navodnog zastrašivanja i prisiljavanja na prodaju dionica u bescjenje, tajkuna su potpuno financijski iscrpili. Abramoviču je morao isplatiti 4,7 milijuna dolara nakon što je sudac odbacio sve optužbe protiv vlasnika nogometnoga kluba Chelsea.

Nije otrovan

Upravo se gubitak bogatstva navodi kao glavni razlog za Borisovu depresiju te se špekulira da si je zato oduzeo život. No, okolnosti smrti i dalje se istražuju, a britanska policija jučer je detaljno pretražila njegovu kuću i utvrdila da u njoj nema “ničeg zabrinjavajućeg”. Nije pronađen kemijski, biološki ni nuklearni materijal pa je zasad isključena mogućnost da je oligarh otrovan. Što se točno dogodilo, znat će se nakon završetka istrage.

Berezovski je nedavno priznao da je bio previše idealistički nastrojen prema tipu demokracije kakav postoji na zapadu i da su se njegovi stavovi promijenili. Zbog toga je pisao Putinu kako bi mu iznio ideju o svom povratku. Obećavao je da se više neće baviti politikom nego će svoj interes usmjeriti prema znanosti. Možda je u tome vidio priliku za novi život i ponovno stjecanje bogatstva. Prisjetio se vjerojatno početka 1990-ih kada su se prvi milijuni od uvoza i prodaje mercedesa u Rusiji počeli slijevati na njegov račun. Bilo je to vrijeme i njegova političkog uspona, a zbog bliskosti s bivšim predsjednikom Jeljcinom, postao je i zamjenik glavnog tajnika Sigurnosnog vijeća Rusije. Svoju podršku Berezovski je u početku dao i Vladimiru Putinu sve dok tada novi predsjednik nije odlučio stati na kraj političkim ambicijama oligarha.

Moskva tražila izručenje

Berezovski je, čije se bogatstvo u Putinovo vrijeme počelo topiti, 2000. godine emigrirao u Veliku Britaniju. Zbog pozivanja na promjenu režima u Rusiji, Putin je nekoliko puta tražio njegovo izručenje pod optužbom da planira “državnog udara”.

>>Depresivni ruski oligarh Berezovski se ubio? Pronašli ga mrtvog u kadi

Komentara 4

IP
info_punkt
15:12 24.03.2013.

ne kužim... zašto bi se ubio radijacijom? sigurno postoje bezbolnije metode...

Avatar onaj koji uskoro dolazi
onaj koji uskoro dolazi
14:58 24.03.2013.

Otrov je dosao kroz Pipu sa Vodom skroz jednostavno....heheheheh

WW
WIR WERDEN SIEGEN
07:42 25.03.2013.

Tko sa vragom tikve sadi-o glavu mu se lupaju.Zapadu je poslužio u pokušaju destabilizacije Putina a i znao je previše pa da je se živ u Rusiju vratio bio bi opasnost za svjetske "vođe".Ovako se oni rješavaju onih koji se predomisle. RIP

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije