Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uzbuna na nebu

Borbeni lovci progonili njemački avion na letu do Splita

prizemljen avion (1)
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
29.10.2011.
u 11:51

Pilot let nije bio najavio njemačkoj kontroli leta te je letio bez uključene radioveze pa ga se nije moglo kontaktirati.

Prava drama odvijala se prošle nedjelje nad nebom iznad Njemačke, Austrije, Slovenije i Hrvatske. Kako donosi Slobodna Dalmacija, za sve je kriv mali civilni sportski zrakoplov cirrus SR 22 zbog čijeg je leta od njemačkoga grada Eisenchaua do Splita na noge dignuto borbeno zrakoplovstvo Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Zrakoplovom je upravljao njemački državljanin R.S. (58), a problem je bio u tome što pilot let nije bio najavio njemačkoj kontroli leta te je letio bez uključene radioveze pa ga se nije moglo kontaktirati.

Kad je kontrola leta u Austriji vidjela nepoznatu letjelicu na radaru s kojom nisu uspjeli stupiti u kontakt, za cirrusom su krenuli austrijski lovci. Pilot je ipak već bio prešao u Sloveniju, a nakon ulaska u Hrvatsku napokon je prizemljen na splitskom aerodromu.

U stanju pripravnosti na zagrebačkom Plesu bio je i dežurni par hrvatskih MiG-ova 21, naoružanih raketama zrak−zrak R-65, no po zapovijedi NATO-a nisu poletjeli.

Komentara 49

OB
-obrisani-
12:22 29.10.2011.

Po zapovedi Nato-a nisu poleteli.Pitam se mogu li uopste leteti po zapovedi Nato-a?A mogu li oba uzleteti,ako dozvoli Nato?Igraju li piloti stoni tenis po zapovedi Nato-a?Masu li rukama kad lete?Moze li dosta kamenica stati u kokpitu?

PE
perozagreb
12:33 29.10.2011.

Sramotnog li zrakoplovstva, borbene spremnosti, državnosti i suvereniteta!

Avatar kobra11
kobra11
20:05 29.10.2011.

Jer na slici Hrvatsko zrakoplovstvo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije