Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Anto Nobilo:

Borba protiv kriminala svela se na Buljevićeve kontakte

milanović i josipović  (1)
Goran Stanzl/PIXSELL
22.10.2012.
u 20:00

Premijer i predsjednik nisu rekli bitne informacije, ali iz njihovih se riječi iščitava da izvješće ili nije točno ili nije vjerodostojno, kaže Cvrtila.

Predsjednik Josipović i premijer Milanović prvi su put zajednički održali konferenciju za novinare, koja je pritom bila i izvanredna, ali javnosti ništa bitno nisu rekli! Zamaglili su situaciju, nastojali je stišati, pa i zataškati priču o nezakonitom nadzoru telefonskih kontakata šefa SOA-e. Reakcija je to Večernjakovih sugovornika na istup Milanovića i Josipovića.

– Zamagljuju situaciju. Pozivaju se na Odbor za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, ali taj odbor ima samo formalne, a ne i operativne ovlasti nadzora policije – poručio je Nobilo. Ispalo je da se policija bori protiv velikog kriminala, nastavio je Nobilo jer Buljević (šef SOA-e, nap. a.) ima neke kontakte. Napomenuo je da su se oko te činjenice najviše čuli disonantni tonovi između Josipovića i Milanovića.

Josipović je tvrdio da je posao tajnih službi da imaju prodor i u krim-milje, dok je Milanović jasno rekao da s kriminalnim skupinama mogu biti u kontaktu operativci tajnih službi, ali nikako i čelnici.

– Rekli su da mafija nije ušla u sustav, onda istraga Buljevića zbog tih kontakata nema veze. Ta istraga je samo fasada da bi se provjerilo je li Buljević bio u kontaktu s Karamarkom – uvjeren je Nobilo.

Milanović je znatno više branio postupke policije i svog ministra MUP-a, a samim time i vjerodostojnost svoje vlade, dodao je Nobilo, dok je Josipović za takvo što imao znatno manje motiva, što se i vidjelo. Profesor Vlatko Cvrtila, stručnjak za nacionalnu sigurnost, slaže se da predsjednik i premijer nisu rekli bitne informacije, nego je on iz njihovih riječi shvatio da izvješće postoji, ali ono ili nije točno ili nije vjerodostojno jer su rekli da su izvješća prije bila drugačija.

– Bilo bi razumljivije da smo dobili osnovne informacije. Prema zakonu, ako UVNS utvrdi nezakonitosti, o njima treba obavijestiti predsjednika i premijera, što je i učinjeno. Dakle, izvješće očito piše o nezakonitostima, ali ispada da je onaj tko je napisao da je prikupljanje telefonskih kontakata bilo protuzakonito to krivo napravio – protumačio je Cvrtila.

Premijer Milanović pokušao je pak banalizirati važnost ispisa telefonskih kontakata pa je rekao da i njegove izliste poziva i poruka ima, prevedeno, bilo tko.

Đuro Lubura, stalni sudski vještak i stručnjak za telekomunikacije, objašnjava da ispisi poziva i poruka koje uz račune šalju i teleoperateri nisu isto što i kontakti koji se prikupljaju u obradi. Obični izlisti imaju samo odlazne pozive i poruke, dok ispisi do kojih se dolazi preko OTC-a imaju i dolazne pozive, ali i lokacije korisnika mobitela.

– Premijer je ostavio mogućnost da se razgovara o tome da se pooštri način dolaženja do telefonskih kontakata. Smatram da to ne treba jako zakomplicirati i zaoštriti, ali smatram da treba uvesti građanski nadzor nad OTC-om, koji tehnički omogućuje i mjere prisluškivanja i pribavljanja kontakata – rekao je Lubura.

>>Predsjednik Josipović: Nije bilo kršenja zakona!

Komentara 47

CR
crocro
20:12 22.10.2012.

Svi postupili po zakonu, odgovorni smijenjeni. Zašto? Zakon nije prekršen, ali zbog nekih proceduralnih problema su smijenjeni. D

CR
crocro
20:16 22.10.2012.

Dakle, problem je zamotan u celofan. A što kada nestane celofana? Više neće biti ni za koga manevarskog prostora za zamatanje skandala u celofan. Ostati će potpuno ogoljeni preg svojim građanima.

Avatar WindFucker
WindFucker
20:06 22.10.2012.

Bi li piškili ili bi kakali?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije