Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKA BIRA PREDSJEDNIKA

Borba dvije Hrvatske: U drugom krugu očekuje se sraz sjevera i juga

bandić josipović
Foto: Boris Ščitar / Pixsell, Željko Hladika / Pixsell
1/5
VL
Autor
Jasmina Popović
28.12.2009.
u 17:33

Birači desnice mogli bi, pak, ostati kod kuće jer ne žele birati između dva ljevičara.

Može li Ivo Josipović dospjeti dalje od rezultata koji je postigao u prvom krugu? I može li Bandić proširiti svoju biračku bazu toliko da ugrozi trenutačnu Josipovićevu prednost? To su dva ključna pitanja na kojima će se lomiti drugi izborni krug, a odgovor na njih donijet će trećega hrvatskog predsjednika.

Analitičarima visok postotak birača koji su apstinirali govori, prije svega, o potpunoj apatiji biračkog tijela. Usto, ne čini im se da bi se u dva tjedna dvoboja između Josipovića i Bandića mogla promijeniti motivacija, što znači da će borba za svaki glas morati biti žestoka.

Kampanja ubila odziv
– Imali smo kampanju koja je “ubila” odaziv birača, bila posve nemotivirajuća, a koja govori i o vrlo nezdravoj situaciji u javnom diskursu. Prvi je krug bio premalo informativan i previše manipulativan te su birači reagirali ostankom kod kuće – objašnjava analitičarka Marijana Grbeša. Stoga će, kaže, Bandić i Josipović morati prije svega motivirati birače.

Josipović mora učiniti sve da podigne interes lijevoga biračkog tijela i da ga uvjeri da, ako već ne glasuje za njega, ipak glasuje protiv Bandića.

Bandić, pak, ima mnogo teži zadatak – mora stvoriti svoje biračko tijelo.

Ankete koje su mu na početku kampanje davale 15-16 posto potvrđene su i konačnim rezultatom. Bandić se očito nije pomaknuo i nije ostvario planirani učinak.

– Bandić je napravio velik uspjeh jer je ušao u drugi krug bez stranačke infrastrukture, no očito nije uspio definirati svoje birače i sav je njegov posao sad da nakon pomne analize birača vidi kome se treba obratiti u drugom krugu – kaže M. Grbeša.

Desničari za “ljevičara”
A to znači da će Bandić morati dublje posegnuti u rezervoar konzervativnijega biračkog tijela kojem je Josipović, unatoč udvaranju tijekom kampanje, kao deklarirani eksponent ljevice – neprihvatljiv. Josipović će, prema mišljenju M. Grbeše, drugi krug pokušati pretvoriti u borbu između dvije Hrvatske. Po nekima, to će biti sraz između urbane i ruralne Hrvatske, između sjevera i juga, po drugima sukob između liberalne i konzervativne opcije. U tom bi se slučaju nakon rezultata izbora trebalo vidjeti koja je Hrvatska danas jača. Bandić sigurno može računati na dio desnog biračkog tijela, ali puko zbrajanje svih glasova koji su u prvom krugu otišli desnim kandidatima nije dobra matematika. Sigurno će tu biti dio onih koji su izgubili svog kandidata s Hebrangom ili Primorcem, ali dio tih birača možda odluči ostati kod kuće ne želeći birati “između dva ljevičara”.

Josipović, pak, ne može sa sigurnošću računati na sve glasove Vesne Pusić i Damira Kajina. Njihovi su birači očekivali drugačijeg kandidata, a Josipovićevo glasovanje protiv sporazuma sa Slovenijom ne može dobro mirisati glasačima Vesne Pusić. kao što ni posjet kući Franje Tuđmana ne može biti po volji Kajinovim biračima.

Apstinencija i u 2. krugu
I Davor Gjenero se slaže da je pred Bandićem velik posao.

– On je pravilno naciljao već u prvom obraćanju javnosti jer se obratio neodlučnim biračima – kaže Gjenero, koji je zabrinut za rezultate izbora. Kaže da bi se moglo dogoditi da u drugom krugu izlaznost u gradovima, gdje dominira Ivo Josipović, bude manja i zbog školskih praznika te odlaska na skijanje, a da selo izađe u većem broju, motivirano Bandićevim vapajima.

 – Bandiću je jasno da će Stjepan Mesić podržati Josipovića i vidi se da ga je spreman do kraja izazvati da to i javno kaže. Izjavom da je Hrvatskoj sada potreban sposoban predsjednik izravno je Mesića proglasio nesposobnim, a do kraja bi retoriku mogao uperiti protiv obojice pokazujući da haaški svjedok Mesić podržava haaškog agenta Josipovića. Time bi mogao motivirati na izlazak na izbore onaj nacionalističkiji dio birača koji su ovoga puta apstinirali – objašnjava analitičar Davor Gjenero, koji se također boji velike apstinencije u drugom krugu.

Komentara 263

AC
@aciide@
19:53 28.12.2009.

Istria republica indipendente !

OP
Opomena
20:16 28.12.2009.

PREDSJEDNIK CE BITI ONAJ KANDIDAT KOJI VISE OSRAMOTI HRVATE,ahahahah KAZU ENGLEZI,hihihhiiih

KR
krenica
19:19 28.12.2009.

Samo protiv Mesića i njegove čete.Na desno gospodo,nadesno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije