Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Al-Qa\'ida

Bombom u donjem rublju ponovno htjeli napasti SAD

Sigurnosni uređaj u zračnoj luci
Reuters/ PIXSELL
08.05.2012.
u 19:00

Istražuje se bi li bombu mogli otkriti skeneri tijela predstavljeni kao najsuvremeniji sigurnosni uređaji

FBI ispituje razorni potencijal najnovije bombe koju je razvio pripadnik Al-Qa’ide Hassan al-Asiri iz Saudijske Arabije, a otkrili su je prije godišnjice smrti Osame bin Ladena jer je njegova organizacija planirala novi napad na SAD na taj dan, 2. svibnja. U akciji američke, jemenske i drugih obavještajnih službi spriječen je plan da se bombom sruši zrakoplov i to najviše zahvaljujući zasad neimenovanoj osobi koja se infiltrirala u terorističke redove.

Napredan sustav

Teroristi su, slično kao i kad su pokušali aktivirati bombu u zrakoplovu za Detroit na Božić 2009., i sada planirali eksploziv ugraditi u donje rublje, ali razvili su precizniji sustav za detoniranje. Provjerava se bi li takva bomba mogla proći kroz sigurnosne uređaje u zračnim lukama i srušiti zrakoplov. Stručnjaci za eksploziv tvrde da uređaj-bomba ne sadrži metal, što znači da postoji velika vjerojatnost da bi prošla kroz detektor. Bombu je, prema trenutačno dostupnim informacijama, proizvela Al-Qa’ida koja djeluje u Jemenu. Istražuje se bi li takvu bombu mogli otkriti novi skeneri za tijelo koji se koriste u brojnim američkim zračnim lukama, a javnosti su prošle godine najavljeni kao najsuvremeniji sigurnosni uređaji. Senatorica Dianne Feinstein iz Kalifornije, koja predvodi senatski odbor zadužen za tajne službe, poručila je da se prijetnja američkoj sigurnosti ispituje te najavila ugradnju uređaja koji bi u američkim zrakoplovima detektirao sumnjive eksplozivne materijale. – Predsjednik je o uroti obaviješten u travnju i redovito je primao informacije s terena – potvrdila je Caitlin Hayden, zamjenica glasnogovornika Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Skrivali informacije

Zanimljivo je da su na pitanje novinara 1. svibnja o mogućim napadima na godišnjicu Bin Ladenove smrti iz ministarstva domovinske sigurnosti odgovorili da nemaju naznaku nikakve prijetnje, a nekoliko dana prije isto je odgovorila i Bijela kuća. Nakon što je Amerikancima otkriveno postojanje bombe i mogućnost napada, svi su potvrdili da se zbog tajnih istraga CIA-e i drugih obavještajnih agencija skrivalo od javnosti koja se tajna operacija provodi.

Ključne riječi

Komentara 25

BO
boston
19:52 08.05.2012.

Po ugledu na skorasnji napad u Bracu, terorizam iz donjeg rublja uzeo je maha...

OB
-obrisani-
21:23 08.05.2012.

U donje rublje se svašta može skriti.

OB
-obrisani-
23:52 08.05.2012.

LN

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije