Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Bombaš samoubojica u Afganistanu bio je trostruki agent

afganistan
AFP
05.01.2010.
u 12:25

Samoubojica je Hamam Khalil Abu-Mulal al-Balawi (36), liječnik iz Jordana kojeg je prije godinu dana uhitila jordanska obavještajna služba. Potom su ga regrutirale i jordanska tajna služba i CIA, koja je smatrala da je uspješno "preobraćen".

Bombaš samoubojica, u čijem je napadu krajem prosinca u Afganistanu poginulo sedam agenata američke CIA-e, bio je trostruki agent Al-Qa'ide.

Prema izvještaju američke medijske kuće ABC, samoubojica je Hamam Khalil Abu-Mulal al-Balawi (36), liječnik iz Jordana kojeg je prije godinu dana uhitila jordanska obavještajna služba.

Pogrešna procjena
Potom su ga regrutirale i jordanska tajna služba i CIA, koja je smatrala da je uspješno "preobraćen" i, kako se navodi, dobio je zadatak da pronađe drugog čovjeka Al-Qa'ide Aymana al-Zawahirija. 
Smatra se da je Al-Balawi u tajnosti radio u Afganistanu nekoliko tjedana prije nego što je aktivirao eksploziv u CIA-inoj bazi.  
Nakon što je napad izveden, američki dnevnik Washington Post prenio je izjave dva dužnosnika  američke administracije koji su rekli da je napadač namamio agente na sastanak obećavši da će im dati nove informacije o rukovodstvu Al-Qa'ide.

Loši obavještajci
Samoubilački napad nanio je najteže gubitke američkim obavještajnim službama od bombaškog napada na američko veleposlanstvo u  Bejrutu 1983. godine.
Vijest o identitetu bombaša objavljena je nakon što je u javnost  dospio izvještaj  u kojemu najviše rangirani oficir američkih obavještajnih službi general Michael Flynn oštro kritizira rad američkih špijunskih agencija. CIA nije željela komentirati  kritike na svoj rad.  

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
15:33 05.01.2010.

Dva od cetiri, koji su pripremali rusenje zrakoplova u USA, bila su pustena iz Guantanama. Mozda je ipak Guantanamo bio potreban? Mozda je ipak bila greska bilo koga pustiti? Da su Ameri prakticirali metode talibana, znaci metak ili noz, Guantanamo nebi ni bio potreban. A niti se taj jordanski bombas ne bi uspioraznjeti bombom u Afganistanu. Svakako 1 : 0 za Al Qaidu ...

SL
sljivo
02:39 06.01.2010.

NIje dzaba nas narod rekao \"gori poturica od tturcina\" ti stomjenjaju vjeru za veceru, su agenti za sve. Ko plati vise.

PO
pocrn
11:56 16.01.2010.

..tja.. ..glede prilozenoga (ako je tocno), Ameri ipak jos nisu uspjeli usavrsiti lobotomiju pomracenih umova islamofasista i njihovih simpatizera..he..he...pak ovdje na portalima VL lahko zavrcemo usi islamo-fasisticko-komunjarskim ocajnim simpatizerima..he..he..!!Bok!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije