Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari grijesi

Boljkovca se tereti za ubojstva civila nakon Drugog svjetskog rata

'29.11.2011. Vukova Gorica - Bivsi ministar unutarnjih poslova u Vladi Republike Hrvatske Josip Boljkovac stigao je u svoju kucu nakon sto je pusten iz zatvorske bolnice. Boljkovca su pred kucom docek
'Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL'
28.10.2013.
u 07:35

Optužno vijeće danas odlučuje o optužnici protiv prvog ministra policije. Josip Boljkovac (93) u istrazi je zanijekao sve optužbe.

Josip Boljkovac (93), prvi hrvatski ministar policije, i u ovom trenutku vjerojatno najstariji optuženik u zemlji te zasad jedini optuženik u nas koji se tereti za zločine nakon Drugog svjetskog rata, danas bi se trebao pojaviti na zagrebačkom Županijskom sudu. Tamo se pod presjedanjem suca Ivana Turudića treba održati optužno vijeće koje treba odlučiti hoće li optužnica koju je protiv Boljkovca podiglo Županijsko državno odvjetništvo postati pravomoćna. Prema najavama Ante Nobila, Boljkovčeva branitelja, optuženik bi se trebao pojaviti na vijeću, gdje će vjerojatno zanijekati optužbe. Boljkovac, kojeg se tereti za ratni zločin nad civilima počinjen u svibnju 1945. na području Karlovca, kada je uhićen i likvidiran veći broj civila zbog optužbi da su surađivali s ustaškom vlasti, u istrazi je sve zanijekao. Na teret mu se stavlja da je kao šef kotarske OZNA-e (Odjeljenja za zaštitu naroda, preteče zloglasne UDBA-e, op. a.) izdavao naređenja jedinicama KNOJ-a (Korpus narodne obrane Jugoslavije) koje su odvodile i likvidirale civile. Boljkovac je rekao da karlovačka kotarska OZNA nije izdavala naređenja jer je bila podređena okružnoj OZNA-i koja je jedina mogla izdavati naređenja KNOJ-u.

– Mi smo dobivali poimence koga treba privesti, što smo i radili. Te su osobe predavane okružnoj policiji, a njihovi pripadnici dolazili su po noći i odvodili civile radi istrage jer su već imali podatke o svakoj od tih osoba. Samo se određivalo koga će se uhititi, a to je radila treća četa KNOJ-a po zadatku okružne policije, a ne kotarske. Tada sam bio bolestan jer sam popio vodu iz Korane i otrovao se te više bio kod doktora nego u Dugoj Resi – kazao je Boljkovac u istrazi. Tijekom istrage ispitano je gotovo 40 svjedoka, uglavnom rodbine ljudi koji su u svibnju 1945. odvedeni i poslije vjerojatno likvidirani. Većina svjedoka priča o onome što su im rekli preživjeli članovi obitelji. Tako svjedokinja kaže da joj je baka, kada je 90-ih vidjela na televiziji Boljkovca kao novoimenovanog ministra policije, kazala da je to čovjek koji joj je ubio oca.

>> Josip Boljkovac odgovoran za zločine u “Vili” 1945.?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije