Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na suđenju dakiću

Boljkovac: Za smrt hrvatskih policajaca 1991. kriva je Hrvatska

josip boljkovac (1)
Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
12.06.2012.
u 13:41

Dakić se tereti za poticanje na ubojstvo članova patrole hrvatskih policajaca 4. kolovoza 1991. godine u Budačkoj Rijeci, čime je praktički počeo rat na području Karlovca i okolice.

Za smrt trojice i ranjavanje jednog hrvatskog policajca iz zasjede u kolovozu 1991. kriva je Hrvatska. Zaključak je to Josipa Boljkovca koji je svjedočio na Županijskom sudu u Karlovcu u procesu protiv Mile Dakića. Dakić se tereti za poticanje na ubojstvo članova patrole hrvatskih policajaca 4. kolovoza 1991. godina u Budačkoj Rijeci, čime je praktički počeo rat na području Karlovca i okolice. Boljkovac, koji je tada ministarsku fotelju zamijenio onom zamjenika načelnika SIS-a, najodgovornijim za ovo stradanje vidi tadašnjeg zamjenika načelnika karlovačke policije Zvonka Krajačića.

– Glavnina našeg obavještajnog interesa u to vrijeme bila su događanja u Beogradu i sve što su radili Milošević, a zatim i Martić, Babić te Biljana Plavšić. Ipak, znam da su naše službe s Petrove Gore dobile informaciju da će policijska patrola biti napadnuta. Odmah sam o tome izvijestio ljude u Karlovcu pa i predsjednika Tuđmana. U Karlovcu je tada bila čudna situacija jer su i mene i tadašnjeg šefa policije Štajduhara osudili na smrt. Štajduhar se tada zbog straha skrivao na starom gradu Dubovcu, a njegove poslove preuzeo je Krajačić. Njega smatram najodgovornijim za smrt policajaca jer patrole nisu smjele ići uvijek u isto vrijeme na isto mjesto te tako upasti u zasjedu – rekao je Boljkovac.

Podatak kako je informacija o spremanju zasjede špijunskim putevima stigla iz Petrove Gore, upravo gdje je bio Dakićevo zapovjedno mjesto, pokušala je iskoristiti  Gordana Križanić, županijska državna odvjetnica. No Boljkovac, koji je vrlo dobro znao niz detalja iz tog vremena, rekao je da ne zna tko je izvršitelj, a tko nalogodavac ubojstava. Tvrdio je i da Dakić nije bio predmet njihova interesa niti su ga obrađivali. Dakićev odvjetnik Ljubiša Drageljević ponovno je prigovorio izvanraspravnom vijeću Županijskog suda u Karlovcu.

– Moj je branjenik već više od godine u istražnom zatvoru. Time su narušena njegova prava da mu se sudi pravedno i u razumnom roku. Ponudili smo jamčevinu u zamjenu za ostanak u zatvoru, a iako ZKP predviđa da se u takvim slučajevima odlučuje žurno, izvanraspravno vijeće nije se sastalo već više od 20 dana. Zbog toga ćemo o svemu izvijestiti ministra pravosuđa i predsjednika Vrhovnog suda – zaključio je Drageljević. Suđenje se nastavlja 12. srpnja.

Komentara 64

OB
-obrisani-
14:41 12.06.2012.

Hrvati sta cekamo !????? Odgovorite mi !!

DO
Domi
15:02 12.06.2012.

Žalosno da je ta bijeda od "čovjeka" i antihrvat bio ministar!. No, pogledajmo današnje ministre i zamislimo se!

MR
mravac8
17:05 12.06.2012.

A ubijanje se smatra normalnim, pače poželjnim. Što više ubiješ - to bolje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije