Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagreb-dubai

Bogati šeici hrvatske stjuardese plaćaju "zlatom"

valentina šakić
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/3
06.06.2010.
u 08:00

Zagrebačka stjuardesa Valentina Šakić: U Dubaiju me čeka i kompanijin luksuzni stan...

Aparatić za zube zadržao ju je još četiri mjeseca u Zagrebu. Put Qatara nisu otišli ni oni s dioptrijskim naočalama. Osim ako nisu pristali nositi leće. Ona aparatić više nema, a umjesto u Dohu, 22. lipnja odlazi u - Dubai.

Tri godine nema udaje

Pa, možda je i tako bolje jer su u Dubaiju za razliku od Dohe "pravila igre" ipak malo labavija pa joj ugovor ne krasi stavka koja kaže da se u iduće tri godine ne smije udati. Možda joj udaja nije ni na kraj pameti, ali kad je nešto zabranjeno onda je baš i primamljivo... U Dubaiju će moći primiti i posjetitelje suprotnog spola, a djevojkama u Dohi u posjet ne smije doći ni vlastiti otac. Ona je Valentina Šakić, 31-godišnja stjuardesa, koja nakon osam letačkih godina u Croatiji Airlinesu za šesnaest dana počinje raditi u Emiratesu, nacionalnoj aviokompaniji Ujedinjenih Emirata. To je, kako će reći, njezin novi početak.

– Imam potrebu otići. Negdje dalje. Taj crv u meni ne da mi mira. Ponajprije zbog egzistencije. Plaća koju sada dobivam u Croatiji 30 je posto manja nego što je bila prije osam godina kada sam, još kao studentica sociologije, počela raditi. Početnička plaća u Emiratesu bit će mi dvije tisuće eura, a i brzo se može napredovati – ispričala nam je Valentina koja, i kad ne radi, svojim držanjem, gestikulacijom, ali i osmijehom odaje pravu stjuardesu. Ti njeni maniri, ali i letačko iskustvo, vjerojatno su najzaslužniji što je na natječaju za kabinsko osoblje u Emiratesu između 60 prijavljenih baš ona jedna od troje koji su posao i dobili. Na tzv. Open dayu te aviokompanije Valentina je bila za Uskrs i potegnula je čak do Züricha budući da Dane otvorenih vrata ta kompanija održava po cijelom svijetu (i u Hrvatskoj) jer u dogledno vrijeme želi zaposliti još 3000 novih zaposlenike. Tražeći ih po cijelom svijetu smatraju da će izabrati najbolji kadar.

– Čim dođeš na Open day počinje tvoje ocjenjivanje. Dakle, zaposlenici Emiratesa promatraju kako si odjeven, kako se držiš, kako se ponašaš prema drugima... Naravno, testiraju i znanje engleskog jezika. Mi smo pisali esej o tome kako je gospodarska kriza utjecala na naš život. Švicarci su se pitali što da uopće napišu, a meni je trebalo još papira! – prisjetila se Valentina. Onda su ih, nastavila je, rasporedili u grupe po 12 ljudi i morali su raspravljati o iPhoneu.

– Mnogi su se tu zeznuli jer su mislili da je važno što će reći i ubili su se pričajući o tom telefonu, a zapravo je bilo bitno kako ćeš nešto reći. Hoćeš li se prije svog izlaganja predstaviti, kako ćeš to učiniti, hoćeš li druge upitati što misle o iPhoneu – otkrila je detalje što će biti korisni i ostalim djevojkama koje će poželjeti raditi za strane aviokompanije. Najveća je čar u tome, kaže stjuardesa, što nema nikakvih protekcija, odnosno nitko preko veze ne može dobiti posao.

– Sve je na tebi – zadovoljna je Valentina što je ipak među rijetkima koja će s Emiratesima proputovati svijet. Prvih sedam tjedana provest će pak na školovanju koje Emirates organizira budući da svaka aviokompanija u svijetu ima svoj tečaj koje kabinsko osoblje mora proći.

U Dubaiju će živjeti u luksuznom stanu u jednoj od zgrada u vlasništvu Emiratesa. Stan će dijeliti s cimericom koju će joj odabrati kompanija. Pritom će, kaže, voditi računa da to bude djevojka iz Europe, odnosno da pripadaju sličnom kulturološkom podneblju. Najbolje od svega jest to što će joj Emirates plaćati i smještaj i režije pa će joj hrana i mobitel biti jedini trošak!

Troje kolega već otišlo

– Ovo mi je prilika da uštedim novac za svoj novi početak. Iduće tri godine namjeravam letjeti za Emirates, ali nakon toga se u avijaciji više ne vidim jer je to fizički iznimno naporan posao – planira Valentina. Emirates leti na više od sto svjetskih destinacija, a kabinsko osoblje za svaki dan proveden na putu dobiva dnevnice. Ako se leti na udaljenija odredišta, poput Sjeverne Amerike, posada u tom gradu ostaje dva dana pa imaju priliku i razgledati tu destinaciju. Valentina nije jedina koja je nezadovoljna plaćom (iako primanja stjuardesa nisu mala) otišla iz Croatije Airlinesa. Troje njezinih kolega već radi u Emiratesima, a u CA kažu kako znaju da su neki njihovi zaposlenici odlučili karijeru nastaviti u stranim aviokompanijama. To smatraju pohvalnim, pogotovo kad njihove stjuardese prođu rigorozne kriterije Emiratesa ili Qatar Airwaysa. I jučer je stotinjak djevojaka, ali i mladića tražilo svoju priliku za posao u Qatar Airwaysu, koji je u zagrebačkom Sheratonu organizirao prvi krug natječaja za kabinsko osoblje. Većina djevojaka koje su na recepciji nervozno cupkale iščekujući devet sati i početak audicije slobodno su se mogle prijaviti i na casting neke modne agencije...Među njima smo sreli i Marinu, 27-godišnju profesoricu povijesti i geografije kojoj je, kako se našalila, "pun kufer tinejdžera" pa bi joj posao stjuardese bio pravo osvježenje. Ali i 20-godišnju Petru koja se nada i upisu na fakultet novinarstva, ali poslu u Qatar Airwaysu.

– Ne znam koliko bih u Qataru zarađivala, ali sigurno bolje nego u školi. A i putovanja po svijetu baš bi mi pasala – raduje se ta profesorica. Obje djevojke kažu kako su zapravo došle na blef, pa što bude. Možda im se posreći i iduće tri godine presele u Qatar...

Komentara 81

SQ
squizer
08:22 07.06.2010.

Stvarno su me komentari razočarali.....ako su ovi komentari odraz kako razmišlja nacija po ovom pitanju, onda nismo ni zaslužili bolje stanje u državi. Pitao bih ja sve vas \"pametne\" šta bi ste radili kada bi vam djeca bila gladna.....trčeći bibi ste išli na kraj svijeta raditi i stoga nemojte iz svojih državnih fotelja \"pametovati\" o \"domoljublju\" i sličnim stvarima, a pojma nemate kakav je Middle East...

MI
mica1111
07:23 07.06.2010.

...najveći problem ovog članka nije u tome što glavna junakinja ove priče želi okušati sreću u Dubaiju... ...široko joj polje,nek okuša i taj kruh... ...problem je u poanti da novinarka koja usput rečeno pojma nema o tom poslu sugerira dada je dobiti jedan takav posao nešto tako fantastično,da mi ostali možemo gristi nokte...

DU
Deleted user
00:18 07.06.2010.

Neka se pohvali kad se natrag vrati kako joj je bilo odnosno koliko je ugovor ispunjen. Niže od sredozemlja za nikakakv novac!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije