Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKA STOPA RASTA

Bogati prirodnim resursima: Gospodarstvo ove zemlje već je 25 godina bez recesije

Australija, rudnik
Reuters/PIXSELL
07.09.2016.
u 10:21

Nominalni rast BDP-a u drugom tromjesečju dosegnuo je 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

Australsko gospodarstvo, bogato prirodnim resursima, poraslo je realno u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 3,3 posto na godišnjoj razini, što je najbrža stopa njegova rasta u zadnje četiri godine, čime je postignulo izvanredan niz od 25 godina bez recesije.

Godišnja stopa rasta Australije tako je veća od rasta SAD-a (1,2 posto), EU-a (1,6 posto), Britanije (2,2 posto), pa čak i Njemačke (3,1 posto).

Nominalni rast BDP-a u drugom tromjesečju dosegnuo je 1,3 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije, što je najbolja izvedbu od kraja 2013. godine.

Australski zavod za statistiku procjenjuje da vrijednost godišnjeg BDP-a na 1.650 milijardi dolara po trenutnom tečaju ili na oko 68.929  dolara po svakom od 24 milijuna stanovnika zemlje.

Vrijednost svih dobara i usluga u tome gospodarstvu porasla je u prošlom tromjesečju za 0,5 posto u odnosu na prvo tromjesečje, nakon što je proizvodnja porasla za neuobičajeno snažnih jedan posto.

Gospodarski rast u tome razdoblju bio je potaknut predizbornom državnom potrošnjom, u kombinaciji s blagim povećanjem potrošnje kućanstava i povećanjem stanogradnje. To je pomoglo neutralizirati oštar pad ulaganja u rudarstvu uslijed niskih cijena sirovina, koji predstavlja uteg za to gospodarstvo već više od tri godine.

>> Njemačka ove godine s najvećim svjetskim viškom na tekućem računu

Komentara 3

MA
marsovac
11:05 07.09.2016.

jedno je raditi sa glavom i rukama,....drugo je iskopati ili izvaditi iz zemlje i prodati. Neka mi netko kaze koji je to proizvod iz australije svijetski poznat ili tehnoloski napredan.

DO
Dongfeng
19:17 07.09.2016.

Ne znam koja je svrha ovog propagandnog clanka ali taj navodni rast od 3% je rezultat astronomskog povecavanja duga zadnjih desetak godina. Ako Australija nastavi tako "rasti" dostici ce Japan ili Zimbabve. To je kao da netko otidje u banku i dobije kredit od 10,000kn mjesecno sljedecih par godina, i onda se takav hvali kako ima placu od 10,000kn.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije