Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stav njemačke

Bodo Weber: Srbi od 2008. znaju da je Kosovo izgubljeno

kosovo
AFP/Pixsell
13.11.2012.
u 19:35

– Od 2008. cjelokupna politička elita u Srbiji zna da je Kosovo izgubljeno, a isto tako znaju da su oni najodgovorniji za taj gubitak – rekao je Weber

– Od 2008. cjelokupna politička elita u Srbiji zna da je Kosovo izgubljeno, a isto tako znaju da su oni najodgovorniji za taj gubitak. Jer, nijedan plan ikad ponuđen od strane političkih elita u Srbiji, a koji je ciljao na zadržavanje Kosova kao teritorija Srbije, nikad nije sadržavao iskren interes da se u zemlji zadrži i albansko stanovništvo – rekao je njemački analitičar, ekspert za njemačku politiku na Balkanu, Bodo Weber za agenciju Anadolija, a prenose i brojni mediji u Srbiji.

Dodao je kako je "kosovsko pitanje riješeno neovisnošću te države i najbitnije je da to Zapad jasno kaže Beogradu, baš onako kako je to učinila kancelarka Merkel." Njemački analitičar drži kako sada nije važno hoće li poboljšanje odnosa Srbije i Kosova ići uz međusobno nepriznavanje, hoće li priznanje biti neformalno ili de facto kroz ulazak Srbije u EU. Njemački analitičar kaže da nova vlast u Srbiji pokušava "još malo istrajavati na putu kvadrature kruga prošle vlasti".

– To je, dakle, politika i EU, i Kosovo, i BiH i Milorad Dodik. No, Zapad je prošle godine počeo zatvarati taj put, najviše intervencijom njemačke kancelarke Merkel nakon izbijanja nasilja na sjeveru Kosova. Taj ples ne može još dugo trajati. Izgleda da Zapad trenutačno najviše nade polaže u “revolucionarni pohod“ potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića. Nadam se da će Zapad imati diferenciraniji pristup nego što je imao prema prethodnom miljeniku Borisu Tadiću te da će slušati glasove i oporbe i civilnog društva, a kako, na kraju, sječom antidemokratskih i koruptivnih struktura ne bi stradale i demokratske institucije pravne države – kaže Bodo Weber.

>>Nikolić: Sve se možemo dogovoriti i srediti život na Kosovu

Ključne riječi

Komentara 8

VO
vordag
20:22 13.11.2012.

Dajte, molim vas, poštedite nas više Srba i Srbija.

UH
uzdanica@HRB
21:43 13.11.2012.

bolje ih ne komentirati

DU
Deleted user
19:55 13.11.2012.

Nije gotovo dok nije kraj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije