Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strava na a1

Blizanke Natalie i Terezie još nisu pitale gdje su baka i sestrična

'2097276_1340626990-62'
Foto: ''
1/6
Autori: Marina Borovac, Sonja Hoffman, Bernard Karakaš, I. Vidović
26.06.2012.
u 08:00

Češki će premijer za njihov povratak kući poslati vladin zrakoplov. Natalie se ljutila jer su joj razrezali nove hlače prilikom saniranja ozljede na nozi

Trebalo je to biti nezaboravno ljetovanje. Jedno od onih čije bi slike krasile najbolje obiteljske albume. Trebalo je...

Četiri su preduga dana prošla od najstravičnije nesreće koja se posljednjih godina dogodila na našim autocestama. Većina ozlijeđenih čeških državljana već je napustila Hrvatsku, a njih dvije, 14-godišnje blizanke Natalie i Terezie Skotnicki, još leže u bolničkom krevetu, na Odjelu dječje kirurgije KBC-a Zagreb.

Najveća tragedija

Obje blizanke oporavljaju se dobro, Natalie je u bolnicu prevezena u svjesnom stanju, ali prestravljena prizorom koji je nekoliko minuta nakon same nesreće paralizirao sve putnike... Terezie je cijelo vrijeme bila u nesvijesti, prošla je od sestre puno gore.

– Obje su djevojčice stabilno, a stanje svijesti teže ozlijeđene sestre u poboljšanju je – rekao je prof. Mate Majerović, predstojnik Klinke za kirurgiju KBC-a Zagreb. Koliko će, kaže, proći do potpunog buđenja djevojčice teško je predvidjeti jer je riječ o postupnom vraćanju stupnjeva svijesti.

A to je ono čega se svi plaše... Jer iako su i druge obitelji ostale bez svojih članova koji su poginuli u nesreći, najveću tragediju kobne vožnje u autobusu putničke agencije Atlas Adria proživjele su upravo one – Natalie i Terezie...

Nitko im, barem kako zasad stoje stvari, nije rekao da su u jednom trenu, tamo negdje na putu za "nezaboravno ljetovanje" u Baško Polje, izgubile 60-godišnju baku koja je putovala s njima. Živa više nije ni Julija Podrabska, njihova sestrična. Malena djevojčica imala je tek šest godina i bila je najmlađa putnica toga kobnog putovanja.

Beživotno tijelo Julije pronašao je medicinski tehničar Damir Radaković, koji je, kako je rekao brojnim novinarima na terenu, doslovno gazio po mrtvima kako bi spasio žive.

– Dijete je bilo na krovu. Visjelo je na glavu, nogom zakvačeno za sjedalo. Bila je to djevojčica od pet-šest godina – svjedočio je Radaković.

Čudili su se spasioci što baš nitko ne pita za malenu djevojčicu, nitko je ne traži nakon nesreće... A Juliju nije imao tko ni potražiti. Iza te su djevojčice, sestrične dviju stradalih blizanki, ostale samo stvari spremljene u kovčegu i putna isprava izdana u Pragu. Njezino tijelo te tijela ostalih poginulih najranije danas bit će s patologije Opće bolnice u Karlovcu otpremljena put Češke.

U karlovačkoj bolnici jučer su osim Julije identificirana i dvojica poginulih muškaraca. Identifikacija preostalih petero poginulih trajala je još poslijepodne; uzimani su uzorci krvi rođaka, pregledavane su fotografije iz putnih isprava, fotografiran nakit pronađen kod stradalih... Blizankama je stradala još jedna sestrična, 12-godišnja djevojčica, koja je također putovala s njima, a koja je u nedjelju sanitetskim vozilom prevezena u Češku svojim roditeljima.

Blizanke će, kako doznajemo, još nekoliko dana ostati na Odjelu dječje kirurgije, a kako im se stanje poboljšava, roditelji koji su u subotu stigli u Hrvatsku razmišljaju i o premještaju.

Ljutila se zbog hlača

Češki premijer organizirat će za blizanke povratak vladinim zrakoplovom čim to njihovo zdravstveno stanje dopusti.

A djevojčice? One, ako je vjerovati neformalnim razgovorima u bolnici, od proživljenog šoka još uvijek nisu pitale za baku, za Juliju ni za drugu 12-godišnju sestričnu.

Pamti se samo jedan detalj – Natalie se ljutila na liječnike jer su joj razrezali nove hlače prilikom saniranja ozljede na nozi. Ostali stradali putnici koji su već stigli kući o tragediji još ne govore mnogo. Tek dvije-tri rečenice o tragediji koju će pamtiti cijeli život.

– Sjećam se samo prvog udarca u stup, nakon čega sam izgubila svijest. Na sreću, i ja i djeca bili smo u zadnjem dijelu autobusa pa smo prošli samo s lakšim ozljedama – rekla je praškom dnevniku Dnes Filipa Malota, koja se zrakoplovom vratila u Brno. Obitelji koje su u zračnoj luci dočekale svoje najmilije presretne su što su njihovi članovi preživjeli tragediju.

– Kada sam vidio fotografiju autobusa i sve one dijelove razbacane po cesti, mislio sam da nitko nije preživio. Na sreću, prevario sam se – kaže Miroslav Cat, koji je na aerodromu dočekao svoju majku. Ozlijeđene, kao i policijski tim iz Češke, posjetio je ponovno i češki veleposlanik Karel Kuhnl, koji je kazao da nema novih informacija te da prijevoz pacijentica kućama ovisi o odluci liječnika. Ponovio je kako je zahvalan svim liječnicima, medicinskim sestrama te drugim članovima liječničkoga tima bolnice koji je pravovremeno reagirao i spasio mnoge živote njegovih sunarodnjaka.

Ključne riječi

Komentara 11

DU
Deleted user
11:24 26.06.2012.

gamad urednička koja stavlja ovakav naslov. Uostalom, i da mogu postaviti takvo pitanje, otkud novinar zna da nisu pitale neku sestru, liječnika itd.?

TO
Toni50
11:49 26.06.2012.

Kako bi rekli katolici božija volja .... I neka se dalje mole svemočnome Bogu .. Naslov zvući sa slikama kao bezbrižna i nestašna dijeca ne pitaju za nikoga kada su u hrvatskoj !

TA
tatamlata
08:19 26.06.2012.

Postupno ju vracaju iz kome - pa kako bi onda mogla bilo sta pitati ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije