Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umanjene kazne

Blažević i Vukojević četvrti put osuđeni zbog trostrukog ubojstva u Slavonskom Brodu

antun blažević
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
10.10.2016.
u 14:21

Prvu presudu u ovom slučaju donio je Županijski sud u Slavonskom Brodu, no u rujnu 2006. pravomoćnu odluku Vrhovnog suda kojom su kažnjeni s po 30 godina zatvora ukinuo je Ustavni sud.

Ukupno 14 godina zatvora.  Tako glasi  posljednja,  četvrta  u  nizu nepravomoćna  presuda  Antunu  Blaževiću  i  Darku  Vukojeviću za trostruko ubojstvo počinjeno pomalo davne 2004. u Slavonskom Brodu.

Riječ je o jednom od zasigurno najintrigantnijih slučajeva u našem pravosuđu, jer su tom dvojcu sudska vijeća u Slavonskom Brodu i Zagrebu izricala kazne koje su se kretale u rasponu od šest do 27 godina zatvora, a u cijelu priču u nekoliko navrata upleli su se Vrhovni, a zatim i Ustavni sud.

Napadnuti bez povoda

No  krenimo  redom.  Blažević  i  Vukojević, od 2004. do danas terete se za ubojstva  Dragana  i  Željka  Prgometa  te  Gorana Begića 9. lipnja 2004. u Slavonskom  Brodu. Ubijena  trojka, prema navodima optužnice, bez ikakvog povoda napala  je Blaževića i Vukojevića. Pritom su Blaževića gurnuli o zid  kuće tako da je posrnuo, nakon čega je Željko Prgomet krenuo prema Vukojeviću, dok je Goran Prgomet izvukao pištolj marke Ruger i usmjerio ga prema glavi Antuna  Blaževića. 

U  naguravanju  koje je potom uslijedilo, Blažević  je  uspio  oduzeti  pištolj  Željku  Prgometu te ga je okrenuo u smjeru  Dragana  Prgometa  i  Gorana  Begića,  pokušavajući  se obraniti od njihovih  daljnjih  nasrtaja.  Ispalio  je  više  hitaca  u njihovu smjeru pogodivši  Dragana  Prgometa  četiri  puta,  a Begića pet puta. Što se tiče Vukojevića,  on je braneći se od napada Željka Prgometa iz revolvera marke Buldog  prema  njemu  ispalio  više  hitaca,  pogodivši ga četiri puta.

Od zadobivenih ozljeda  Begić, Željko i Dragan Prgomet na mjestu su preminuli, a nakon događaja koji je šokirao Slavonski Brod, po medijima se špekuliralo da  je motiv sukoba svađa između dvojice generala – Ante Prkačina i Mladena Kruljca.

Nedokazane priče

Prema  tim pričama, koje ni 12 godina kasnije nisu potvrđene, njih su dvojica vodila  borbu oko primata nad kontrolom kafića i lokala u Slavonskom Brodu. Ubijeni  su,  prema  kuloarima,  pripadali Kruljčevom klanu, dok su ubojice bile u Prkačinovu klanu, a jedan od njih mu je i šogor. Kada su Blažević i Vukojević  nakon  događaja  uhićeni,  branili  su  se šutnjom, a kasnije su optuženi  za  teška  ubojstva.  Zbog  toga su na prvom suđenju u Slavonskom Brodu  osuđeni  svaki  na  po  27 godina zatvora, a Vrhovni sud im je kaznu povisio  na  30  godina zatvora svakom.

No onda se u priču umiješao Ustavni sud,  srušivši  pravomoćnu  presudu  jer  je  isti  sastav  sudskog vijeća odlučivao  i o pritvoru i o kazni. Suđenje je potom premješteno u Zagreb, s tim  da  se  djela  sada  kvalificirana kao prekoračenje nužne obrane, a na ponovljenom  suđenju  Blažević  je  osuđen na  devet  i  pol godina zatvora, a Vukojević  na  sedam.  No  tu presudu ukida Vrhovni sud, određujući suđenje pred  novim  vijećem.  U  trećem  postupku  Blažević  je  osuđen  na 13, a Vukojević  na sedam godina, no i tu je presudu ukinuo Vrhovni sud. Blažević je  sada  dobio  osam,  a Vukojević šest godina, s tim da je obojici odavno istekao maksimalni pritvor. U zatvoru su do sada proveli oko sedam godina.

> > Antun Blažević dobio je 13, a Darko Vukojević 7 godina robije

Komentara 13

NE
Neonacionalist
17:21 10.10.2016.

To je bila čista samoobrana i nisu trebali za to biti uopće osuđeni .

NE
Neonacionalist
17:23 10.10.2016.

Koliko suđenja i promjena presuda , je imamo divno pravosuđe.

AR
aristip
16:17 10.10.2016.

Samo u Hrvatskoj je moguće za trostruko ubojstvo dobiti tričavih 14 godina i samo u Hrvatskoj je moguće prekoračenje nužne odbrane tako da je okrivljeni ubijenom pucao u leđa dok je ovaj nenaoružan bježao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije