Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KARDINAL HRVATSKOG PODRIJETLA

Blase Cupich: Moramo slijediti put pape Franje

Blase Cupich
Foto: Facebook
1/3
12.10.2016.
u 16:39

Činjenicu što će Franjo među 13 kardinala koji će moći prisustvovati na konklavi uvrstio čak trojicu iz SAD-a, Cupich ocjenjuje kao znak da Papa poštuje američku Crkvu

Budući kardinal hrvatskog podrijetla, Blase Cupich, koga je papa Franjo prije dvije godine imenovao nadbiskupom Chicaga, a sada, 19. studenoga, će mu na glavu staviti crvenu kardinalsku kapu, kaže kako je doznao da će postati kardinal tek nakon što je to Papa objavio tijekom angelusa.

Činjenicu što će Franjo među 13 kardinala koji će moći prisustvovati na konklavi uvrstio čak trojicu iz SAD-a, Cupich ocjenjuje kao znak da Papa štuje američku Crkvu. U razgovoru za internetsku stranicu Vatican Insider, Cupich kaže kako su ga prijatelji, u pet sati ujutro po vremenu u Chicagu, telefonom probudili da bi mu kazali kako ga je Franjo imenovao za kardinala.

Iznenadila ga je vijest, kaže, i dodaje kako je Franjo „Papa iznenađenja“.

– Imenovanje trojice Amerikanaca novim kardinalima je znak papina poštovanja Crkve naše države i to je veliko ohrabrenje. Papin pohod SAD-u bila je prilika da se upozna sa stanjem Crkve i istodobno nam je ponudio simulantnu viziju o tome kakva bi Crkva trebala biti, a sada je na nama, američkim biskupima, da hrabro i snažno odgovorimo na taj izazov – kazao je Cupich.

Na pitanje kako gleda na raspravu, koja se razvila posljednjih mjeseci, o članku 8. papine pobudnice Amoris laetitia u kojem se govori o rastavljenim i ponovno oženjenim parovima, odnosno prema nekima se njome nije ništa promijenilo, a prema drugima se promijenilo sve, Cupich kaže kako je njegovo stajalište identično papinu i kako je korektno objašnjenje dao austrijski kardinal Christoph Schönborn.

Rastavljene i oženjene osobe mogu, uz određene uvijete, dobiti Svetu pričest. Prema tumačenju (najkraće rečeno) Schönborna ta mogućnost nije promjena doktrine, nije rascjep s prošlošću, već razvitak.

Dakle, Cupich dijeli to mišljenje, a glede predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u je kazao: – Vjerujem u moralne osjećaje američkog naroda koji je sposoban odgovoriti promićući dobro zajednice. Svaki izbori stavljaju u iskušenje političku kulturu jedne države i daje naciji mogućnost da se prisjeti svojih najviših težnji.

>> Papa i vođa anglikanske crkve obvezali se na zajedničko djelovanje protiv siromaštva i uništenja planeta

Komentara 1

DU
Deleted user
09:29 13.10.2016.

Jesenti milu bigulicu, iz aviona se vidi da je taj uzoriti gospo'n Blase Cupich (rečeno onako pučki naški: Čupić Blažek) podrijetlom naše gore list. Dokaz: kao što smo mi ne tako davno bezuvjetno i masovno slijedili put tzv. najvećeg sina naših naroda i narodnosti (čak smo se i zaklinjali da nećemo skrenuti s toga puta), isto tako dosta slično njegova uzoritost Cupich govori o slijeđenju pape Franje. Kaj se nas tiče, dobro je poznato kako smo prošli na putu druga Tita, a vidjet ćemo kako će proći kardinal Cupich. BIlo kako bilo, želimo mu svako dobro.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije