Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imovinska kartica

Blago Protege: Kvadrati vrijedni milijune, skupa odijela, vina i cigare

josip protega
Foto: Arhiva VL
1/3
09.01.2010.
u 22:00

Dobar je investicijski bankar, to mu je specijalnost, ali nikako ga se nije smjelo postaviti na mjesto predsjednika uprave jer nije dorastao tome zadatku. Ušao je u državnu tvrtku na način kao da će voditi privatnu.

Bio je gradski fakin, zafrkant, najstariji od trojice sinova u obitelji, naviknut na život u bogatstvu koje su mu omogućili roditelji. Sve je bilo dobro dok nije dobio vjetar u leđa. Tada su stvari krenulo nizbrdo, a da toga nije ni bio svjestan. Trenutačno je jedan od poznatijih privremenih stanara zatvora u Remetincu.

Tim riječima poznanici opisuju Josipa Protegu, bivšeg šefa uprave Hrvatske poštanske banke, prvoosumnjičenog u akciji policije i USKOK-a za malverzacije “teške” najmanje 170 milijuna kuna. U društvenim krugovima 38-godišnji broker bio je prepoznatljiv po ukusnom stilu odijevanja, zalizanoj kosi, a oni koji su njim provodili slobodno vrijeme znaju i da je bio sklon finim vinima, cigarama, jelu, provodu...

Na visokoj nozi...

Izvršni direktor riznice Privredne banke Zagreb Robert Mamić, broker Vladislav Veselica i predsjednik uprave Tvornice šećera Viro Željko Zadro, koji je inače lani, godinu dana nakon Protege, proglašen menadžerom godine, bankarovi su prijatelji u čijem se društvu volio opuštati, najčešće u restoranima. Vjerojatno je malo tko od njegovih bližnjih vjerovao da će ga upravo to njegovo “uživanje u životu” odvesti s druge strane zakona.

Dobar je investicijski bankar, to mu je specijalnost, ali nikako ga se nije smjelo postaviti na mjesto predsjednika uprave jer nije dorastao tome zadatku. Ušao je u državnu tvrtku na način kao da će voditi privatnu. Ono što je napravio moglo bi se u privatnom biznisu smatrati rizikom poslovanja, ali ovako..., kaže jedan od poznavatelja lika i djela Josipa Protege iz bankarskih krugova.

Rođeni Zagrepčanin, čiji su se roditelji u metropolu doselili iz Dubrave pokraj Šibenika, gdje su još u vrijeme socijalizma razvili unosan građevinski biznis, na Ekonomskom je fakultetu diplomirao 1993. godine te se ubrzo zaposlio u PBZ-u, odakle 2004. godine odlazi na mjesto predsjednika uprave HPB-a. Ulazak u visoke političke krugove, nagađalo se, na neki mu je način olakšao drugi brak. Od kćeri poznatog nogometnog trenera Ive Šuška, s kojom ima i dvoje malodobne djece, Protega se u međuvremenu rastao te lani u travnju u Cavtatu oženio ekonomisticom koja je blizak rod - predsjedniku Sabora Luki Bebiću. Prije nego što je navodno dobio taj politički “support”, Protega se i nije mogao, zahvaljujući roditeljima, požaliti da je u čemu oskudijevao.

Raskošna vila od 140 četvornih metara uz koju je i 500 kvadrata dvorišta na Šestinskom vrhu, elitnom dijelu Zagreba, nedaleko od Predsjedničkih dvora, jedna je od nekretnina kojima se uhićeni bivši čelnik HPB-a služi. Nju je jedno vrijeme navodno iznajmljivao, a među njezinim stanarima, doznajemo, bili su i neki od stranih nogometaša na privremenom radu u Hrvatskoj. Obitelj mu također posjeduje i vikendicu tik uz more u Šparadićima, mjestašcu nadomak Šibeniku koje od viđenijih posjećuju i estradna diva Josipa Lisac, ravnatelj KD Vatroslava Lisinskog Dražen Siriščević, nekadašnji frontmen grupe Boa Mladen Puljiz, a ljeta je ondje provodila i pokojna političarka Slavka Dabčević-Kučar.

“Svi su mu se divili...”

Doslovnu pobunu među stanarima zagrebačkog Gornjeg grada izazvala je lani vijest da Josip Protega kani u Basaričekovoj ulici proširivati kuću te za to potrošiti vrtoglavih 600.000 eura. Stanari mu, naime, odbijaju dati suglasnost da pokraj zgrade, zaštićenog spomenika kulture, proširuje postojeću kuću od 150 četvornih metara za još 600 kvadrata. Iako mu u dokumentima piše prebivalište u Heinzelovoj ulici, gdje mu obitelj ima kuću, uhićeni bankar ondje ne živi, već u stanu u Masarykovoj. Uređenošću njegova interijera navodno su ostali začuđeni i policajci koji su prošlog tjedna nazočili pretrazi Protegina stana. Oko deset tisuća eura, šuška se, bivši je čelnik HPB-a uložio po kvadratu u opremanje i uređenje ovoga stana, s čijih je vrata netko u međuvremenu skinuo pečat, postavljen nakon odlaska policije.

Njegovo bi se ponašanje i stil života moglo usporediti s mladim milijunašima s američkog Beverly Hillsa. Bio je rado viđen u društvu i obično su mu se ostali zbog načina života na neki način i divili, opisuje uhićenog bankara naš sugovornik. Vjerojatno ponesen lagodnim životom na koji je navikao te dodatnom potporom politike koja ga je i postavila za čelnog čovjeka HPB-a, Josip Protega ubrzo je doslovce preko noći “procvjetao”. Zbog funkcije koje je obnašao, postao je neizbježan u medijima, a često se pojavljivao i na otvaranjima luksuznih turističkih objekata, poput proljetos palače Lešić-Dimitri, najelitnijeg korčulanskog hotela, vlasništvo britanskih supruga Unsworth, koji se u Korčuli nalazi u staroj gradskoj jezgri.

Bilo je dobro dok je trajalo, mogao bi se nazvati sukus Protegina četverogodišnjeg mandata na čelu državne banke, čije, ublaženo rečeno, loše poslovne rezultate - za koje se uz bivšeg predsjednika uprave još sumnjiče i član uprave HPB-a Ivan Sladonja, glavni financijski direktor i predsjednik kreditnog odbora Mario Kirinić te korisnici kredita Boris Šimunić, Ivan Galić, Svetozar Gadže i Oliver Beidenegl - temeljito “češljaju” Porezna uprava, MUP i USKOK.

Dnevnica 1600 eura

Istraga je pokazala da su vodeći uhićeni ljudi HPB-a oštetili banku - prema nekim procjenama - i za pola milijarde kuna, plasiranjem rizičnih kredita. Glavnu ulogu pri dodjeli takvih kredita, ustanovila je istraga, imao je Josip Protega jer su odobreni posebnim odlukama uprave, čiji su članovi, naime, i sami sebi dodjeljivali višemilijunske kredite.

No, uza sve to, uprava HPB-a voljela je i sama sebe “nagrađivati” za, po njezinoj slobodnoj procjeni, dobro poslovanje banke. Plaće članova uprave HPB-a iznosile su oko 50.000 eura, ali su si članovi isplatili još i 3,5 milijuna kuna! Osumnjičeni za aferu u HPB-u u zatvoru u Remetincu provest će sljedećih mjesec dana, kako im je odredio sudac istrage. Iako se nagađalo da bi tijekom ispitivanja u USKOK-u mogli istražiteljima otkucati i neka od zvučnijih političkih imena po čijim su napucima možda i radili, navodno da u svojim iskazima nisu spominjali nikoga od političke elite.

No, zato je prvoosumnjičeni Josip Protega, koji je inače u vrijeme kada je policija krenula s uhićenjima aktera afere bio na skijanju u Austriji te se nakon nekoliko dana u pratnji odvjetnika Čede Prodanovića predao vlastima na graničnom prijelazu Bregana, kada je doznao da je protiv njega pokrenuta istraga, progovorio o uplitanju politike u poslovanje HPB-a. Priznao je u razgovoru za Buissnes.hr da ga je bivši premijer Ivo Sanader 2006. godine, prije nego što je javnost doznala za malverzavcije u Podravki, pitao hoće li pomoći posrnulom splitskom SMS-u.

Predsjednik Stjepan Mesić raspitivao se, rekao je, može li se pomoći orahovačkom proizvođaču keramičkih pločica KIO-u. Naviknutom na luksuz, vjerojatno nije ugodno dijeliti zatvorsku ćeliju s još nekoliko pritvorenika. No, nije to najgore što ga je zadesilo jer uskoro bi mu sva luksuzna imovina mogla biti blokirana.

Komentara 87

ZL
zlatka
14:13 10.01.2010.

iskompleksirani bolesnik

OK
Okey15
22:08 09.01.2010.

Obožavam ovaj projekt! Zarađuješ, a gotovo ništa ne radiš! U roku od 6 dana sam osigurao mjesečni prihod od 3176 kuna!!! ----> www.gdi-wealth.ws

OB
-obrisani-
13:01 10.01.2010.

Mislim da će i on morati na operaciju štitnjače.Od silnog hapanja, iskolabeče im se oči.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije