Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stopiraj isplate

Blagajnica Pavošević: Dokaze smo uništili Bačić, Barišić i ja

Bačić, HDZ, Kosor
Žarko Bašić/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
13.09.2011.
u 08:00

Prije nego što je uništio bilježnicu, naredio je da prestanu sve isplate jer je tako naredila nova šefica HDZ-a J. Kosor.

Uništavanjem dokaza o pribavljanju i isplatama milijuna koji su prošli kroz HDZ-ov crni fond, glavni tajnik HDZ-a Branko Bačić nastavio je kriminalni niz u toj stranci.

Bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević USKOK-u je izjavila da je Bačića, čim je u srpnju 2009. postao glavni tajnik HDZ-a, upoznala s pojedinostima o crnom fondu, a da je on u roku od mjesec dana od preuzimanja dužnosti zatražio da donese bilježnicu s evidencijom o uplatama i isplatama te da je ta bilježnica u njezinoj i nazočnosti rizničara stranke i šefa Carine, Mladena Barišića, uništena.

Neugodne činjenice

Prethodila je Bačićeva naredba da stopira sve isplate koje su do tada išle iz crnog fonda. To je, rekao joj je Bačić, naredila nova predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor.

Pokažu li se točnima tvrdnje B. Pavošević (a one se navodno u potpunosti poklapaju s izjavama koje je USKOK-u već prije dao M. Barišić), one upućuju na dvije vrlo neugodne činjenice za HDZ i njegovo aktualno rukovodstvo.

Prva je da je glavni tajnik stranke kojega je postavila premijerka Kosor zataškavao dotadašnji lopovluk i pritom i sam počinio kazneno djelo pomaganja počinitelju nakon počinjenja djela, odnosno prikrivanje kriminala.

Premijerka Kosor u vezi s tim nije željela davati izjave, no iz njoj vrlo bliskog kruga stigla nam je poruka kako ona tada, ali ni poslije, nije imala nikakvu informaciju da bi Bačić naredio B. Pavošević da uništi dokaze o kolanju novca kroz crni fond.

Druga je neugodna pojedinost za aktualno vodstvo HDZ-a i njegovu predsjednicu kontinuitet crnog fonda i nakon odlaska Ive Sanadera s čela stranke i iz Vlade. Naime, iz iskaza B. Pavošević, ali i M. Barišića, razvidno je da su i nakon što je Kosor preuzela HDZ u stranci postojala poslovanja na crno.

Naime, odmah nakon Sanaderova odlaska s čela HDZ-a ostavku daje i dotadašnji glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak, a 1. srpnja 2009. na njegovo mjesto imenovan je Branko Bačić. Blagajnica Pavošević rekla je USKOK-u kako je Jarnjakova nasljednika odmah upoznala sa svim isplatama. Bačić je, dakle, znao da se nelegalni novac prikupljao preko Barišića.

Valja spomenuti da u USKOK-u postoji i Barišićev iskaz koji je već poznat javnosti, a to je da je nakon Sanaderova odlaska ostalo 2 milijuna kuna i 300.000 eura. HDZ-ov rizničar taj je novac predao Bačiću. Na taj se korak odlučio nakon što je 25. siječnja 2010. bio smijenjen sa svih stranačkih funkcija. Novac je fizički predao novom glavnom tajniku HDZ-a Bačiću, koji ga je pohranio u stranačku blagajnu i nigdje ga nije evidentirao.

Tek nakon što se za nekoliko mjeseci počeo stezati obruč oko Barišića koji je bio na udaru USKOK-a, novi glavni tajnik HDZ-a shvatio je da se novac ne može bez posljedica iskoristiti na isti način na koji se i prije konzumirala crna blagajna. Pokušalo se iznos, koji u kunama iznosi gotovo 4,2 milijuna, predati na bankovni račun, no kako taj golemi iznos nije imao legalno podrijetlo, bilo ga je nemoguće pohraniti u banci pa je na kraju sve predano USKOK-u.

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka!

Komentara 204

SA
santos008
09:52 13.09.2011.

Sto se tice kradje u Hrvatskoj ne kradu jedino oni sto jos nisu prohodali ,kradja je i kad se neko javlja komentarima iz firme sa sluzbenog racunala ali ,rambo i kompanija to ne shvataju

Avatar Hazl113
Hazl113
08:15 13.09.2011.

Ma dajte tu bagru na Poligraf (detektor laži) i mirna Bosna.

VO
Vorosmart
08:51 13.09.2011.

Cenza je završio sa kavom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije