Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA BURZA RADA

Bjelovar vapi za stručnjacima, ali i za nekvalificiranim radnicima

Zidar
Kristina Štedul Fabac
25.02.2010.
u 19:15

Posljednjih mjeseci na zavodima za zapošljavanje sve je više radnika koji su donedavno radili u obrtima.

Broj nezaposlenih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gotovo je premašio 13.000, što se s obzirom na dosadašnje pokazatelje smatra alarmantnim podatkom.

Među nezaposlenima je čak više od polovice onih koji su dobili otkaze u tvrtkama, među kojima prednjače drvoprerađivači, zatim trgovina te prehrambena industrija.

Posljednjih mjeseci na zavodima za zapošljavanje sve je više radnika koji su donedavno radili u obrtima. To je istodobno otvoreno upozorenje da je i ovaj "najžilaviji dio gospodarstva" zahvatila kriza. Premda se svakoga mjeseca zapošljava tek pet posto radnika, statistički najveće smanjenje broja nezaposlenih dogodit će se s odlaskom sezonskih radnika na već poznata jadranska odredišta, ponajprije u Istri.

Tako se računa da će u hotelima na obali posao pronaći oko 400 sezonaca s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji će se ipak nakon ljeta, tijekom listopada, vratiti kućama. Istodobno, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji i dalje vape za kadrovima visoke naobrazbe poput liječnika ili profesora stranih jezika, ali i za nekvalificiranim radnicima.

Pri tome nekvalificirani radnici kao glavni razlog zbog kojega ne prihvaćaju ponuđeni posao navode niske nadnice, osobito u građevinarstvu. Visokoobrazovani stručnjaci pak traže stanove ili uz to još neke druge pogodnosti.

Zanimljivo je spomenuti kako su u kategoriji onih koji su dobili otkaze i radnici koji su kod poslodavaca radili "na crno". Valja podsjetiti da je takvih prema procjenama sindikata u Hrvatskoj više od 400.000, u čemu svoj "doprinos" ima i Bjelovarsko-bilogorska županija. Zato alarmantno stanje na tržištu rada valja promatrati i kroz ovaj podatak jer je "crveno" dobila i kategorija ilegalnoga zapošljavanja. Stoga se sasvim opravdan strah uvukao i u redove onih koji rade "na bijelo".

Ključne riječi

Komentara 2

UK
Ugo Kajvez
23:30 25.02.2010.

Svaka vam novinarska čast ..... pljunuti demagoško-komunistički članak ravno iz kumrovečke škole novinarstva ....... bravo, slijedite tradiciju ispravog novinarstva poput novine \"Borba\" i Vjesnik\" ..... samo naprijed .... crno je bijelo ... kud puklo puklo ....

VI
Vito
09:28 26.02.2010.

Posljednjih mjeseci na zavodima za zapošljavanje sve je više radnika koji su donedavno radili u obrtima. Zašto? zato što država ne plaća svoje obveze. I tako širi lanac nelikvidnosti i neplaćanja svih ispod njih. Reći će netko - država plaćaa - Slažem se, samo se nesmije zaboraviti da to plaćanje kasni i po nekoliko mjeseci, ako ne i godina. Dok u isto vrijeme država naplaćuje porez unaprijed na obvezatno prijavljene poslove i predračune, a ne na novac koji sjedne na račun nakon završenog rada plaćanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije