Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporni Pravilnik

Bjeliš: Pravilnik za znanstvena zvanja je donesen tajno

Aleksa Bjeliš
Borna Filic/PIXSELL
18.06.2013.
u 16:53

SDP-ov Gvozden Srećko Flego u načinu donošenja pravilnika te njegovim rezultatima vidi tri problema – proceduralne, sadržajne i političke

Pravilnik o uvjetima za izbore u znanstvena zvanja treba što prije povući iz primjene, zaključak je većine sudionika tematske sjednice saborskog Odbora za znanost i obrazovanje posvećene ovom pravilniku koji je već mjesecima glava tema rasprave stručne javnosti. Odbor je prije sjednice dobio niz pritužbi na Pravilnik koji je donesen bez javne rasprave, što mu je glavna pritužba.

SDP-ov Gvozden Srećko Flego u načinu donošenja pravilnika te njegovim rezultatima vidi tri problema – proceduralne, sadržajne i političke.

- Novi pravilnik rađen je prema Poslovniku Nacionalnog vijeća za znanost koji je protuustavan i protuzakonit i to hitno treba promijeniti. S načinom na koji je Pravilnik donesen, bez usuglašavanja sa svojim savjetodavnim i stručnim Područnim vijećima, jasno je da Nacionalno vijeće zatire stručnost i izvrsnost. Pravilnik je neujednačen, djelomično čak i diletantski – prigovorio je Flego podsjetivši kako su protiv njega protestirale brojne institucije ali i ugledni pojedinci, te kako je podneseno čak četiri, pet Ustavnih tužbi protiv Pravilnika.

- Odluke Nacionalnog vijeća stvorile su jedan ozbiljan akademski problem koji je prerastao u politički. Akademska zajednica mora biti uključena u donošenje odluka o sebi jer je najkompetentnija za to. Zbog niza problema, predlažem hitnu obustavu primjene novog Pravilnika do imenovanja novog Nacionalnog vijeća – kazao je Flego te predložio i da se ubuduće ključne promjene u visokom obrazovanju ne smiju donositi bez javne rasprave, te da Sabor imenuje tročlano ili peteročlano povjerenstvo koje će kontrolirati rad Nacionalnog vijeća.

Aleksa Bjeliš, rektor Sveučilišta u Zagrebu napomenuo je da je ta institucija već dva puta predsjedniku Sabora Josipu Leki slala dopise kojim su ukazivali na probleme s Pravilnikom. U dopisima su upozorili na problematičnu, tajnu proceduru njegova donošenja, na problematičan sadržaj, ali i na posljedice do kojih će doći zbog primjene spornog Pravilnika.

Primjetio je kako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja ovaj Pravilnik donijelo svjesnom i namjernom odgodom izbora novih članova Vijeća, a zamjerio je ministarstvu i što je na taj način zaustavilo rad dva nacionalna tijela protivno zakonu, i na taj način polako preuzelo ovlasti na koje nema pravo.

- Tražimo da se Pravilnik stavi van snage i da se hitno uspostavi Nacionalno vijeće za znanost, ali i da se razmotri pitanje odgovornosti onih koji su kršili zakon, tu prvenstveno mislim na ministra obrazovanja Željka Jovanovića – jasan je bio Bjeliš. Sa zahtjevima Flege i Bjeliša složio se i Josip Kregar.

- Ovdje je došla do izražaja najbolja kombinacija arogancije i ignoracije – zaključio je Kregar.

 >>Bjeliš: Milanović mi na pisma ne odgovara, a Josipovića tješim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije