Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.10.2014. u 10:12

Komentirajući stanje u BiH nakon izbora, u britanskom Domu lordova ustvrdio je: “Bosni i Hercegovini prijeti novi rat”. Istaknuo je da se u BiH prepleću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom...

Iako su svi strani promatrači ocijenili izbore u BiH fer i poštenima, bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u toj zemlji Paddy Ashdown obrušio se na narod optuživši ga da je izabrao pogrešne političare. Komentirajući stanje u BiH nakon izbora, u britanskom Domu lordova ustvrdio je: “Bosni i Hercegovini prijeti novi rat”. Istaknuo je da se u BiH prepleću interesi proruskih snaga koje prave nerede u Ukrajini i džihadista koji šire smrt i paniku Bliskim istokom. – Rusija obećava Republici Srpskoj prljav novac kako bi odbila pomoć MMF-a – ustvrdio je Ashdown pred prestrašenim lordovima. Na kraju je optužio EU za nesposobnost i pozvao Britaniju da se snažnije angažira u BiH i spriječi težnje RS-a za odcjepljenjem.

Odavno nediplomatskim rječnikom nisu izrečene tako teške optužbe iz usta jednog diplomata. Osobito što je on uime iste te međunarodne zajednice od 2002. do 2006. bio apsolutni vladar u BiH. Bez obzira na to što je nakon (i zbog) njega država neuređena, nitko nema pravo vrijeđati njezine institucije i legitimne političke predstavnike. I plašiti Europu ratom. Međutim, svi oni koji znaju Ashdowna nisu iznenađeni njegovom retorikom. On je na takav način upravljao BiH. Za vrijeme svog mandata visokog predstavnika u BiH smijenio je čak 90 dužnosnika. Među njima i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića. Čak je i Tuđmana optužio da mu je na privatnoj večeri “na salveti dijelio BiH”. Sve u funkciji optuživanja Hrvatske za imperijalističke namjere prema susjedu. Upravljao je BiH kao da u njoj žive necivilizirana plemena. Sadašnji visoki predstavnik Valentin Inzko morao je amnestirati sve njegove žrtve. Većina njih je na sudu dokazala nevinost. No, lordu to ništa ne znači. On bi se vjerojatno htio vratiti u BiH. I umjesto naroda postavljati političare po svom ukusu koji bi provodili njegove reforme. Sada se one po Ashdownu poništavaju. Ako je mislio na reforme BiH s obespravljenim Hrvatima, onda su uistinu bile dobro provođene. Ovim izborima Hrvati su poslali snažnu poruku da to više neće dopustiti.

Njih čak dvije trećine dalo je glas hrvatskoj listi Hrvatskog narodnog sabora koju je predvodio HDZ. S političke scene gotovo su nestale sve stranke koje su opet planirale glasovima Bošnjaka predstavljati Hrvate. Baš onakve kakve bi favorizirao Ashdown. Birači su ih kaznili što su sudjelovali u nelegitimnoj federalnoj vlasti protekle četiri godine.

Upravo strah od nove “Ashdownove alijanse” okupio je Hrvate oko Hrvatskoga narodnog sabora. Rezultiralo je to povratkom hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića na istu dužnost s koje ga je smijenio britanski lord. Hrvatska lista ovaj put uspjela je izabrati i potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića te osvojiti 68 mandata u parlamentima države, Federacije i županija. U odnosu na prethodne izbore, pet mandata više.

Kod Bošnjaka i Srba relativni pobjednici su SDA i SNSD. Za razliku od Hrvata, izborni sustav njima omogućuje pluralizam. Zato su svojim vodećim nacionalnim strankama dali “samo” po jednu trećinu glasova (SDA 35 posto, SNSD 35 posto). Tri pobjedničke stranke zajedno s Radončićevim SBB-om i Komšićevim DF-om sada imaju priliku napraviti široku koaliciju. U tom slučaju imali bi stabilnu vlast s dvije trećine zastupnika. Dovoljno za ustavne promjene. Koje su ključ napretka zemlje. Jer, nisu problem u BiH ljudi, već sustav. Čim se on promijeni, bit će odblokirana država. U uređenoj BiH bez “luđačke košulje” sadašnje političare bi umjesto stranaca smjenjivao narod. Čini se da sada Inzko, potpuno suprotno od Ashdowna nekada, pokušava slabljenjem uloge međunarodne zajednice u BiH otvoriti široki prostor domaćim vlastima za preuzimanje potpune odgovornosti.

Koje sada imaju povijesnu priliku same urediti državu po mjeri svojih naroda i građana. Aktualni visoki predstavnik i strani diplomati trebaju na tom putu pomagati, a ne biti tutori novoizabranim političarima. Koliko god se to Ashdownu ne dopada. Zato BiH treba njemu i sličnima poslati poruke da više ne računa na njihove usluge. A on, kada je već bez posla, možda bi se mogao angažirati negdje unutar svoje Britanije. Recimo u Škotskoj. Tamo bi mogao primjenjivati bogata iskustva iz BiH. Možda se i proslavi pronađe li nekoga tko bi mu na salveti nacrtao buduće granice njegova (Ujedinjenog) Kraljevstva.

>>Odcjepljenje Republike Srpske od BiH naišlo bi na žestok odgovor

>>Paddy Ashdown predlaže afganistanski Dayton

Ključne riječi

Komentara 9

JM
jezero-matica
10:34 28.10.2014.

Ovaj bivsi kraljicin gubernator je napravio BiH nemjerljive stete!Nije im bilo dosta zla koji su engleski vojnici i M-16 napravili u ratu pa je ovaj nastavio u miru drugim metodama.Mozda ga Yusupovic zaposli za savjetnika umjesto otpustenog Jovica?

DO
dotoresa
10:25 28.10.2014.

Ma zamislite,Paddy po prvi put nije potkačio Hrvate.Onda se stvarno nešto iza brda valja.

VN
vratite nam posavinu
11:29 28.10.2014.

ako dodje do njega onda katastrofa za onog traktoristu iz Laktasa. Morat ce da potjera sve preostale traktore i via Sibir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije