Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA STRANI UKRAJINE

Bivši trener iz Sankt Peterburga želi srušiti Putina: Spreman je za dugu borbu i nakon rata u Ukrajini

Ilustracija
Reuters/Pixsell
16.04.2024.
u 11:34

Korijeni Legije Sloboda Rusiji sežu od ožujka 2022., nekoliko tjedana nakon što je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu, a osnovalo ju je nekoliko desetaka časnika i vojnika koji su bili u invazijskim snagama i prebjegli prije nego što su uvučeni u sukob.

"Ja sam pravoslavni kršćanin i istinski Rus - ne Sovjet - i nisam mogao samo sjediti i gledati što se događa s ovim kriminalnim ratom i ne učiniti ništa", izjavio je u Kijevu Caesar, zamjenik zapovjednika Legije Sloboda Rusiji (FRL), paravojne postrojbe sa sjedištem u Ukrajini koja u konačnici želi srušiti ruskog predsjednika Vladimira Putina."Morao sam biti na strani ukrajinskog naroda,"dodao je. Prema Caesaru, korijeni Legije Sloboda Rusiji sežu od ožujka 2022., nekoliko tjedana nakon što je Rusija pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu, a osnovalo ju je nekoliko desetaka časnika i vojnika koji su bili u invazijskim snagama i prebjegli prije nego što su uvučeni u sukob. 

Kako prenosi Politico, Caesar je bivši kondicijski trener iz Sankt Peterburga i otac četvero djece. Pseudonim koristi kako bi pokušao zaštititi svoje rođake, premda njegovo pravo ime kruži društvenim mrežama i poznato je ruskim vlastima. Navodi da je spreman na dugu borbu koja će se protezati mnogo dalje od rata koji bjesni u Ukrajini. "Ako ostanem živ, vratit ću se u svoju domovinu s oružjem u ruci kako bih uklonio Putinov režim", rekao je. Caesar već ima timove sabotera koji u Rusiji pokušavaju izazvati nerede, iako odlučno poriče da su imali ikakvu ulogu u prošlogodišnjem bombardiranju kafića u Sankt Peterburgu u kojem je ozlijeđeno 40 osoba te ubijen visokorangirani ultranacionalistički vojni bloger Vladlen Tatarsky. Isto tako, demantirali su umiješanost u slučaj eksplozije automobila komentatorice Darye Dugine, kćeri Aleksandra Dugana, ultranacionalističkog ideologa kojeg je Putin favorizirao. "To jednostavno nije naš stil", uvjerava. 

Legija Sloboda Rusiji jedna je od triju ruskih paravojnih postrojbi koje djeluju protiv Kremlja i koje se bore za Ukrajinu. Među tim postrojbama je i Ruski dobrovoljački korpus (RVC) kojeg predvodi Denis Kapustin, čovjek kojeg njemačke vlasti nazivaju 'jednim od najutjecajnijih neonacističkih aktivista' na europskom kontinentu. Dok je nekim ukrajinskim vojnicima neugodno zbog povezanosti Ukrajinske vojno obavještajne agencije (HUR) s RCV-om zbog neonacističkih korijena dijela pripadnika, na Caesarov FRL, prošireniju vojnu skupinu, nema takvih pritužbi. Sve tri milicije - treća je noviji Sibirski bataljun - dospjele su pod povećalo javnosti prošlog mjeseca, nakon što su 12. ožujka pokrenule svoje najveće prekogranične napade u ratu oko Kurska i Belgoroda, boreći se na ruskom tlu više od dva tjedna. Kapustin i Caesar spore se oko toga koja je milicija veća, no poznato je da je FRL preuzeo vodeću ulogu prilikom upada u Kursk, većoj i dužoj operaciji od one u Belgorodu.

VEZANI ČLANCI:

Nijedna od anti-kremaljskih ruskih paravojnih postrojbi ne želi objaviti podatke o stvarnom broju ljudi koji se bore pod njihovim bojama zbog principa ratne tajne. Osim toga bi se, u slučaju da to učine, ogriješili o ukrajinska vojna pravila jer su kao formalno angažirani vojnici u Ukrajinskoj Međunarodnoj Legiji dužni pridržavati se pravila o povjerljivosti podataka. 

 "Kada budemo imali dovoljno snaga, oslobodit ćemo cijelu rusku regiju. Osnovat ćemo vladu. Mobilizirat ćemo ljude. Mi ćemo ih obučiti. Pobuna će rasti i prijeći ćemo na druge regije dok ne krenemo na Moskvu", rekao je Caesar za Politico. Navodi i da je miroljubiva ruska oporba najveća frustracija FRL-a. Caesar odlučno tvrdi da nenasilna opozicija neće djelovati protiv totalitarnog režima. "Nema šanse, mnoge prognaničke skupine ne žele surađivati s nama ili nas podržavati", objasnio je. Smatra da je njihov pristup jedini način da maknu Putina s vlasti. "U posljednjem velikom napadu ubili smo oko 700 ruskih vojnika i ranili njih 1300. Uništili smo deset tenkova, tridesetak oklopnih vozila i tridesetak haubica. Naši gubici bili su vrlo niski. Bio je to veliki vojni rezultat i imao je veliki politički i propagandni utjecaj jer je pokazao da Putin nema kontrolu", rekao je te naglasio da kreću u rat. 

VIDEO Glasanje je počelo! Hrvati u BiH, Njemačkoj, Irskoj i ostatku svijeta izlaze na izbore

 

 

Komentara 3

RA
radijatori
12:26 16.04.2024.

Koja smiješna i sramotna propaganda! Ovo neki Rambo, što li? Ma komunizam je bio mala beba u propagandi u odnosu na ovo. Što reći, nego Bože, pomozi nam! Nama koje nitko nije pitao želimo li biti dio toga.

SE
Serengeti
17:26 16.04.2024.

Legija Sloboda Rusiji je isto neonacistička organizacija. Svatko može u pretraživač upisati "Freedom of Russia Legion" pa sam pročitati to na Wikipediji. Svi neonacisti iz Rusije se bore na strani Ukrajine. Ovo je bio jadni pokušaj da se opere imidžž Legija Sloboda Rusiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije