Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna prošlost

Bivši SS-ovac iz Hrvatske Anton Geiser umro prije izručenja

\'Logor01_nnn_unu_140110\'
Arhiva VL
27.12.2012.
u 09:40

Tek kada je protiv njega pokrenut postupak, njegova obitelj saznala je za njegovu prošlost

Bivši čuvar nacističkog logora, 88-godišnji Anton Geiser preminuo je ovog vikenda u Pennsylvaniji gdje je živio posljednjih 50 godina, javlja Times of Israel. Od 2004. godine, kada je američko ministarstvo pravosuđa od nadležnog imigracijskog ureda zatražilo njegovu deportaciju, Geiser se borio protiv mogućnosti da ga izruče u jednu od dvije moguće zemlje – Hrvatsku, zemlju njegova rođenja ili Njemačku  za koju se vežu zločini iz 2. svjetskog rata. Tek kada je protiv njega pokrenut postupak, njegova je obitelj saznala za njegovu prošlost.

Geiser je bio pripadnik SS-a te je čuvao stražu u logorima Sachsenhausenu i Buchenwaldu, a nakon rata pobjegao je u Austriju. Kao izbjeglica emigrirao je u SAD 1956. godine i dobio američko državljanstvo.

Tijekom postupka tvrdio je da je bio prisiljen priključiti se SS-ovim odredima 1942. godine, kada je imao samo 17 godina, i da nikoga nije ubio. Međutim, tužiteljstvo kaže da je zbog uloge čuvara u koncentracijskom logoru postao sudionik u progonu velikog broja ljudi, žena i djece.

 

Komentara 15

Avatar Khuen-Héderváry
Khuen-Héderváry
10:27 27.12.2012.

Časna hrvatska emigracija, nije ni čudo da nas u večini zemalja svijeta doživljavaju kao primitivne koljače. Bitno da naši dragi emigranti po Sjevernoj Americi u večini svojih centara uredno imaju povješane Pavelićeve slike.

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:31 27.12.2012.

To je bio Marsijanac.

OB
-obrisani-
10:51 27.12.2012.

ma i papa je bio u istoj vojsci......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije