Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koruška

Bivši šefovi Hypa optuženi za štetu od još 80 mil. eura u Hrvatskoj

Kulterer
arhiva VL
29.04.2010.
u 17:45

G. Striedinger i W. Kulterer navodno su uz počinjenu štetu zaradili 30 mil. eura na kombiniranju poslova s Hypo Consultantsom, kreditiranjem dviju hrvatskih tvrtki i njihovoj naknadnoj kupnji.

Dvojicu najpoznatijih bivših šefova Hypo grupe Wolfganga Kulterera i Güntera Striedingera državno odvjetništvo u Klagenfurtu optužilo je zbog pronevjere Hypovih 30 milijuna eura kroz dva hrvatska poduzeća. Der Standard citira optužnicu koja na 61 stranici Kulterera i Striedingera tereti za to što su tvrtke AB Maris i Darija, koje su od Hypa dobile kredite, progutale 80 milijuna eura.

Zanimljivo je, međutim, to što se tvrdi da su Striedinger i Kulterer bili vlasnici tih dviju tvrtki te da su se skrivali iza vlasničke strukture. U slučaju AB Marisa u vodstvu tvrtke sjedio je i izvjesni Striedingerov rođak, kaže optužnica, a u vlasničkoj strukturi, koja se često mijenjala, bio je i bivši odvjetnik iz Hypa. AB Maris je planirala projekt “Ressort Porto Mariccio” u Istri koji je na 750.000 metara četvornih predviđao gradnju apartmana, vila, hotela s pet zvjezdica i igrališta za golf.

Tvrtka je od 2001. do 2006. od Hypa dobila 33 milijuna eura kredita. Iako od projekta nije sagradilo baš ništa, vodstvo Hypa procijenilo je da je vrijednost tvrtke nekim čudom narasla, pa je 2004. Hypo Consultants kupio 26 posto AB Marisa za 11 milijuna eura, što optužnica sada stavlja na dušu bivšim šefovima Hypa. Današnji udio Hypa opterećen je sa 33 milijuna eura dugova.

U slučaju tvrtke Darija, koja je planirala gradnju turističkih sadržaja u Dragoneri u Istri, Hypov udio opterećen je sa 15 milijuna eura duga. Prema prijavi, sredinom 2003. Hypo je tvrtku htio kupiti za devet milijuna eura, no šefovi su se predomislili, a nešto kasnije kupili su samo 26 posto tvrtke za čak 14,7 milijuna eura. Riječ je o već 31. optužnici po redu u aferi Hypo, a količina dokumenata koja je već do sada dospjela u austrijsko državno odvjetništvo u Austriji se bez preuveličavanja opisuje kao "cijeli kamion dokumentacije".

Ključne riječi

Komentara 5

KU
kukuriku
01:28 30.04.2010.

aj, svasta..., pa normalno da su Svi zainteresirani za Investicije i Gradnje.., pa jedino Hrvatska i Albanija (zasada) imaju Netaknutu obalu u Europi..pogledajte kako Turki grade za Engleze (i samo za Engleze) , cile Turisticke-Gradove na Mediteranskoj strani,...(15.000€ One-bedroom apartman-Vlasistvo).., a nas preskacú zbog \"prevelike-kontrole\" i zagrizénosti..!!..(kako uopcé , mislimo docí do $oldi...--\"mozda sa izuzetnom kvalitetom-produkcije,..ala-Deutschland ??\")

BL
Bljakonja
18:32 29.04.2010.

Smješno...esterajhere muči pranje lovice kroz RH poduzeća...i to one iste lovice kaj su ukrali baš u RH, od njenog BDP-a, kojeg je stvarala RH sirotinja, a od njega nije imala nikakve koristi...

OB
-obrisani-
19:41 29.04.2010.

Pa ovi dečki su se ponašali zapadno balkansko u zavisnosti od zavičaja sa kojim su poslovali..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije