Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turek znao za Hypo?

Bivši šef POA-e Turek obavještavao Nijemce o Hypu

Franjo Turek
Marko Jurinec
10.05.2010.
u 20:48

Prema izvještaju hrvatskih obavještajaca, njemački su obavještajci (BND) još od 2006. istraživali odnos poslova Hypa s političarima, pravosuđem i biznismenima u Hrvatskoj.

Obavještajna služba Njemačke (BND) još od 2006. žestoko se zanimala za poslove u Hypo Alpe Adria grupi koji su eksplodirali u aferi Hypo, a podatke je dobivala od hrvatskih obavještajaca. Berliner Zeitung došao je do dosjea hrvatskih obavještajnih službi iz 2007. u kojemu se na 76 stranica opisuje tadašnja situacija s Hypom i u kojemu se navodi da je bivši šef SZUP-a i POA-e Franjo Turek bio jedan od onih koji je za BND istraživao aktivnosti Hypa u Hrvatskoj. BND-ovac koji je “snažno istraživao strateške informacije o aktivnostima Hypa u Hrvatskoj” bio je Ralf Boesse.

– Boesse se sve više zanima za Hypo grupu i odnos hrvatske politike, (hrvatskih) tajnih službi i Državnog odvjetništva prema banci – citira Berliner Zeitung dokument hrvatskih obavještajnih službi.

I lirski zanimljivo štivo

Boesse je stoga u Zagrebu, piše dalje, našao najmanje dva informatora, od kojih je jedan Franjo Turek, koji je BND o Hypu izvještavao pomoću svoje mreže u politici i među poduzetnicima. Sudeći prema dokumentu, Turek je došao do podataka i o poslovima s poreznim rajevima u Lihtenštajnu, Švicarskoj, Djevičanskim otocima, Cipru, Irskoj i Gibraltaru. Ta su mjesta često izlazila u javnost tijekom austrijske istrage afere u kojoj je Bavarska pretrpjela 3,7 milijarda eura štete i koja je financijski jako pogodila i Austriju. Prema izvještaju hrvatskih obavještajaca koji ima Berliner Zeitung, Turek je podatke namjeravao predati BND-u; i to ili Boesseu ili nekom od dvojice agenata BND-a iz Beograda. Izvještaj je i lirski zanimljiv – tadašnja Hypo grupa opisuje se kao “banka hrvatske elite”, koja je bila “praktično državna nacionalna banka jer je poslovala novcem hrvatskih oligarha, često dobivenim iz kriminala”.

Tko je sve znao za aferu?

Njemačko državno odvjetništvo i medije danas najviše zanima to jesu li mjerodavne službe dobile izvještaje BND-a i, ako jesu, zašto nisu reagirale prije katastrofalne kupnje Hypo grupe, što je učinio bavarski BayernLB? Süddeutsche Zeitung podsjeća na dogovore Stoibera i Sanadera te navodi da je, kao što je guverner HNB-a Željko Rohatinski bio pod pritiskom, na Stoiberovu udaru bio i bavarski ministar financija Kurt Faltlhauser.

Komentara 18

Avatar Čitatelj300
Čitatelj300
21:27 10.05.2010.

Mislim da se taj lik turek sad boji kao nikad, nije dobro zamjeriti se hrvatskom podzemlju. Ipak vidite da su Nijemci sve znali davnih dana a zašto su ostavili prljavi novac da teče i da se prebacuje...vjerojatno zato što suu ti novci sad u njemačkim bankama. A najzanimljivije od svega, Njemci znaju a Hrvatska policija i obavještajne službe nemaju pojma - tj znaju ALI dopuštaju taj kriminal...

MA
malitrn
23:48 10.05.2010.

mesiča treba zamoliti da pokuša napravit ono što je 10 godina lajao i režao ! Naime on če vratit milijarde koje su nestale i ukradene ! Samo još ćeka par papaira i papirića, potvrda i računa, primki i izdatnica i lova i dragulji se vračaju ! Mislim da bi ga za nagradu trebalo izabrat za doživotnog počasnog istrebitelja Hrvata .........

DO
dodosock
21:07 10.05.2010.

Metalska Industrija Varaždin, ne metalurška...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije