Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stipe mesić

Bivši šef države ima utjecaj na Josipovića, Milanovića i Karamarka

stipe mesić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/4
24.09.2013.
u 14:20

Mesić se više ne pojavljuje često u javnosti, ali kad je nešto važno u pitanju, uvijek kaže svoje mišljenje

Bivši predsjednik Stipe Mesić formalno je “običan umirovljenik”, ali još uvijek ima veliki utjecaj na politiku. Više se ne javlja tako često kao u vrijeme dok je imao formalne ovlasti, no kada su veliki ulozi u pitanju, uvijek jasno iznese stav. Prošlo je prilično nezapaženo da je on jedini političar velikog kalibra koji je otvoreno stao na Milanovićevu stranu u slučaju “lex Perković”.

Politička enigma

Javio se i kada je podignuta optužba protiv Josipa Boljkovca zbog komunističkih zločina te očekivano stao u njegovu obranu. Drugim riječima, Mesić je postao najveći zaštitnik bivših moćnika iz komunizma. Moguće je da je svojim utjecajem bitno pridonio da se i donese “lex Perković” jer Mesić je imao utjecaj na gotovo sve važne političke aktere. Može se reći da ih je sve na neki način zadužio. Nije tajna da se on i premijer Milanović izuzetno uvažavaju. Dok većina političara o svojim kolegama jedno govori javno, a sasvim drugo u neformalnim razgovorima, njih dvojica uvijek govore pozitivno jedan o drugome.

– Oni su zaista u dobrim odnosima i uvažavaju se – kaže naš sugovornica koja ih dobro poznaje. Mesić je podržavao Milanovića dok se on uspinjao na čelo SDP-a.

Bivši predsjednik još je izravnije utjecao na političku karijeru predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Poznato je da je Karamarko bio šef Mesićeva stožera u njegovoj prvoj predsjedničkoj kampanji. Iako su njihovi odnosi imali uspona i padova, oni su i sada puno bolji nego što bi se moglo zaključiti promatrajući naše medije.

Akademik Ivan Aralica smatra da je Karamarkova suradnja s Mesićem njegov najveći problem. To je, zaključuje, najtamnija sjena na današnjem vrhu HDZ-a, a njihov odnos za vrijeme te suradnje i danas je najveća enigma u političkom životu. Mesić je zaslužan i za pobjedu sadašnjeg predsjednika Ive Josipovića. Poznato je da se zbog Josipovića ozbiljno posvađao s do tada svojim velikim prijateljem Milanom Bandićem. Neki ključni Josipovićevi savjetnici, kao što je primjerice Saša Perković, bili su prvi Mesićevi suradnici. Mesić ima odličnu komunikaciju i s HNS-om koji ga je kandidirao za predsjednika. Stipe Mesić ima motiva da brani sadašnji odnos snaga u politici jer time zapravo brani sustav u kojemu je on glavni arbitar.

Samo se pozdrave

Sam Mesić ističe da ni na koji način nije sudjelovao u izradi i pripremi “lex Perković”. Milanovića je podržao načelno jer smatra da ne može neki činovnik iz EU na taj način komunicirati s premijerom jedne države. Pritom je dodao da se ne upušta u sadržaj spornog zakona. Naglasio je da je bilo nezamislivo da na ovakav način netko komunicira s predsjednikom Vlade i države dok je on bio na Pantovčaku. Na našu konstataciju da je zaslužan za politički uzlet gotovo svih trenutačno važnih političara, Mesić je u svome stilu rekao da se on ni s kim nije svađao, ali da je uvijek jasno rekao mišljenje kada se s nekim slagao ili nije. Kaže da je u dobrim odnosima s Milanovićem, a da se s Karamarkom pozdravi kad se sretnu.

>>Mesić o analizi CIA-e: To je suludo, Tito je bio Tito, drugo je nebitno

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije